Det hänger på håret

2007-11-30 -

Det händer inte så mycket med toleransen över tiden. Nu kan man läsa i DN om montören Markus Persson som fick gå hem från arbetet då han färgat håret i nacken rött. Stämde inte överens med företagets policy om vårdat yttre. Markus hänger upp reklamskyltar på matvarubutiker runt om i Sverige. Ägaren tycker att Markus gör ett bra jobb, men för en tid sedan hade han två piercingar i underläppen som han fick ta bort och nu färgat hår i nacken, huh så hemskt. Du kan läsa artikeln HÄR.

Jag kommer ihåg på mitt första personaljobb var vi ett gäng som gick ut på kvällen från avdelningen och åt på en indisk restaurang. Det var vitlök i maten och 1983 accepterades det inte att vi luktade vitlök. Samtliga stängdes då av från att möta andra under dagen. Skulle vi lukta vitlök någon mer gång talades det om för oss att vi skulle bli hemskickade med löneavdrag. Så under tiden i Trollhättan så åt man vitlök i maten endast fredagkvällar och lördagar annars var det bannlyst. Detta kan man kanske ha en viss förståelse för även idag, men detta tycker jag är sju reser värre med montören. Det var väl säkert 20 år sedan som man inte tillät en spårvagnsförare bära turban, nu skulle väl ingen reagera på det. Här verkar man dock ha fastnat rejält.

Gör man ett bra jobb så har jag svårt att förstå att det ska finnas ett problem med att en montör av reklamskyltar inte får ha rött hår i nacken, var finns toleransen och är inte det viktigaste att jobbet görs på ett bra och rätt sätt än hur man ser ut. Skulle ägaren reagera på samma sätt på en färgad person? Troligt tyvärr. Se på vad folk åstadkommer och gör istället för det som avviker från gängse norm.


Permalink   Allmänt   Kommentarer (0)   Trackbacks ()
 
Svenskar är för snälla

2007-11-29 -

Enligt engelskfödde författaren Colin Moon är svenskar för schysta, ingen har makt på kontoret och det fikas dagarna i ända. Colin Moon skriver i boken "in the secret garden, of SwEden" att svenskar inte kan fatta beslut. I det neutrala Sverige kan man inte ta ställning, här säger man nja. Vi tycker att alla ska vara med på allting. Mötena är en festival i konsensus, där det enda som bestäms är tiden för nästa möte. Han menar vidare att om vi slutade med kafferasten skulle vi kunna pensionera oss fem år tidigare. Boken är skriven med glimten i ögat enligt DN ekonomi onsd 26/11. (tyvärr ingen länk)

Colin Moore kan konstatera att utländska affärsmän tycker att svenskarna aldrig är på jobbet och förvånas över acceptansen för att gå ifrån möten för att hämta på dagis. De som kommer utifrån har svårt att förstå våra platta organisationer, där ingen verkar bestämma och titlar saknas och de tycker att det är underligt hur beslut fattas när möten aldrig leder någonstans. Han menar vidare att svenska chefer förlitar sig inte på uttalad makt på samma sätt som andra. Det gör dem väldigt duktiga på att motivera, engagera och få med alla i båten.

Kanske något för HR att fundera på i den alltmer globaliserade världen, vissa saker tycker jag nog att vi kan vara stolta över, men vissa saker kanske vi borde reflektera mer över till exempel vår möteshysteri som sällan leder någon vart.


Permalink   Ledarskap   Kommentarer (3)   Trackbacks ()
 
Vänta inte på nästa generation

2007-11-28 -

Enligt en undersökning som Manpower Work Life har gjort som presenterades på DN påstås att ungdomar är mer negativa till invandrare på jobbet än övriga åldersgrupper. Läs artikeln HÄR

Färre ungdomar anser att invandrare har en positiv inverkan på arbetsplatsen än äldre åldersgrupper. I Stockholm var man mer tolerant än i resten av landet. Uppskattningen av invandrare ökade med åldern. Bland de unga ansåg 11% att de inte ville ha fler invandrare på sin arbetsplats.

Tittar man lite närmare på undersökningen ser man att den unga åldersgruppen består av 18-24 år och vi vet att introduktionen till arbetslivet i Sverige blir allt senare, kan inte detta ha en orsak. Samt att ju mer arbetslivserfarenhet du får desto positivare inställning får man. Att arbeta med andra persongrupper än man vanligtvis umgås med minskar fördomar och äldre har ju haft större möjligheter att göra detta. Skrämmande är tycker jag att om det vore val idag skulle 8,2 procent av ungdomarna  (industriarbetarna mellan 18-24 är enligt DN) rösta på Sverigedemokraterna.

