Gammalt blir nytt i rapport

2008-07-07 -

Läste en artikel där InsightLab beskriver trenderna inom HR-området och jag blir väldigt betänksam.

De har nämligen kommit fram till att det ställs högre krav på medarbetaren som ska ansvara för sin egen kompetensutveckling och att personalansvaret förskjuts från personalchefen till linjechefen!? En företrädare från InsightLab hoppas att deras rapport ska underlätta för personalchefer som vill vara förutseende när de anpassar sin verksamhet.

Att medarbetare ansvarar för sin egen kompetensutveckling har vi pratat om sedan mitten på 90-talet. Samt när hade personalchefen ansvar för linjechefens medarbetare senast? Det har sedan 80-talet arbetats med att få linjechefer att ta ett större ansvar mot sina medarbetare vad gäller medarbetarsamtal, rehabilitering, det svåra samtalet osv. Men personalansvaret har väl alltid linjechefen haft. Sedan kan jag tycka att det är trist att man tycker att personalchefer som vill vara förutseende ska anpassa sin verksamhet istället för att leda utvecklingen framåt.

Jag hittade inget nytt och innovativt i artikeln i alla fall om nya trender utan mest gammal skåpmat som har diskuterats ett antal år. Vad är det för nytt att ta fram 80-talisternas värderingar, den är väl känd om än en väldigt stereotyp bild. Jag har en känsla av att de har dammat av en 10 år gammal rapport  och satt ett nytt datum på den  och undrar hur många som arbetat med rapporten har varit ute i "verkligheten". Nej fram för nytänkande och lite ny omvärldsbevakning istället för gammal skåpmat.


Permalink   Allmänt  
 
Kommentarer
Bloggkommentarer är en omodererad tjänst på HRsociety. HRsociety ansvarar inte för innehållet, det gör varje skribent själv.

Postat av: Lennart
2008-07-07 20:59:45 - Magnus, jag har inte läst artikeln men jag tror inte jag behöver det heller. Jag delar din betänksamhet och din korta historiebeskrivning och är rätt övertygad om att din tanke om avdammning är riktig. Det förstärker tyvärr kommentaren "Längre har vi inte kommit inom HR". Sedan tror jag definitivt att vi får se upp med Insight Lab och deras fortsatta inlägg i HR-debatten...

Postat av: Magnus Dalsvall
2008-07-08 10:24:54 - Hej Lennart

Tack för din kommentar. Jag är också besviken för det är illa om vi inte har kommit längre i utvecklingen. Jag blir sedan lite konfunderad på kunskapsnivån om HR på de som uttalar sig.

Postat av: Raymond
2008-07-14 09:53:25 - Hej!

Jag blir också lite konfunderad när jag läser artikeln. Kan det vara tryckfel att de uppfattar personalchefen som någon som är närmaste chef för alla anställda? Detta är en vanlig uppfattning bland okunniga när det gäller vad en personalchef har för arbetsuppgifter.



För att utreda saken vidare så gick jag in på Insight Labs hemsida (20080714,kl09:45) och läste en platsannons som kanske kan ge svar på min ställda fråga:



"Jobba hos oss

Är du den vi söker?

Vi söker efter ytterligare stjärnsäljare till vårt glada innesäljarteam. Ingen tidigare erfarenhet är nödvändig utan vi hjälper dig med utbildning i säljteknik och kring våra produkter."



Jag gör ingen värdering av ovanstående formulering utan överlåter till var och en att göra en egen tolkning.









Postat av: Magnus Dalsvall
2008-07-14 14:17:31 - Hej Raymond

Med den kompetensprofilen så kanske det inte är så underligt att det blir konstigt. Men blir det trovärdigt?

Postat av: Raymond
2008-07-16 09:49:04 - Hej Magnus!

Helt klart är att trovärdigheten blir låg. Men det är många där ute som inte har koll på kvalificerat HR-arbete och därför finns det en marknad även för den som är okunnig: det handlar om att vara vältalig och charmig.



Vi vet ju att HR det senaste årtiondet har blivit allt mer populärt, kan det därför vara så att HR har hamnat i den sitsen som byggbranchen brukar hamna i? Att när det går bra för byggsektorn så dyker det upp en mängd företag som är oseriösa.



