Trendbrott?

2009-03-31 -

Tråkigt att kunna konstatera att de sektorer som kanske främst behöver kvalificerad arbetskraft på grund av pensioneringsavgångar är de som har minskat sommarjobben mest. Nämligen verkstadsindustrin med -44,3% och offentlig förvaltning med 46,6%.


Däremot hittade jag en positiv nyhet som dock fick en liten marginell not i DN. Nämligen att ABB har tagit hem en stororder på 4,6 miljarder kronor. Grattis ABB och Sverige, den låga kronkursen tror jag bidrar till att exportindustrin nu kan ta marknadsandelar om de nu bara vill satsa. Nu kanske det börjar att vända och undrar hur ABB gör med sina sommarjobbare?

I övrigt rekommenderar jag att du också anmäler dig som abonnent på nodens kostnadsfria  trendspaningsbrev "Veckans trender & Tecken" som utkommer varje fredag. Anmäl dig här!

http://www.noden.se/vtt


Permalink   Allmänt   Kommentarer (0)   Trackbacks ()
 
Är ungdomarna den nya underklassen?

2009-03-30 -

Sverige har bland den högsta ungdomsarbetslösheten i Europa och det har faktiskt varit så ett antal år. Nu i varseltider så försvinner de ungdomar som trots allt fått ett jobb på grund av våra las-regler och nu så kan vi läsa att industrin  stoppar sommarjobben.

Det var inte alls länge sedan som bland annat verkstadsindustrin försökte göra stora satsningar på att få in ungdomar på yrkesutbildningar, men allt sådan verkar vara glömt nu. Tydligen räknar man inte med att det blir högkonjunktur igen, eller har man glömt bort att 40-talisterna snart ska gå i pension och ska ersättas. Eller är det så enkelt att det är 40-talisterna som fattar dessa beslut och de behöver inte ta konsekvenserna efter sin snara pensionering?

Hur tänker industrin nu locka ungdomar till sin sektor, vi vet ju enligt undersökningar att ungdomar helst vill jobba inom media, bartender och dylikt och inte som svarvare eller montör på en verkstad. Är det då så klokt att skicka ut de ungdomarna som nu finns inne först, stoppa sommarjobben och praktikplatserna för att kanske redan 2010 klaga på att det inte finns tillräckligt med kvalificerad arbetskraft och att ungdomar inte vill arbeta inom deras sektor. Långsiktigt på kanske ett par års sikt tror jag att det här är förödande personalpolitik som kommer att kunna slå hårt tillbaka på industrisektorn.

I övrigt rekommenderar jag att du också anmäler dig som abonnent på nodens kostnadsfria  trendspaningsbrev "Veckan trender & Tecken" som utkommer varje fredag. Anmäl dig här!

http://www.noden.se/vtt


Permalink   Allmänt   Kommentarer (2)   Trackbacks ()
 
Ägg mot varsel!

2009-03-27 -

I DN kan man idag läsa om ilska och desperationen i Frankrike i takt med att arbetslösheten ökar. En fabrikschef på 3M:s fabrik låstes in på sitt kontor och han fick inte komma ut ur sin fångenskap förrän han lovat att omförhandla villkoren för de uppsagda. Vd:n för franska Sony hölls som gisslan i en fransk fabrik som ska stängas och däcktillverkaren Continentals ledning bombarderades med ägg.

Rätt skönt att vi har ett förhandlingsklimat i Sverige som motverkar sådana här yttringar trots allt. Men att jobben och bonusar väcker känslor är väl helt klart, så hantera det med varsam hand.


Permalink   Allmänt   Kommentarer (2)   Trackbacks ()
 
Sega strukturer

2009-03-26 - Det är lite intressant att notera att vid undersökningar så visar det sig att äldre arbetstagare är mycket mer ovilliga att gå ner i arbetstid och lön för att rädda kvar kollegor än ungdomarna!  Skillnaden är väldigt stor så vad står det för egentligen? Betyder det att de äldre arbetstagarna är mer fastlåsta vid "de gamla" idealen än vad ungdomarna numera är och hur tolkar fackföreningarna detta?

I övrigt rekommenderar jag att du också anmäler dig som abonnent på nodens kostnadsfria  trendspaningsbrev "Veckan trender & Tecken" som utkommer varje fredag. Anmäl dig här!

http://www.noden.se/vtt


Permalink   Allmänt   Kommentarer (2)   Trackbacks ()
 
Pension och bonus i ankdammen!