Klart är i vilket fall att de som tror att nästa generation löser problemet och att vi inte behöver göra något har fel. Vi behöver jobba med frågan nu, medvetandegöra att vi behöver all arbetskraft om vi ska klara av de framtida pensionsavgångarna i alla fall om vi inte får en stor regression i samhället (vem vill ha det). I anslutning till artikeln finns en intervju med Swedbank som satsar på mångfald och tycker att det har fallit väl ut. Så fortsätt att arbeta med mångfalden och sopa inte problemet framför dig.


I övrigt rekommenderar jag att du också anmäler dig som abonnent på nodens kostnadsfria  trendspaningsbrev "Veckan som Gick" som utkommer varje fredag. Anmäl dig här!


http://www.noden.se/articles.aspx?page=8


Permalink   Allmänt   Kommentarer (0)   Trackbacks ()
 
Nätverkens död!

2007-11-27 -

Håller nätverkan på att dö? Det blir allt svårare med nätverksträffar, folk har inte tid att komma och avbokar sig i sista minuten. De ideologiska organisationerna men även våra fackliga organisationer har problem både med att få folk som vill arbeta i styrelserna som att komma på möten och medlemsantalet går ner. Ska man komma med så måste det innebära en direkt nytta för mig som person och inte för att nätverka och skapa kontakter och utbyta erfarenhet.

Eftersom folk inte träffas och pratar med varandra så förlitar man sig på proffstyckarna och ser vi inom personalområdet så får det stora konsekvenser. För där har man alltid förlitat sig på proffstyckare, men idag finns det ingen och därför blir det tyst. Tänk om HR hade någon motsvarande "terroristexpert" som med självsäkerhet sitter i TV-soffan och uttalar sig om olika hotbilder.

Tidsaspekten anges som det stora skälet hela tiden, men innebär det inte att vi marginaliserar vår egen roll och blir mer introverta, samt att vi bromsar utvecklingen inom vår profession.

Är det ett litet paradigmskifte som sker i sättet att träffas och umgås?

I övrigt rekommenderar jag att du också anmäler dig som abonnent på nodens kostnadsfria  trendspaningsbrev "Veckan som Gick" som utkommer varje fredag. Anmäl dig här!


http://www.noden.se/articles.aspx?page=8


Permalink   Allmänt   Kommentarer (6)   Trackbacks ()
 
Sju av tio "chefer" slutar inom sex år!

2007-11-26 -

För mig är det en allvarlig alarmsignal att 7 av tio rektorer i skolorna eller 71% av skolorna har bytt rektor minst en gång sedan 2001. För mig indikerar det på något allvarligt fel, särskilt när man också kan konstatera att endast 9 % av rektorerna arbetar fram till 65-årsdagen. Läs artikeln HÄR. Hur ser deras arbetsförhållanden och förutsättningar ut egentligen? Jag är inte heller övertygad om att det alltid är de mindre lämpade rektorerna som slutar och de bästa som är kvar.

Rektorer har ett pedagogiskt ansvar, arbetsledande ansvar för flera lärare, ekonomiskt ansvar för skolans resultat, ansvar mot politiker som vill oftast ha mer än vad de vill betala för, myndigheter och förvaltningar kräver en hel del redovisningar och planer (ca 80 st per år). Sedan har vi alla föräldrar och elever, jag kan förstå att arbetsförhållandena inte alltid är de bästa och att man bränns ut, byter skola eller slutar. Jag tror att en bidragande orsak till allt detta är att de administrativa stödresurserna tas bort alltmer och vi skapar "anorektiska" organisationer där chefer och rektorer inte alls hinner med det fundamentala i ledarskapet.

Hur skulle ett företag reagera om 71 % av cheferna har slutat inom en sex års period?  Förhoppningsvis har de börjat att rannsakat sig själva och tagit fram en åtgärdsplan, eller är det så att det finns en uppfattning att en stor rotation av chefer är bra. Kanske vi till slut hittar en som är bra eller vad? Ett litet tips till personalavdelningarna titta på de rektorer som har stått ut länge och som är bra, vad kännetecknas och drivs dom rektorerna av, för över det till en kompetens och rekryteringsplan som ni därefter följer så kommer ni nog en bit på väg.


