#622. Mycket snack och lite verkstad eller inget snack alls"
2011-01-12 - Uttrycket ”Mycket snack och lite verkstad” används i många sammanhang. En del gånger rätt, men ibland eller rätt ofta tycker jag att det blir helt fel. Är det då mycket bättre med ”Inget snack och ingen verkstad”?
I alla fall verkar det senaste vara den rådande normen inom HR-området. I alla fall ett snack som når utanför det egna staketet.
”Mycket snack och lite verkstad” tycker jag väldigt ofta används för att trycka ner diskussioner och åsikter, finns det inte mycket ”Jante” där?
Tittar vi på företrädare för HR så är det väldigt sällan som man ser eller hör dom utanför den lilla egna inre kretsen. Om man roar sig med att googla på vår yrkesförening så hittar man inte många om någon träff utanför sin egen hemsida, eller annonsplats. Visst vore det kul att se lite mer åsikter och kommentarer i pressen som stärker HR:s roll, att vi finns med i den externa debatten! Här finns det utvecklingspotential för en yrkesförening tycker jag. Men jag vet att det finns många som har en motsatt åsikt som kommer att reagera starkt på det här.
Det händer ju så mycket bra inom svensk HR varför visar vi det inte utåt? Är det bara internt tyst arbete som belönas så tror jag att det är förfelat. Syns vi inte så finns vi inte.
Eller är det som i den amerikanska tecknade serien Simpsons att den personen som är den elaka chefen Burns assistent, Smithers som är en HR förebild. Han som alltid ställer upp okritiskt, städar upp misstag eller går elaka ärenden i chefens namn. Den som alltid tyst och lojalt dansar efter Burns pipa.
Han kanske vore en blivande ”årets HR chef kandidat” om vi inte snart får till en ändring.
Här vill jag dock berömma tidningen Personal & Ledarskap som i år ska fokusera på uppstickare och talanger och låta goda exempel ta Jantes plats. Mer sådant och att stimulera och tillåta en diskussion.
Var stolta och visa upp - marknadsför era bra saker som ni gjort även utanför ”fabriksgrinden”
För goda exempel finns, men finns viljan eller är man för rädd att sticka ut?
Smithers som dansar efter Burns pipa i Simpsons, en framtida kandidat till Årets HR-chef kanske om vi fortsätter på samma spår.
Kommentarer
Bloggkommentarer är en omodererad tjänst på HRsociety. HRsociety ansvarar inte för innehållet, det gör varje skribent själv.
Postat av: Jörgen Edlén
2011-01-13 15:03:51 -
Tack Magnus för att du lyfter detta fenomen igen! Mycket snack och lite verkstad hittar vi nog på många ställen, inte bara inom HR. Men problemet att HR inte hörs utanför de "egna fabriksgrindarna" är ju inget nytt. Det har varit så så länge jag har varit i denna bransch.Vad det beror på kan jag bara gissa mig till. Kan det vara så elakt att HR frågor inte är tillräckligt glassiga. Skapar inga rubriker i pressen, som tex kungaskandaler eller en eventuell ny fastighetsbubbla, eller ett litet upplopp någonstans. Jag tror nog att många av oss ändå är medvetna om den betydelse vi har och vad vi gör även om vi inte får rampljuset på oss. Utan ansvariga för HR frågor skulle säkert arbetslivet vara betydligt mer stökigt än det är i dag. Och det vet ledningen. Men, visst det vore kul om det någon gång dök upp en intervju i media med en HR chef som uttalade sig om möjliga orsaker till konjunkturläget och inte bara från wannabeexperter i tv-soffan. Där har vi att jobba på! Jörgen E HR konsult
Postat av: Magnus Dalsvall
2011-01-13 15:58:43 -
Hej Jörgen
Håller helt med dig, när får vi den första HR-experten i TV-soffan?
Ett problem idag är att andra som inte är HR experter uttalar sig i HR frågor.
Som sagt att det är något att jobba på att få en HR expert till morgonsoffan i TV
Postat av: Jörgen Edlén
2011-01-14 09:58:24 -
Exakt Magnus! Det är just det som är vårt "problem". Journalister vänder sig ofta till andra än HR experter när det gäller områden där vi har kunskap och erfarenhet. Det finns naturligtvis undantag. Jag tänker då på när Ericsson gjorde sina neddragningar. Men, undantagen är få. Du som är en medial person, får väl tränga dig in i tv soffan. Jag kommer garanterat att titta.
Postat av: Jeanette Hemmingsson
2011-01-21 11:00:19 -
Så är det inom politiken med, många uttalar sig utan att vara pålästa.
Mycket snack och liten verkstad - Håller absolut med Magnus om att det ofta kan vara någon form av härskartekniker när någon uttalar sig så, men vi är bra på att diskutera i oändlighet i Sverige innan vi går till beslut. Jämför man med t.ex. Finland så går de till belut betydligt snabbare. Mindre prat och mer verkstad.
Sen det där med att många uttalar sig om HR fast inte kan branschen....jag gör det med S men varför inte? Problemet är kanske mer att ni som kan branschen borde synas mer och säga HR-sanningar. Så har vi det inom politiken med, många har så mycket uppfattningar om saker de inte känner till från grunden men jag tycker det är bra att folk säger sin mening ändå. Det gör ju att vi som kan våra saker inte blir hemmablinda och förstår hur folk tänker vilket är viktigt inom politiken, tycker det borde vara viktigt att höra hur arbetstagare som inte kan HR-branschen tänker med. Det ger nya vyer och det är ju ofta personal som HR ska anställa som ger sina inte alltför pålästa tankar. Som HR-person bör man väl förstå den man anställer med och se dennes behov för att man ska klara att Head-Hunta honom/henne till rätt plats. Jag tycker alltså bara det är bra att folk diskuterar och har åsikter om allt vad det än må vara och även om de inte har all kunskap om sakfrågorna. Vi måste alla förstå hur folk tänker och vad de har för behov innan man anställer eller tar politiska beslut.
Men absolut skulle jag gärna se HR-folk i morgonsoffan. Magnus...ut och marknadsför dig L
// Jeanette (politisk filosof-filosofisk politiker med opålästa HR-tankar :-)
Postat av: Bingo
(http://provabingo.se)
2011-02-07 10:30:40 -
Hela mitt företag är byggt på "mycket snack och lite verkstad". Lyckligtvis så brinner både jag och min partner för vårt företag så i princip allt snack handlar om jobb :)
Postat av: Kerstin I. M. Holm
2011-02-10 14:19:26 -
HR kanske snackar om fel verkstad. Varför kommenteras inte skolsystemen som är grunden för företagens rekryteringsbas? Varför kan inte HR kunskapsanalysera tekniken? se min diskussion i blogg 48 på www.kunskapsvetenskap.se
|