2009-03-25 -

Är det inte bonusar så är det pensionsavtalen och jag är inte förvånad. Många av de högre 40-talist cheferna har ett sk. 60-års avtal som bygger på att man ska kunna gå i pension redan vid 60 med bra villkor. Problemet är att löneökningarna på senaste åren gör att pensionsavsättningarna blir desto större, ska man stanna kvar efter 60 vill man dessutom ha en kompensation för det. Nu tror jag dock att de flesta 60-års avtalen snart är borta men att det går att bli rik på lönearbete har de bevisat.

Att man inte har försökt motverka eller stoppa detta tidigare beror sannolikt på att man helt klart inte sett detta som ett problem utan ser det som helt naturligt fram tills att det hamnar i pressen. För tittar vi in i den lilla ankdammen så ser vi att styrelseledamöterna och Vd:arna rekryteras från samma lilla klick, bor i samma typ av områden och umgås med gelikar och då blir man "hemmablind". Det behövs en "outsider" som kan fungera som en "djävulens advokat" och ta upp frågan på styrelsemötena resp. ledningsgruppen om rimligheten och konsekvenser. Kanske en HR-roll?


Permalink   Företagande   Kommentarer (2)   Trackbacks ()
 
En framtida mardröm?

2009-03-24 -

Läste i DN i helgen en intervju med författaren Juli Zeh. Hon skriver om samhällets totalitära tendenser och hennes senaste bok "Corpus Delicti" handlar om ett samhälle med hundra procent kontroll, där säkerheten är total och det är lagstadgat plikt att sköta om sin kropp.


Visst kan man känna av dessa strävanden av totalitära tendenser och kontroll både i samhället och i företagen, speciellt nu i lågkonjunktur då vi ser staten skjuta fram sina positioner och i företagen är det likadant där kontroll har blivit ett alltmer honnörsord. Se bara på kvartalsekonomin, processer och lean management. Microsoft har tagit fram en programvara helt i tidens anda som möjliggör en total kontroll på medarbetare var de surfar, hur länge de arbetar vid datorn, "alla" våra inköp noteras i databaser, med mera.

Fast idag i alla fall enligt min mening så behövs kreativitet och uppfinningsrikedom för att lotsa oss ur lågkonjunkturen och hur stimuleras den av hårt driven kontroll och stereotypt tänkande?

Här borde väl HR vara en motkraft som ser mer till individens möjligheter att utveckla företaget och möjliggöra en mer långsiktig överlevnad. Ibland kan jag dock få känslan av att vi tvärtom kastar oss in med berått mod in i systemet utan att se på problemet utifrån vår kompetens om människor och relationer. Jag efterlyser att vara lite mer lösningsorienterade än kontrollorienterade för att frigör kreativiteten och skapa framtidstro.

I övrigt rekommenderar jag att du också anmäler dig som abonnent på nodens kostnadsfria  trendspaningsbrev "Veckan trender & Tecken" som utkommer varje fredag. Anmäl dig här!

http://www.noden.se/vtt


Permalink   Allmänt   Kommentarer (0)   Trackbacks ()
 
Längden har betydelse för lönen!

2009-03-20 -

Dan-Olof Rooth, professor i nationalekonomi vid BBS i Kalmar och även vår samarbetspartner när vi pratar (o)medvetna fördomar fortsätter att hitta olika spännande kopplingar. Nu har han jämfört längd och inkomst för en halv miljon svenska män mellan 28 och 38 år.

Dan-Olofs forskning visat att lönen blir högre ju längre en man är. Det är lika stor skillnad i inkomst mellan två män som är 165 cm respektive 170 cm långa som det är mellan två män som är 180 och 185 centimeter långa, skriver tidningen Östran.

Det är inga små skillnader som han upptäckt, i snitt har de som är tio centimeter längre sex procents högre inkomst, det vill säga cirka motsvarade två års lönepåslag.

Så här sitter vi med strategier och planer rustade till tänderna när det gäller företagets/organisationens lönepolitik, men det som verkar ha gett störst utslag är längden på personen. Eller är det en indikation på att planerna inte fungerar.

Nu är det ju naturligtvis så att det inte är en regel att längre har högre lön, det finns undantag. Men genomsnittligt ser det ut så i Sverige,

Dan-Olof ska nu undersöka om det är likadant för kvinnor.