I övrigt rekommenderar jag att du också anmäler dig som abonnent på nodens kostnadsfria  trendspaningsbrev "Veckan som Gick" som utkommer varje fredag. Anmäl dig här!


http://www.noden.se/articles.aspx?page=8


Permalink   Ledarskap   Kommentarer (6)   Trackbacks ()
 
Dinosauriestyrning i svenska företag

2007-11-23 -

Enligt DI så är det grått, välkammat och tunt den vanligaste frisyren i svenska börsbolagsstyrelser idag. Av 346 publika bolag har inte ens var femte företag en person som är 35 år eller yngre i styrelsen. Att det råder stor brist på kvinnor i styrelserna pratas och skrivs det en hel del om, men att det finns en diskriminering när det gäller ålder också pratas det tyst om. Läs artikeln HÄR

Eller är det som Carl-Olof By tycker "att det är inte så märkligt att det är så få unga människor i styrelserna. Det är inte åldern som avgör om man blir invald i styrelserna utan kompetens . och det är något som ökar med åldern"
Fast jag måste nog säga att många styrelser och företag skulle må bättre och vara mer allerta på marknaden om det fanns några unga i styrelsen som kunde påverka.
Det är faktiskt så att åldersdiskrimineringen slår åt alla håll. I vissa fall diskrimineras äldre och i andra yngre. Tänk att vi nästa år kommer att ha en lag som förbjuder åldersdiskriminering, vilken skillnad det kommer att bli då direkt eller....

Egentligen förstår jag inte att det ska behövas diskrimineras, titta på vad personen tillför organisationen istället för att leta fel eller avvikelser så tror jag att mycket skulle räta upp sig. Men hur beredda är HR på att möta lagen mot åldersdiskriminering?


Permalink   Företagande   Kommentarer (0)   Trackbacks ()
 
Ericsson bäst i Sverige

2007-11-22 -

Financial Times rankar bolagen i världen som satsar mest på forskning och utveckling. Inte så förvånande att ett läkemedelsbolag ligger först, Phizer, På 26 plats ligger Ericsson och Volvo på 63 plats. Läs artikeln HÄR

Jag kan nog tycka att det är en hedrande 26:e plats som Ericsson har, hoppas bara att den håller i sig nu när deras börskurs rasat 22 % på en månad. Men Svanberg verkar ha ett långsiktigt perspektiv och kanske inte varslar personal inom forskningen för att kortsiktigt höja börskurserna. Jag hoppas i alla fall på det för utan forskningen vad har de då för chans i den enorma utveckling som sker inom området. Det kan vara hårt att inte vara en direkt anhängare av kvartalsekonomin och komma med sparkrav när kurserna dyker, men jag tror och hoppas att de blir en långsiktig vinnare trots allt.

Artikeln hämtad från www.noden.se och deras kostnadsfria trendspaning VSG


Permalink   Allmänt   Kommentarer (0)   Trackbacks ()
 
Littorin försvarar kollektivavtalen

2007-11-21 -

Att Littorin försvarar den "svenska modellen" är inget nytt, i DN tisd 20 nov i ekonomibilagan citeras Littorin "Men  kollektivavtalet är den bästa modell vi känner till. Alternativet att var och en skulle vara sin egen lyckas smed är en utopi" (tyvärr hittade jag ingen länk)

Kan man tolka det här i en strävan att komma bort från individuella avtal och ha mer likadana avtal för alla. Att vi ska ha en ny så kallad Saltsöbadsanda där centrala parter gör upp för alla medlemmar och att den lokala påverkan minimaliseras?

I och för sig kan det kanske vara kostnadseffektivt att ta bort alla lokala löneförhandlingar för tänk vilken tid det tar och hur mycket frustration det väcker. Fast å andra sidan vad händer då med personalavdelningen som i så fall tappar ett av sina viktigaste fundament.

Det står väl i alla fall rätt klart att den klassiska HRM-skolan är hopplöst ute bland beslutsfattarna och individen får backa tillbaka till förmån för kollektivet. Så HR får ta och damma av de gamla böckerna igen från 1920 om de nu någonsin har varit borta och ta bort individualismen från agendan och ersätta den med kollektivism och Taylorism för kontrollen och styrning blir allt viktigare.


Permalink   Ekonomi   Kommentarer (8)   Trackbacks ()
 
Sverige behöver en strategi

2007-11-20 -

Enligt en SNS rapport som var uppe den 19 nov i DN debatt så behöver Sverige en strategi för hur vi ska hantera de lågutbildade och lågavlönade i globaliseringens tidevarv för att klara välfärdsstaten med alltmer höjda krav på utbildning och kompetens. Att höja lönerna ser de inte som ett alternativ. Läs artikeln HÄR.

