#678. Ska HR-studenter ha en period utomlands?
2012-01-23 - Den danska utbildningsministern Morten Östergaard uttryckte att ”Alla danska högskolestudenter bör ta en period utomlands om Danmark ska klara sig i den globala konkurrensen”.
Något som även borde gälla Sverige tycker jag, kanske i synnerhet PA-programmet! Då kanske vi skulle slippa de ensidiga amerikanske förebilderna inom HR och få influenser även från annat håll. Som det är nu så går i princip alla i samma plogfåra. Vi certifieras efter amerikanska standards och mallar, Dave Ulrichs läror om hur man ska organisera personalavdelningar tas okritiskt emot och trycks in i organisationerna vare sig de vill eller inte. Det vore inte helt fel att vidga perspektivet, det händer mycket på andra ställen och det bubblar mycket i Indien, Kina, Asien, Latinamerika med mera. För att inte tala om att den ökande globaliseringen gör att det vore inte helt fel att HR kan gå in som en ”brygga” mellan olika kulturer, samt kunna hämta det bästa från andra kulturer. Även utanför USA.
Dags att införa mångfald även i våra åsikter, nu blir allt så likriktat.
Ett enklare och snabbare sätt är att gå på Sveriges enda icke sponsordrivna HR-konferens. Gå på http://hrunconf.se/ som går av stapeln den 20-21 april i Stockholm. Där är diskussionerna fria och det är högt i tak och mycket nytänk och för att inte tala om en chans att träffa nya personer och bygga ut sitt nätverk.. Anmäl dig idag för det finns endast 100 platser.
Följ mig gärna på min fb sida http://www.facebook.com/HRakuten
#677. Gör Ulrich modellen att HR:s betydelse minskar?
2012-01-09 - I och med Dave Ulrich besök i Sverige och den våg av HR-Transformations som formligen sköljde okritiskt över oss i Sverige. Alla HR organisationer av storlek skulle in i Ulrichmodellen, vare sig den var efterfrågad eller ej. Jag kom då att tänka på en artikel som fanns i P&L den 25 mars 2009. HR_transformation –”Svårt att driva på enkelt sätt” Artikeln bygggde på Meetingpoint HR på Handelshögskolan i Göteborg, där forskare och praktiker kom överens om att det kan innebära att professionens betydelse kommer att minska. En nog så allvarlig konsekvens kan jag tycka. Som vanligt så fördes fenomenet fram som en farsot och utan diskussion inom HR-kretsar utan någon som helst kritik eller ens reflektion. Var fanns vår yrkesförening, våran profession var ju hotad? Men dom såg väl inte så på problemet.
Projektledaren Freddy Hällsten på Handelshögskolans forskningsgrupp om HRM konstaterade bland annat i artikeln. ”Hänger professionen med i förändringarna eller är den mest intresserad av att förbättra sin position och bli en part att räkna med i ledningsgruppen? –Risken finns att man i stället minskar professionens betydelse, eftersom yrket blir mer fragmenterat än vad det varit tidigare”.
Peter Reilly som är chef för HR-forskningen vid INstitute for employment studies i England uttryckte att ”kunderna inte ser skillnad på transaktionella respektive strategiska aktiviteter, och kunderna vill dessutom snarare att aktiviteterna integreras än att de separeras. –En besatthet nät det gäller strategi är inte nödvändigtvis vad kunderna vill ha av HR. De vill ha problemlösning i förhållande till affären och hjälp att sätta ljuset på olika problem.
Peter Reilly tyckte vidare att ”Ulrichmodellan är svår att driva på ett enkelt sätt, eftersom den riskerar att segmentera personalfunktionens delar. För cheferna blir det att de får många olika kontaktytor med experter, business partners och service-enheter”.
Forskaren Anders Boglind menade att fokuset har varit på kostnader – exempelvis att personalfunktionen då kan minska med 25 procent - istället för på värde. Rent allmänt kunde han konstatera att med HR-Transformation så får vi ett magrare HR!
Jag kan tycka att jag har saknat debatten om ”avigsidorna” med HR-transformationen inom HR. Tvärtom så har det på HR-dagar och dyligt lanserat konceptet. Ett koncept som kanske kostar mer än vad det smakar både vad det gäller företagandet och för HR. Men som sagt nu är Amerikanen Dave Ulrich, Sveriges störste HR guru här på besök. Kanske dags för en debatt om vad vi vill. Minimera HR-funktionen eller se till att ta en välförtjänt plats i organisationen på grund av vår kompetens att ”vi kan göra skillnad”
Följ mig gärna på facebook http://www.facebook.com/HRakuten
#676. Nyårslöfte för HR?
2012-01-02 - Jag önskar er alla ett riktigt Gott Nytt Framgångsrikt 2012. Ett år då HR går in och gör skillnad. Trenderna pekar tydligt ut att vi går mot en ”mjukare” ledarstil, så trenden ligger klart i HR:s anda och människan blir viktig och ordet tillit får mer plats i organisationerna.
Ett 2012 där HR inte arbetar efter att ”gjuta olja på vågorna”, utan ser till att det blir ett tillåtande klimat i organisationen med högt i tak och inte rädda organisationer.
Ett år då HR tar plats och syns både i organisationen och utanför.
Ett år då HR börjar avlasta cheferna och inser att även chefer är människor.
Ett år där HR är stolta att vara proffs på mellanmänskliga relationer och slutar snegla avundsjukt på ekonomerna.
Ett 2012 där HR ser till att processer och Lean inte används som ett nedskärningsverktyg som skapar anorektiska organisationer.
Där HR ser till att vara företaget/organisationens blodomlopp eller nervsystem och inte en ”blindtarm” som snabbt kan tas bort.
Ett år där nätverkande, lobbying och synbarhet ersätter ett gisslantagande i ledningsgruppen.
Ett år där till och med Sveriges HR förening syns utanför ankdammen och tar plats i debatten.
Ett 2012 där vi diskuterar dessa frågor bland annat på HRunconference den 20-21 april. Du har väl anmält dig, endast 100 platser. http://hrunconf.wordpress.com/category/hrunconf/
Listan är naturligtvis inte fullständig, utan kan göras hur lång som helst. Men framtiden ligger i våra händer, bara vi ser till att ta vara på det.
God fortsättning alla glada HR-personer, ni kan göra skillnad och ni är viktiga ute i verksamheten.
Följ mig gärna på facebook http://www.facebook.com/HRakuten?ref=tn_tnmn
|