Permalink   Allmänt   Kommentarer (0)   Trackbacks ()
 
Strejk mot "rå personalpolitik"

2009-03-18 -

Telia Sonera anställda vid bredbandsverksamheten i Finland strejkar. Strejken är en protest mot uppsägningar och företagets"råa personalpolitik" enligt DN ekonomi idag.

I Sverige hörs inge nämndvärda röster mot varslet på 1200 personer där man avser att följa strikt las då Telia har sagt upp omställningsavtalet.

Jag har tidigare konstaterat att i Finland så varslar man mer sällan än i Sverige och satsar istället på vidareutbildningar för att hålla kvar arbetskraften. Sverige har en mer krass syn och varslar väldigt tidigt och hoppas på det bästa. Kanske en effekt att det blir en strejk i Finland och inte här.

I vilket fall som helst så är det här ingen vidare reklam för Telia Sonera som "attraktiv arbetsgivare".

I övrigt rekommenderar jag att du också anmäler dig som abonnent på nodens kostnadsfria  trendspaningsbrev "Veckan trender & Tecken" som utkommer varje fredag. Anmäl dig här!

http://www.noden.se/vtt


Permalink   Företagande   Kommentarer (0)   Trackbacks ()
 
Var fjärde medarbetare illojal

2009-03-16 -

Enligt en undersökning från Careerbuilder visar att var fjärde arbetstagare känner ingen lojalitet mot sin arbetsgivare.

Anledningen att man inte känner lojalitet visar sig vara bland annat:

•·         Känner sig inte uppskattade                                         55%

•·         Arbetet uppskattas inte                                                   55%

•·         För dåligt betalt                                                                 54%

•·         Inte tillräckligt med vidareutbildning                             42%

Med andra ord inte speciellt förvånande ur HR-synpunkt.  Så tycker man att det är viktigt med lojala medarbetare är det kanske dags att fundera över de HR-strategier man har inom dessa områden. Ser vi på dessa faktorer nu i varseltider så är nog tendensen tyvärr att det snarare försvårar än förbättrar när det gäller ovanstående punkter.


Permalink   Allmänt   Kommentarer (0)   Trackbacks ()
 
Vad gör hr i bonusfrågan?

2009-03-15 -

Det går inte att undvika att kommentera de bonusskandaler som har varit. Underligt att man inte lär sig någon gång. Klart är att den egna plånboksfrågan ibland verkar viktigare eller i alla fall skymma sikten för arbetet med företagets bästa och det spelar ingen roll om det är en man eller kvinna. Pengarna skymmer sikten och tar bort förnuftet och moralen.Jag tycker att HR borde ha hojtat till, det hade väl inte varit så svårt, men de är väl förmodligen lika förblindade de. Men borde inte HR vara lite av "djävulens advokat" i dessa sammanhang?

Frågan är om bonus överhuvudtaget behövs, skapar det verkligen ett mervärde för företaget och är egentligen en förtäckt löneglidning. Vill man fortsätta med bonus så bör man se över kriterierna ordentligt, "walk on water" kan vara en inriktning för individuell bonus. Då betalas den inte ut så ofta och enbart när någon har gjort något enastående för företaget.


Permalink   Företagande   Kommentarer (2)   Trackbacks ()
 
Nextopia - here we come

2009-03-12 -

Årets kompetensgala bjöd på en blandning av " vad var det jag sa" till för mig en del överraskningar,   bland annat en hoppande professor från Handels som ställde många vanliga uppfattningar på ända. "Lär aldrig av dina misstag. "Lev som idag inte finns". "Du är aldrig bättre än din nästa grej" Mycket uppfriskande och lite omskakande. Som en del säkert förstår så var det professor Micael Dahlén som pratade. Han är författare till boken Nextopia.


Att årets chef blev en kommundirektör var kul tycker jag. Kommunerna behöver en hög chef som frontfigur för att sätta kommunerna på kartan som attraktiva arbetsplatser. Palle Lundberg, Botkyrka, vann priset och vi får hoppas att han kan hjälpa till att lyfta den kommunala verksamheten. Årets HR-chef blev Marie Hallander-Larsson från Posten som är en mycket duktig och synlig HR-chef. . På något sätt kändes det som om hade fått priset tidigare, eller kanske borde ha fått.