Det är inte bara en strategi som Sverige behöver, vi behöver flera och det snabbt. Vi har en braindrain i Sverige som är magnifik och vi har ett behov av kvalificerad kompetens som ständigt ökar. Ändå så skickar vi med glad hand ut våra bästa doktorander och studenter till andra länder. Australien, Canada och UK lär ha folk anställda här som går igenom avhandlingar för att sålla ut de främsta kandidaterna och erbjuder dom vidareutbildning och högavlönade jobb i deras hemländer. På Karolinska Institutet så lär 80% av de som doktorerar flytta utomlands och har vi dessutom en aktiv headhunting i Sverige från olika länder på våra studenter så lär vi behöva en strategi om hur vi ska ta hand om talangerna som finns här. Eller är det tanken att det är Sveriges nya exportvara? I så fall har jag svårt att se vilka intäkter det ger, snarare en gigantisk utbildningsnota

Så visst behövs det en strategi och inte göra som nu stå med armarna i kors och se vad som händer.
Permalink   Ekonomi   Kommentarer (2)   Trackbacks ()
 
Blondiner gör män dummare

2007-11-19 -

Kunde inte undanhålla er denna kvällstidningsrubrik.
Män gör sig dummare än de är när de träffar blondiner, enligt en ny undersökning.
De tror att blonda kvinnor är mindre intelligenta.
- Alla killar jag mött verkar mer eller mindre korkade. Nu förstår jag varför, säger programledaren Josefin Crafoord, 34.

En ny undersökning, genomförd vid universitetet Paris X-Nanterre, uppger att män är så instyrda på stereotypen att blondiner är korkade att de gör sig dummare när de träffar en kvinna med blont hår.

Läs artikeln HÄR

Undrar hur det då blir i en rekryteringssituation? Eller blir det som en headhunter sa till mig när han ville ha tips på en HR-chefskandidat. "Det gör inget om hon är blond och har stora... I och för sig med ett skratt, men vad har vi för syn på kompetens egentligen. Finns det inte en liten tendens att HR-yrket  kanske fokuserar mer på det yttre än de inre kvaliteterna och på kön istället för kompetens. Då leder utvecklingen verkligen fel, fast jag tror i realiteten att det här är en undersökning som visar tydligt våra fördomar och hur galet de slår och vilka konsekvenser det kan skapa. Kanske är bra att det är fler kvinnor som rekryterar än män. Tänk om sedan forskaren var blondin hur blev det då med resultaten? En sak är i alla fall säker att vi alla har olika stereotyper som påverkar oss bara vi är medvetna om dem.


Permalink   Allmänt   Kommentarer (3)   Trackbacks ()
 
Tankesmedjan live på kompetensmässan

2007-11-19 -

Tankesmedjan genomförde ett lyckat öppet möte där deltagarna på kompetensmässan aktivt gavs möjlighet att kommentera och komma med egna spaningar.

Tankesmedjans spaningar handlade om att HR är en strategisk resurs. Vi ska inte dit och är redan där.

Dave Ulrich och hans fyrfältare är ute, in kommer en mer människofierad syn.

Medarbetarundersökningar försvinner då de inte ger något mervärde för organisationen utan oftast tvärtom.

Coachning vår snabbast växande bransch. Kan den ersätta delar av ledarskapet och styrningen då chefen blir alltmer upptagen av annat än att vara ledare? Skickar vi medarbetare på coachning i framtiden för att kompensera tidsbristen i ledarskapet. Frågan står under fokus.

Det här diskuterades livligt och som vanligt var inta alla överens, men många skratt och igenkännande nickar genomsyrade församlingen.

Håll ögonen öppna tankesmedjan kan komma att ha flera publika spaningar där ni får möjlighet att förfäras, glädjas och att själv vara aktiv.
Tankesmedjan i en paus en skön sensommardag.


Permalink   Allmänt   Kommentarer (10)   Trackbacks ()
 
Gästblogg från Singapore

2007-11-16 -


Det damp ner ett mail i min inbox för några veckor sedan från en Magnus Dalsvall. Mailet innehöll en ödmjuk fråga om jag skulle kunna "gästblogga" utifrån min HR horisont. Det lät spännande och jag tänkte att jag kanske kan ge lite perspektiv på HR arbete från en annan del av världen.

Sagt och gjort här kommer min första introducerande reflektion.

Jag heter Niklas Olsson och arbetar sedan 5 år tillbaka på AstraZeneca. Innan AstraZeneca var jag konsult och jobbade med bland annat rekrytering, headhunting, HR-analyser samt ledar- och organisationsutveckling. Sedan 1 Januari 2007 har jag min bas i Singapore i Sydostasien och arbetar som "Regional Organisational Development Manager" med ansvar för Asia Pacific. Mitt geografiska arbetsfält sträcker sig från Indien i väst till Australien i öst och från Korea i norr till Indonesien i syd och allt innefattar nästintill allt däremellan. Min roll innebär att jag stödjer och utvecklar våra Performance- och Talent Management processer, driver ledarutveckling och stödjer ledningsgrupper i organisationsutvecklingsfrågor.