Postat av: Magnus Dalsvall
2008-07-17 12:34:05 - Hej Raymond

Tyvärr är det så att vara vältalig och charmig har ett stort plus i vissa fall framför kompetens och vilja när det gäller HR. Jag tror inte att Insight Lab är oseriösa, snarare har brist på kompetens.

Postat av: Thomas Nyberg
2008-08-20 10:10:22 - Rapporten ni refererar till "Nya spelregler på arbetsmarknaden" är framtagen tillsammans med Sveriges HR Förening tidigare i våras. Den bygger på 15 års research inom omårdet och ett stort antal intervjuer med svenska personaldirektörer. Sedan starten 1995 har vi intervjuat över 250 personalchefer om hur deras "verklighet" ser ut. Det är den vi försöker sammanfatta och rapportera om.



Naturligtvis står det alla fritt att ha synpunkter. Dock hamnade denna diskussion något snett. Det är naturligtvis inte våra säljare som producerar våra rapporter. Det gör redaktionen.



HR-frågorna är så pass viktiga att de förtjänar en seriös diskussion.

Postat av: Magnus Dalsvall
2008-08-21 12:54:15 - Hej Thomas. Ett något sent inlägg, men bra att du går upp till svar. Vad jag relaterade till var en artikel i tidningen personalchefen och en intervju med en representant från er som jag tyckte var viktig att kommentera för den innehöll så mycket gamla chabloner som vi måste bort ifrån. Det är möjligt att det var den reportens syn som fick genomslag, men blir inte korrektare för det för som sagt att HR-frågorna är så pass viktiga att de förtjänar en rättvis behandling.

Postat av: Thomas Nyberg
2008-08-21 15:32:02 - Hej Magnus,

Tack för svar. Jag delar din uppfattning om att det inom HR cirkulerar många schabloner och mer eller mindre nötta fraser. Till viss del personalfunktionens eget ansvar men framför allt något som ingen vinner på. Det är just därför vi på Insightlab är så måna om att alla våra rapporter baseras på omfattande research och intervjuer med experter och personalansvariga.

Vår redaktion intervjuar varje år ett stort antal personer - allt ifrån psykologer och personalspecialister till konsulter och företagsledare. Detta för att få en så bred bild som möjligt av de utmaningar dagens organisationer står inför. Vi genomför också löpande enkätundersökningar bland svenska personalchefer om deras prioriteringar. Till det kommer en omfattande bevakning av den senaste forskningen inom HR i Sverige och internationellt (se bland annat våra HR-spaningar i Personal & Ledarskap).

Med risk för att vara partisk kan jag därför tycka att den kritik som framförts i denna blogg slår minst sagt något fel.

Kan också passa på att nämna en undersökning med 668 svarande i både privat och offentlig sektor som vi och Sveriges HR Förening genomförde under våren. Här frågade vi bland annat om de personalansvarigas största utmaningar under de kommande 3-5 åren. Som nummer ett i denna undersökning hamnade "Medarbetarskapet - att få medarbetarna att ta ett större eget ansvar". Som nummer två kom ”Att ta tillvara medarbetarnas idéer och utvecklingskraft”. Att få medarbetarna att ta ett större eget ansvar och att tillvarata deras utvecklingsidéer må vara schabloner - men de är likväl några av svenska personalansvarigas största utmaningar framöver.

Kan också förtydliga och hålla med dig om att det inte är personalansvaret i sig som övergår till linjen (för det ligger ju redan där) utan ansvaret för personalfrågorna (lönesättning, medarbetarsamtal, kompetensplanering, rekryteringar, uppsägningar osv).

Med förhoppning om fortsatta, konstruktiva debatter framöver.