Men det är kul att vara ute och mingla och träffa gamla bekanta och skapa lite nya kontakter och få lite input i vår lilla ankdamm.

I övrigt rekommenderar jag att du också anmäler dig som abonnent på nodens kostnadsfria  trendspaningsbrev "Veckan trender & Tecken" som utkommer varje fredag. Anmäl dig här!

http://www.noden.se/vttPermalink   Allmänt   Kommentarer (0)   Trackbacks ()
 
Kalla undersökningar

2009-03-11 -

Finns det något "kallare" än en flera år gammal medarbetarundersökning? Ofta har det skett strukturella förändringar, folk har slutat och nya har kommit.


Försvaret tycker dock tvärtom. De betalar företaget Bikupan ytterligare 13, 6 miljoner för att få tillgång till sina gamla undersökningar som de redan har betalat över 100 miljoner kronor för. Fördelen är dock att nu är samarbetet med det företaget helt avslutat. Det här måste vara den absolut dyraste medarbetarundersökning som någonsin genomförts, även om det ligger som en grund för försvarets värdegrundsarbete. Men jag ifrågasätter nyttan med en undersökning gjord 2004.


Permalink   Allmänt   Kommentarer (2)   Trackbacks ()
 
Konsekvenser av outsourcing

2009-03-10 -

Är det nu vi ser konsekvenserna av outsourcing, lean, yust in time, med mera. När den stora underleverantören till bilindustrin, Plastal gick i konkurs så stannade banden i bilindustrin nästan direkt. Det visade att industrin var väldigt sårbar då de inte heller hade kompetensen och kunskapen att själva ta tillbaka den produktionen. Att underleverantörer till bilindustrin alltid har varit hårt pressade på kvalité, priser och villkor vet vi, men nu ser vi också att då marginalerna är små så kan en konkurs komma snabbt. Kanske för snabbt.

Nu lär det vara en högkonjunktur för outsourcing på grund av finanskrisen, men det kanske är viktigt att se och även beräkna vilka konsekvenserna kan bli när man själv avhänder sig påverkan, utveckling och kunskap på den delen man outsourcar.

I övrigt rekommenderar jag att du också anmäler dig som abonnent på nodens kostnadsfria  trendspaningsbrev "Veckan trender & Tecken" som utkommer varje fredag. Anmäl dig här!

http://www.noden.se/vtt


Permalink   Företagande   Kommentarer (0)   Trackbacks ()
 
Utbilda innan varsel!

2009-03-07 -

Som HR-människa ser jag i dessa finanskrisens dagar att det måste vara bättre att i första hand se till att utbilda sin personal i stället för att varsla och göra sig av med kompetens som man under flera år mödosamt har samlat in. Ok räcker inte det jag då får man ta till varselverktyget.

Vi tog bort permitteringslönen för flera år sedan i Sverige, kanske dags att ersätta den med "permitteringsutbildning"

Andra länder har kvar permitteringssystemet och riskerar att svenska företag får ett sämre konkurrensläge. Eller för att citera Christer Ågren vice vd på Svenskt Näringsliv i SvD. "-Vi måste försvara vårt näringsliv så att vi inte kommer ur krisen relativt svagare än andra"

Läs gärna artikeln i SvD HÄR. Jag är glad att Svenskt Näringsliv har fått in lite HR-kompetens genom Christer Ågren.


Permalink   Företagande   Kommentarer (0)   Trackbacks ()
 
Kan polisen hämta dig?

2009-03-06 -

Är vi nu på väg at bli som i USA där läkarna är försäkrade upp över öronen på grund av de stora skadeståndskrav som kan ställas och där det är svårt att få förlossningsläkare på grund av detta. Nu har vi en barnläkare som sitter häktad  för sannolika skäl till mord, nu räcker inte "lex Maria" , disciplin nämnder,  prickar eller förlorad legitimation. Nu kommer polisen till arbetsplatsen och hämtar den misstänkte för ett fel den eventuellt har gjort i sin yrkesutövning.