Området är stort, i länderna i mitt närområde bor ungefär 500 miljoner innevånare, lägg till Kinas 1,3 miljarder och Indiens 1,2 och vidden och mångfalden i arbetet blir väldig tydlig. Det är naturligtvis en utmaning att försöka förstå alla kulturer och arbetssätt och att reflektera över hur exempelvis ledarskap fungerar i alla dessa olika sammanhang - att arbeta med att förstå, hantera och integrera olikhet är centralt i mitt dagliga arbete.

Det är väldigt spännande att nyfiket få undersöka denna snabbväxande del av världen och jobba med HR-frågor i ett arbetsliv som präglas av nybyggaranda och snabbrörlighet. HR-utmaningarna är annorlunda och i nästa blogg kommer jag att beröra de 2 högst affärskritiska ämnena som många företag brottas med i denna region...


från ett tropiskt varmt och soligt Singapore /niklas olsson, astrazeneca


Permalink   Allmänt   Kommentarer (3)   Trackbacks ()
 
Grattis årets HR-visionär

2007-11-15 - image10.

På kompetensmässan igår fick Ann Fagraeus priset som årets HR-visionär. Jättekul och välförtjänt tycker jag som arbetar nära henne med bokskrivandet  och med projektet (o)medvetna fördomar.

Den entusiasm och drivkraft som hon har visat har stått över ESF-rådets njugga inställningar och byråkratiska krångel och har trots det lyckat att slutföra ett av deras mest lyckade projekt.

Kul att envishet samt att våga sticka ut och att synas belönas. Hoppas att det inspirerar andra att våga visa upp vilka bra saker som man gör. Det är annars alldeles för tyst på HR-sidan och jag tror inte längre på devisen "att verka men inte synas". Syns du inte så finns du inte

Appropå syns så har Ann och jag en gratis workshop på kompetensmässan idag mellan kl 09.00-10.00
Permalink   Allmänt   Kommentarer (2)   Trackbacks ()
 
Bemanningsplan en lösning?

2007-11-14 -

Igår kunde vi höra att kommunerna var dåligt rustade för personalbrist. Hälften av kommunerna har problem att rekrytera nya medarbetare med rätt kompetens. De behöver anställas 50000 nya medarbetare totalt nästa år inom kommunerna. Det här går i linje med det debattinlägg  jag har haft i den  här frågan.

Nu fick en personaldirektör i en kommun uttala sig om situationen, kul att yrket syns i rutan. Fast klart han såg inga problem för dom hade en bemanningsplan. Så en bemanningsplan gör att kompetenta sökande står i kö för att börja arbeta där, upphäver arbetskraftbristen. Tycker tyvärr att det ligger lite i den kritik som finns mot HR där det påstås att vi sopar problemen under mattan och inte talar om hur det egentligen står till.

I morgon kommer en gästbloggare Niklas Olsson från Singapore med sn omvärldsbevakning.


Permalink   Allmänt   Kommentarer (2)   Trackbacks ()
 
Att arbeta i Danmark

2007-11-13 -

Ett samarrangemang mellan JUSEK, Ingenjörsförbundet och deras Danska systerorganisationer bjuder in ingenjörer till ett arrangemang med öl och smörgås. De kommer att informera om hur man söker arbete i Danmark, vilka löner de har, försäkringar med mera. Se länk HÄR

Med tanke på att det går fler civilingenjörer i pension i Sverige än som kommer ut från våra högskolor och Danmark med sin begränsade invandring som har en stor brist på ingenjörer kastar lystna blickar på Sverige för att kunna fylla sina vakanser.

I kriget om talangerna kan man börja fundera på vilken sida som yrkesorganisationerna står på, exportera bort medlemmar? Eller är det ett sätt att öka bristen på kompetens i Sverige och därmed höja lönerna. Vilka motmedel har de svenska arbetsgivarna och HR?


Permalink   Allmänt   Kommentarer (5)   Trackbacks ()
 
Nya Jämo inte jämställd!

2007-11-12 -

TV4, aftonbladet med mera tycker att de har hittat nått att hacka på när nye Jämo Anne-Marie Bergström får 20% lägre lön än sin föregångare Claes Borgström.

Läs artikeln Nya Jämo inte jämställd HÄR


När blev det en jämställdhetsfråga eller en lönesättningsstrategi  över huvudtaget att en nyanställd tjänsteman ska ha lika mycket som den som slutar. Kanske det är så inom journalistkåren, men annars så brukar det vara så att har man arbetat några år inom den befattningen så har man fått mer erfarenhet och kunskap som syns i lönekuvertet. En nyanställd kommer in något lägre men har att se fram emot att få löneökningar i framtiden.