Postat av: Magnus Dalsvall
2008-08-22 00:23:39 - Hej Thomas

Jag uppskattar ditt svar och jag måste meddela att jag inte ifrågasätter er utredning, men enligt artikeln i tidningen framhölls bland annat det jag tog upp som medarbetarnas egna ansvar, chefens personalansvar bland annat. Jag tycer att det då är tråkigt om vi inom HR inte kommit längre under alla dessa år. Vidare så är det bara att slå upp tidningarna och läsa så ser man den ena händelsen efter den andra som inträffar där HR borde vara mer delaktiga och påverka.Att få medarbetare att ta ett större ansvar och ta tillvara på deras idéer är fina tankar och nog så viktiga. Men ofta ser man att tankar och verklighet inte alltid stämmer överens och det är det jag försöker påpeka eller belysa i bloggen. Tyvärr så saknas det en debatt i Sverige inom HR och jag tror inte på den tysta undanglidande diplomatin där HR lever i en värld och verkligheten i en annan. Nu sker det mycket positivt inom HR och där måste vi visa upp vad som händer och därför är det bra att ni tar upp aktuell forskning. Det finns dock ett bra fackuttryck om "det organisatoriska pratet" vi måste komma förbi det om vi ska få HR att utvecklas så starkt och få den tyngd som vi inom HR så väl behöver.Det är tråkigt att du tycker att min blogg slår så fel och jag vet att det finns kritiska röster till den där man hellre ser att det är tyst och lugnt. Men jag får i alla fall mycket mer positiva responser än negativa. Till och med att personer har berättat att de använder underlag från min blogg i argumentation för förändring. Den här kritiken som jag gav uttryck för i bloggen baseras som sagt på en intervju där påståendena som jag kritiserade lyftes fram av företrädare från er. Nu har du kunnat räta ut en del frågetecken och fått belysa er omfattande bevakning av området. Vi kanske inte är så långt ifrån varandra men vi arbetar från två håll för att stärka HR.

Med förhoppning om fortsatta framtida konstuktiva debatter.

Postat av: Jenny
2008-10-03 11:51:05 - Förlegat med 80-talisterna? De har ju precis börjat jobba, hur kan det vara gammalt då? I hur många år har det inte tjatats om 40-talisterna? Men det är klart att det måste vara jobbigt och frustrerande att alla inte ligger i framkant med dina åsikter och värderingar som att prata om modeller -andras modeller-, bankkrisen, försäkringskassan, vit man. Jisses. Det känns ju väldigt innovativt. Eller är det så att det handlar om MÄNNISKOR som inte ändras så mycket i grund och botten, där vi faktiskt bara kan skruva vad vi vet/kan/har gjort till det bättre? Du får nog ta och lugna dig med att ropa på helt otroliga nyheter tills hästar, aliens och döda ting kliver in i arbetslivet och ska hanteras av HR. Då kommer det att komma nya saker, jag lovar.

Postat av: Magnus Dalsvall
2008-10-03 20:11:49 - Hej l Jenny

Vet inte om jag riktigt förstår ditt inlägg. Vad jag klagade på var en artikel som tog upp vad de såg som trender i framtiden. Jag tyckte att det var gammal skåpmat som att cheferna skulle ta ett större personalansvar med mera. Det här var säkert den fjärde rapporten som tog upp 80-talisterna så det tyckte jag heller inte var så nytt. Jag vet inte vilka ömma tår som jag trampade på för dig, men jag tänker nog inte lugna mig utan blogga om vad som jag tycker är viktigt. Jag tycker att det är viktigt att få uttrycka sina åsikter eller synpunkter och inte som tyvärr alldeles för vanligt inom HR vara tysta.

Postat av: Jenny
2008-10-07 12:36:53 - Jag ska vara tydligare. Om du tycker att folk är för tysta, varför hoppar du på de som höjer sina röster? Klart att det är mer sensationellt att dra ner och racka på andra. Om du vill att mer röster ska höjas, höj de som höjer rösterna.



80-talisterna är nya på marknaden, och ja det har varit en del rapporter, men jämför de rapporterna med allt som skrivits om 40-talisterna så är det ingenting. Denna generation kommer att gå igenom de olika faserna, anställd, mellanchef, föräldralediga, chefer, ledningsgrupper och styrelsemedlemmar. Du får nog gott och väl stålsätta dig för fler rapporter om denna generation. Försök dock ha ett öppet sinne för det kan vara något nytt som hänt. Människor utvecklas och är inte statiska. Dessa irriterande snorungar kommer att växa upp och ta ansvar.