Jag kan inte uttala mig om det är rätt eller fel, men visst är det en ny företeelse på svensk arbetsmarknad. Öppnar detta dörrarna för att fler yrkesgrupper i sin yrkesutövning kan ställas till straffrättsligt ansvar för en annan persons väl och ve? Är det här ett tecken på en hårdare attityd och vi kan förvänta oss att vid en arbetsplatsolycka så kommer polisen och hämtar och häktar VD.n på företaget då de saknade en fullständig delegering av arbetsmiljöansvaret. För att inte tala om psykologer, kuratorer som ofta får hjälpa "sköra" människor och vad kan hända inom HR nu i varseltider? Kanske dags att se igenom försäkringsskyddet. För är det inte en trendförskjutning som vi ser när skyddsombud blir åtalade för att de inte har vidtagit åtgärder vid en olycka (se tidigare blogg) och nu detta.

I övrigt rekommenderar jag att du också anmäler dig som abonnent på nodens kostnadsfria  trendspaningsbrev "Veckan trender & Tecken" som utkommer varje fredag. Anmäl dig här!

http://www.noden.se/vtt


Permalink   Ledarskap   Kommentarer (0)   Trackbacks ()
 
Påverkar EU HR-arbetet?

2009-03-05 -

Ja faktiskt.  I och med att Sverige gick med i EU så styrs våra lagar utifrån EU-direktiv och får konsekvenser för vårt  hr-arbete. Men vår bevakning av vad som är på gång inom EU är urusel, för att inte tala om den HR-kompetens som finns i EU. Den är helt obefintlig, förutom hos de fackliga företrädarna, men har vi verklige samma syn?

Jag anser att vi måste lyfta upp vår proaktivitet och diskutera till exempel arbetsrätten . Vad sker? Vilka konsekvenser får det på den praktisk tillämpning i Sverige? Svensk Flugfiskeförening lobbar nere i EU, men inte svensk HR.

Nu är det faktiskt slut med detta, Nätverket Fenix som finns på HRsociety har registrerat sig som Lobbyorganisation när det gäller HR-frågor i EU och kommer att löpande få information inom området vilket kommer att delges dess aktiva medlemmar.  Jag kommer med all sannolikhet även att blogga om en del, men även att gå ut i ett nyhetsbrev om aktualiteter som sker inom EU och HR-området.


Permalink   Allmänt   Kommentarer (1)   Trackbacks ()
 
"Skomakare bliv vid din läst"

2009-03-04 -

Intressant utveckling när nu metall har gått ut och accepterat att man i lokala kollektivavtal  kan komma överens om att sänka lönen/minska arbetstiden. Nu håller sig tjänstemannafacken som ofta traditionellt har varit något mer arbetsgivarvänliga kvar i den gamla rollen som försvarare av gamla fackliga principer om att aldrig acceptera sänkta löner. Med andra ord bättre att företagen går omkull  eller varslar än att rädda kvar jobb. Retoriken är sedan gammalt känd, bättre att höja lönerna för att därigenom öka konsumtionen och "rädda Sverige". Känns lite som "skomakare bliv vid din läst"

Vilka möjligheter ser ni att komma ur lågkonjunkturen? Är det inte dags kanske för chefer och VD:ar att visa vägen genom att föregå som ett gott exempel och varför tvekar man. Man kan ju inte å ena sidan bli glad över metalls initiativ för att sedan vägra att själv göra uppoffringar.

Vi behöver nytänkande i Sverige, vi behöver pröva på nya vägar och se nya lösningar för att snabbare komma ut från vår lågkonjunktur.


Permalink   Företagande   Kommentarer (0)   Trackbacks ()
 
Sänkta löner ett paradigmskifte!

2009-03-03 -

IF Metall går med på att man i lokala kollektivavtal kan gå med på lönesänkningar och deltid. En princip som har varit lika helig inom de fackliga organisationerna att aldrig acceptera en lönesänkning som för arbetsgivarna om deras rätt att "leda och fördela arbetet". Facken har hellre sett att de företag som inte kan betala ut avtalade löner går omkull än att sänka lönen. Så visst är detta ett paradigmskifte. Se bland annat artikel i DN

Vilka möjligheter detta kan öppna till att få en mer flexibel lönepolitik till exempel och vi kanske kan se en förskjutning till en större flexibilitet i arbetslivet. Jag tycker att detta hedrar metall som värnar om sina medlemmar och kan det minska varselvågen så inte mig emot.  Nu hänger det på tjänstemannafacken hur de ställer sig, men en åtgärd borde väl vara nu att HR med cheferna framför sig gör likadant. I alla fall om man tror på överlevnad på sikt. För det kan väl inte vara rätt att metallarna sänker lönen medan VD och HR-chefen behåller sin lön. Vad säger ni? Spännande är det i alla fall så låt er inte falla in i dysterkvistarnas kör att det kommer ändå inte att fungera utan se på möjligheterna.