Enda undantagen som brukar komma upp är när det är så stor brist på folk så att för att kunna nyanställa måste lönerna ligga på en nivå över vad trotjänarna har. Det blir alltid i slutänden en dyr historia och lönedrivande.


Permalink   Allmänt   Kommentarer (2)   Trackbacks ()
 
Tankesmedjan och coacher bl.a.

2007-11-09 -

När jag var på Hrsocietys frukostmöte i tisdags pratades det om coacher och chefshandledare, en av de snabbast växande grupperna just nu. Alla vill bli det. Men det som slog mig mest var att det tydligen finns coachning beskrivet på 668000 webbsidor. Om det nu skulle vara så att alla dessa sidor vore unika och att de erbjöd coachning så har vi snart fler coacher än chefer.

Coacher är ett ämne som har diskuterats i tankesmedjan, håller det på att ersätta vissa delar i ledarskapet? Andra ämnen som varit uppe är Headhunter och rekryteringsföretagen och att det tycks mycket där ser vi bland annat på HRsocietys hemsida. För tankesmedjan finns inget det som är för heligt eller tabu att ta upp. Inget som är rätt eller fel utan målsättningen är att våga ta upp även känsliga ämnen som till exempel kvinnofieringen inom HR eller LAS hämmande effekt på affärsverksamheten.

Nu har du chansen att få vara med och diskutera eller ta upp något av alla mina 130 bloggar som jag skrivit då jag och tankesmedjan finns med på kompetensmässan och kom ihåg att det är även tillåtet att ha fel, det är bättre att våga. Du kan anmäla dig HÄR

Ha nu en trevlig helg och ladda batterierna till nästa vecka.
Permalink   Allmänt   Kommentarer (1)   Trackbacks ()
 
Att forma framtidens arbetskraft

2007-11-08 -

Mångfald, teknologi och att ta hänsyn till människans grundläggande behov är tre grundbultar i framtidens personalstrategier anser Business Week. Läs artikeln HÄR

Vilka grundbultar har vi?

Mångfald har vi bara hunnit skrapa på ytan på. Teknologi när vi i Sverige diskuterar att införa stämpelklocka igen (Stockholms stad) mot att teknologin ska skapa en frihet i tid och rum. Hur är det sedan med att ta hänsyn till människans grundläggande behov?  Själv känns det mer som Charlie Chaplins moderna tider är på modet, än att individuellt ta hänsyn till människans behov. Det pratas mycket men vad händer utöver det organisatoriska pratet?

Artikeln hämtades från nodens kostnadsfria veckobrev VSG


Permalink   Ledarskap   Kommentarer (2)   Trackbacks ()
 
Fringisar till Sthlms stads chefer!

2007-11-07 -

Stockholms stads chefer ska enligt tidningen punkt se få egen företagshälsovård, pensionsrådgivning och tjänstebil.  Ett led i att göra Stockholm stad som attraktiv arbetsgivare påstås det  och förslaget klubbades igenom i fullmäktige igår.

Ett av syftena var att locka till sig chefer som vill arbeta i Stockholms stad och det kommer säkert att lyckas, men rekryteringen kommer från andra kommuner för detta räcker inte att locka bra chefer från näringslivet till kommunen. Det är en rundgång av tjänstemän mellan kommunerna som jag aldrig tidigare varit med om i andra verksamheter. (Blir inte det ett slags groupthink av det). Men syftet att bli en attraktiv arbetsgivare ser jag kanske som mer tveksamt, i synnerhet som jag skrev i en tidigare blogg att de ska införa stämpelklocka och börja med vårdpersonalen. Blir inte det dubbla signaler ut i systemet, chefer mer förmåner medan de andra medarbetarna får mer kontroll på sig.

Nej lite mer fantasi och kreativitet har man kunnat vänta sig tycker jag.


Permalink   Ledarskap   Kommentarer (1)   Trackbacks ()
 
Vilka gallras bort innan intervjun?

2007-11-06 -

Dan-Olof Rooth (fil.dr) bedriver spännande forskning kring omedvetna fördomar. Studierna baseras på experiment sk. Implicita test och är först i Sverige med att försöka klarlägga diskrimineringens omfattning.


I studien "Etnicitet och övervikt: implicita arbetsrelaterade fördomar i Sverige", undersökte de svenska arbetsgivares, rekryterares samt studenters omedvetna fördomar mot överviktiga och män med arabiskt klingande namn.  Undersökningen visade att 88 procent av de undersökta omedvetet associerade överviktiga med en lägre prestationsförmåga än de med en normal vikt. Arabiskt klingande namn associerades omedvetet med en lägre prestationsförmåga, i jämförelse med svenska namn, av 77 procent.