Jag reagerar också på din brist på ödmjukhet. Du läser, skannar av markanden om HR-nyheter men de som jobbar som chefer med dessa ansvarsområden gör det inte. De behöver få budskapet på olika sätt från olika håll för att ta det till sig. Du har säkert samma sak när det gäller ekonomiska råd, ny teknik och nya byggmaterial. Det är lätt att bli snöblind och hålla på med navelskåderi.



Jag reagerar dessutom för att det handlar om människor som inte är så förändringsbenägna som kanske du och andra inom HR skulle vilja. Folk försover sig, har alkoholproblem, tar på sig för stort ansvar, jobbar med saker man inte har talang för. Precis som för 50 år sen, och precis som det kommer att vara om 50 år i framtiden. Att då tycka att "det är ju gammalt" tycker jag är väldigt arrogant. Människor ligger på analysbritsen och kunde lika gärna bli behandlad av Freud idag som när han levde.



Jag ska nu ge dig en utmaning: blogga nu om fyra positiva ämnen i rad.

Postat av: Andersson
2009-02-07 02:32:28 - Stackars HR-folk. Först ringer Insight Lab er och ställer frågor om framtiden, sen kommer nästa samtal om att köpa en pärm med ämnet framtiden inom HR. Vilken sammanträffande!!!

Kommentera inlägget här:
Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:


 Bloggens startsida
Till bloggens startsida
 Senaste inläggen
#744 sista bloggen på P&L

#743. Vad väljer/föredrar HR - människa eller system?

#742 Lugnt på jobbet för en aktivare fritid?

# 741. Öka effektiviteten men glömmer vi människan?

#740 Snälla kan vara farligare!

 Arkiv
Oktober 2014

September 2014

Augusti 2014

Juli 2014

Juni 2014

Maj 2014

Mars 2014

Februari 2014

Januari 2014

December 2013

November 2013

Oktober 2013

September 2013

Augusti 2013

Juli 2013

Juni 2013

Maj 2013

April 2013

Mars 2013

Februari 2013

Januari 2013

November 2012

September 2012

Augusti 2012

Juli 2012

Juni 2012

Maj 2012

April 2012

Mars 2012

Februari 2012

Januari 2012

December 2011

November 2011

Oktober 2011

September 2011

Augusti 2011

Juli 2011

Juni 2011

Maj 2011

April 2011

Mars 2011

Februari 2011

Januari 2011

December 2010

November 2010

Oktober 2010

September 2010

Augusti 2010

Juli 2010

Juni 2010

Maj 2010

April 2010

Mars 2010

Februari 2010

Januari 2010

December 2009

November 2009

Oktober 2009

September 2009

Augusti 2009

Juli 2009

Juni 2009

Maj 2009

April 2009

Mars 2009

Februari 2009

Januari 2009

December 2008

November 2008

Oktober 2008

September 2008

Augusti 2008

Juli 2008

Juni 2008

Maj 2008

April 2008

Mars 2008

Februari 2008

Januari 2008

December 2007

November 2007

Oktober 2007

September 2007

Augusti 2007

Juli 2007

Juni 2007

 Favoritlänkar
DN-artikeln

Facebooksidan

HR-akuten

HRsociety

Noden

 Sök på Magnus HR-blogg
 
 Magnus HR-blogg
Namn: Magnus Dalsvall
Ålder: 54 år
Jobb: HR-trendspanare, debattör i HR och partner i HR-akuten.
Snabbcv: Personalman Volvo Aero Engine, Personalchef/direktör på SAS Sverige, BP Sweden, Telia Data, FMV och Solna stad
På gång: 2008 års HR-visionär, driver en tankesmedja och har startat ett nätverk: Fenix- HR ut ur askan.
Privat: En son Douglas 18 år, hundägare till Ozzi en Bearded Collie
HRsociety är tidskriften Personal & Ledarskaps digitala mötesplats och presenteras i samarbete med Sveriges HR-förening.
Frågor om annonsering och nyhetsbrev besvaras av Fredrik Johnsson på Annonshuset AB, tel. 08-662 75 04.
Frågor om HRsocietys Internetverksamhet skickas till [email protected] eller ring 08-545 684 01.

Övriga frågor hänvisas till Personal & Ledarskap eller Sveriges HR-förening.


Bloggtoppen.se