Permalink   Allmänt   Kommentarer (3)   Trackbacks ()
 
Lätt att säga upp i Sverige

2009-03-02 -

Enligt E24 är det både enkelt och billigt att säga upp anställda i Sverige. Multinationella företag drar sig därför inte för att göra neddragningar i Sverige. Ett exempel är Volvo som varslar de anställda i Sverige men inte i Belgien.

I många länder betalas ett avgångsvederlag ut när personalen sägs upp. I Sverige är det enbart lön under uppsägningstiden som behöver betalas ut, medan i andra länder kan avgångsvederlagen bli av rätt betydande belopp. Läs gärna artikeln HÄR

Så hur är det egentligen? Vårt så omhuldade LAS, har det gått och blivit förlegat? Enlig en OECD-rapport så ligger Sverige i mitten när det gäller hur lätt det är för företag att säga upp personal. Jämfört med bland annat med en del sydeuropeiska länder har vi ett svagare skydd för själva anställningen.

Är det dags för en uppdaterad LAS? Vad kan HR ha för synpunkter här? Avvakta och se vad som händer/beslutas och rätta in oss därefter? Eller försöka påverka?


Permalink   Företagande   Kommentarer (2)   Trackbacks ()
 
 Bloggens startsida
Till bloggens startsida
 Senaste inläggen
Trendbrott?

Är ungdomarna den nya underklassen?

Ägg mot varsel!

Sega strukturer

Pension och bonus i ankdammen!

 Arkiv
Oktober 2014

September 2014

Augusti 2014

Juli 2014

Juni 2014

Maj 2014

Mars 2014

Februari 2014

Januari 2014

December 2013

November 2013

Oktober 2013

September 2013

Augusti 2013

Juli 2013

Juni 2013

Maj 2013

April 2013

Mars 2013

Februari 2013

Januari 2013

November 2012

September 2012

Augusti 2012

Juli 2012

Juni 2012

Maj 2012

April 2012

Mars 2012

Februari 2012

Januari 2012

December 2011

November 2011

Oktober 2011

September 2011

Augusti 2011

Juli 2011

Juni 2011

Maj 2011

April 2011

Mars 2011

Februari 2011

Januari 2011

December 2010

November 2010

Oktober 2010

September 2010

Augusti 2010

Juli 2010

Juni 2010

Maj 2010

April 2010

Mars 2010

Februari 2010

Januari 2010

December 2009

November 2009

Oktober 2009

September 2009

Augusti 2009

Juli 2009

Juni 2009

Maj 2009

April 2009

Mars 2009

Februari 2009

Januari 2009

December 2008

November 2008

Oktober 2008

September 2008

Augusti 2008

Juli 2008

Juni 2008

Maj 2008

April 2008

Mars 2008

Februari 2008

Januari 2008

December 2007

November 2007

Oktober 2007

September 2007

Augusti 2007

Juli 2007

Juni 2007

 Favoritlänkar
DN-artikeln

Facebooksidan

HR-akuten

HRsociety

Noden

 Sök på Magnus HR-blogg
 
 Magnus HR-blogg
Namn: Magnus Dalsvall
Ålder: 54 år
Jobb: HR-trendspanare, debattör i HR och partner i HR-akuten.
Snabbcv: Personalman Volvo Aero Engine, Personalchef/direktör på SAS Sverige, BP Sweden, Telia Data, FMV och Solna stad
På gång: 2008 års HR-visionär, driver en tankesmedja och har startat ett nätverk: Fenix- HR ut ur askan.
Privat: En son Douglas 18 år, hundägare till Ozzi en Bearded Collie
HRsociety är tidskriften Personal & Ledarskaps digitala mötesplats och presenteras i samarbete med Sveriges HR-förening.
Frågor om annonsering och nyhetsbrev besvaras av Fredrik Johnsson på Annonshuset AB, tel. 08-662 75 04.
Frågor om HRsocietys Internetverksamhet skickas till [email protected] eller ring 08-545 684 01.

Övriga frågor hänvisas till Personal & Ledarskap eller Sveriges HR-förening.


Bloggtoppen.se