Kanske inga siffror att vara direkt stolta över eller vad säger ni?

Nu vet vi att vi gallrar bort överviktiga, invandrare, sjukliga och snart även de som har en betalningsanmärkning hos kronofogden (se tidigare blogg). Vad blir nästa utsållningskriterie, det kanske redan finns som kvinnor, 45+ och ungdomar. Tänk om vi kunde titta på kompetensen istället.
Permalink   Allmänt   Kommentarer (1)   Trackbacks ()
 
HR utanför förslag på ny arbetsrätt

2007-11-05 -

EU har skrivit en grönbok om framtidens arbetsrätt, där tar man upp flexsecurity där flexibilitet ska kunna kombineras med den anställdes säkerhet. Intentionerna var att gå mer från kollektivavtalsidén mot mer flexibla former och individuella avtal. Något jag tycker mig känna igen från HRM. De gav som sagt ut en grönbok med 14 enkla frågor där företag och organisationer fick svara på bästa lämpliga sätt. Remisstiden tror jag gick ut i september.

Om jag tolkar svaren som endast kom från de fackliga organisationerna och regeringen så förordar de bevarande alternativt förstärkning av kollektivavtalen. Här saknade jag en debatt på HR-sidan, eller allra helst att vi hade avgett ett yttrande, utan det är som vanligt att vi väntar och ser vad som kommer ut, sedan anpassar vi oss efter det. Möjligtvis knyter vi näven i fickan och svär över att ingen lyssnar på oss, men hur ska någon kunna göra det då vi inte hörs ute i debatten. Det är kanske trots allt tur att våra kollegor ute i Europa är mer alerta på att följa EU:s utspel.

Med bland frågorna fanns även de som arbetar gränsöverskridande inom samma företag, vilka avtal och rätt ska gälla för dem. En fråga som är högaktuell i dagens globaliserade värld.

Nu har det i alla fall tagit ett steg i rätt riktning tycker jag då HR-föreningens Östra region tillsatt en arbetsgrupp för att ta ställning till hur man kan arbeta med EU-frågan då den verkligen berör oss i vardagen i våra jobb.

Jag anser att vi måste bli mer aktiva, lobba mot våra arbetsgivarorganisationer för att få fram våra åsikter. Då kanske vi slipper konstiga avtal som vi har svårt att lösa som arbetstidsavtalet. Vi måste bli mer proaktiva.


Permalink   Allmänt   Kommentarer (0)   Trackbacks ()
 
Friskvård med tveksam effekt

2007-11-02 -

I går kom en bilaga med SvD om personal & hälsa en guide till friska medarbetare och ökad lönsamhet. Jag kommer ihåg från min tid som personalchef hur man dagligen fick samtal från konsulter som lovade att sjukskrivningstalen skulle sjunka, långtidssjukskrivningarna skulle elimineras och allt skulle vara så lönsamt. Men är det verkligen så?

Jag drar mig till minnes en undersökning som var i Umeå kommun (tror jag) där ett försvarligt antal miljoner satsades i ett friskvårdsprojekt över ett antal år. Resultat sjukskrivningarna ökade. Samma sak gjordes i ett antal kommuner i Stockholmsområdet, resultat ett omfattande dokumentationsarbete och ett tjockt arbetshäfte, men sjukskrivningarna låg kvar på samma nivå.  Jag fick bland annat besök av en konsult som bedrivit ett stort projekt med hemtjänsten i Malmö, vid frågan om sjuktalen minskat efter projektet blev svaret nej. Slutligen i dagarna så avslutades ett projekt i en mindre kommun i västra Stockholm där man kunde konstatera att det inte var någon skillnad mellan de som varit inne i projektet som hade full uppbackning av expertis och kontrollgruppen som hade löpt på som vanligt. Projektet lades ner efter två år med summeringen att det inte spelade någon roll att de plöjt ner flera miljoner extra i experthjälp. Något annat måste till.

Det här är en viktig fråga och ingen kvick fix, det tar tid och jag tror orsakssammanhangen är mer komplexa än att ordna friskvårdstimme, gympass, rehabilitering, chefen som ringer hem och så vidare.

Igår var jag inne på Hrsociety och stod och småpratade med Tommy Iseskog och Marie Hallander-Larsson där Marie berättade att brevbärarna var en förhållandevis rätt nöjd arbetsgrupp. De är faktiskt en av de få yrkesgrupper som kan stämpla ut när de går hem från arbetet och hur många kan göra det? Tommy drog parallellen med det gamla bondesamhället där man också fick ett avslut i arbetet. Idag är det många som har svårt att släppa arbetet  när man har stämplat ut. Kan all utbrändhet vi ser idag vara ett resultat  av vårt tjänstesamhälle?

Jag tror att orsaken till många sjukskrivningar  kan vi hitta på allt högre prestationskrav, högre ansvar men lite befogenhet, oklara beslutsvägar och flummiga organisationer, brist på tillit och respekt och att ekonomin är överordnad personalen. Kommer vi in och arbetar där kan kanske sjuktalen minskar, har svårt att tro på att det finns en enkel snabb lösning.


Permalink   Ledarskap   Kommentarer (5)   Trackbacks ()
 
HR:s etiska koder enbart för SSR

2007-11-01 -

SSR har startat en etikjour för personalvetare. SSR har antagit etiska koder för personalvetare 2005, det hade jag ingen aning om och nu 23 oktober har de startat en etikjour dit du kan maila om du är medlem och i etisk nöd.

Tänk att det finns etiska koder för personalvetare som tillhör SSR och inte övriga, är inte det konstigt. Jag har varit yrkesverksam i över 23 år men aldrig hört talas om detta. Vem har bestämt koderna? Är Sveriges HR förening inblandad i detta? I vilket fall som helst så är jag nyfiken på  vilka etiska koder som gäller för personalvetare enligt fackföreningsrörelsen. Samt ska man hålla de etiska koderna hemliga för andra personalvetare än de egna, i och för sig så skriver man att universiteten och högskolorna använder sig av SSR:s etiska koder i undervisningen. Men är det inte en partsinlaga, rätta mig om ni tycker jag har fel.Är det någon som har tillgång till de etiska koderna fåt ni gärna delge dom, antingen här eller till mig via mail på [email protected]

Vill ni se på den info som finns utlagd titta HÄR


Permalink   Allmänt   Kommentarer (3)   Trackbacks ()
 
 Bloggens startsida
Till bloggens startsida
 Senaste inläggen
Det hänger på håret

Svenskar är för snälla

Vänta inte på nästa generation

Nätverkens död!

Sju av tio "chefer" slutar inom sex år!

 Arkiv
Oktober 2014

September 2014

Augusti 2014

Juli 2014

Juni 2014

Maj 2014

Mars 2014

Februari 2014

Januari 2014

December 2013

November 2013

Oktober 2013

September 2013

Augusti 2013

Juli 2013

Juni 2013

Maj 2013

April 2013

Mars 2013

Februari 2013

Januari 2013

November 2012

September 2012

Augusti 2012

Juli 2012

Juni 2012

Maj 2012

April 2012

Mars 2012

Februari 2012

Januari 2012

December 2011

November 2011

Oktober 2011

September 2011

Augusti 2011

Juli 2011

Juni 2011

Maj 2011

April 2011

Mars 2011

Februari 2011

Januari 2011

December 2010

November 2010

Oktober 2010

September 2010

Augusti 2010

Juli 2010

Juni 2010

Maj 2010

April 2010

Mars 2010

Februari 2010

Januari 2010

December 2009

November 2009

Oktober 2009

September 2009

Augusti 2009

Juli 2009

Juni 2009

Maj 2009

April 2009

Mars 2009

Februari 2009

Januari 2009

December 2008

November 2008

Oktober 2008

September 2008

Augusti 2008

Juli 2008

Juni 2008

Maj 2008

April 2008

Mars 2008

Februari 2008

Januari 2008

December 2007

November 2007

Oktober 2007

September 2007

Augusti 2007

Juli 2007

Juni 2007

 Favoritlänkar
DN-artikeln

Facebooksidan

HR-akuten

HRsociety

Noden

 Sök på Magnus HR-blogg
 
 Magnus HR-blogg
Namn: Magnus Dalsvall
Ålder: 54 år
Jobb: HR-trendspanare, debattör i HR och partner i HR-akuten.
Snabbcv: Personalman Volvo Aero Engine, Personalchef/direktör på SAS Sverige, BP Sweden, Telia Data, FMV och Solna stad
På gång: 2008 års HR-visionär, driver en tankesmedja och har startat ett nätverk: Fenix- HR ut ur askan.
Privat: En son Douglas 18 år, hundägare till Ozzi en Bearded Collie
HRsociety är tidskriften Personal & Ledarskaps digitala mötesplats och presenteras i samarbete med Sveriges HR-förening.
Frågor om annonsering och nyhetsbrev besvaras av Fredrik Johnsson på Annonshuset AB, tel. 08-662 75 04.
Frågor om HRsocietys Internetverksamhet skickas till [email protected] eller ring 08-545 684 01.

Övriga frågor hänvisas till Personal & Ledarskap eller Sveriges HR-förening.


Bloggtoppen.se