#721 Se bortom börsföretagen och fastna inte i tankfällan.

2013-09-23 -

I en artikel i SvD tas frågan upp om att Sveriges företagsklimat är långt ifrån jämställdt. Här drar man alla över en kam men utgångspunkten är svenska börsföretag. Jag vill påstå att det är skillnad på börsföretag och mindre företag utanför börsen. Länk till artikeln i slutet av texten.

Börsföretagen präglas oftast av ett gammalt hierarkiska tänkandet och är verkligen fast i en ”Tankefälla”. Kvartalsekonomin, kontroller och olika nästan fundamentalistiska processsystem gör arbetsklimatet väldigt oflexibelt, byråkratiskt och stelt, där chefsrollen mer får ägna sig åt kontroll och rapporter än att coacha och utveckla enheten och medarbetarna. Och just en ökad flexiblare arbetsmarknad efterlyses av kvinnorna enligt undersökningen, egentligen något som alla borde efterfråga. Men perspektivet är som nämnts tidigare väldigt ensidigt. Verkar som regeringen, jämställdhetsministern , tidningen chef och artikelförfattaren tror att Sverige enbart består av börsföretag. Vilket gudskelov inte är sanningen för då skulle den expansion, innovation och nyanställningar som finns, radikalt minska i Sverige.

Jag anser att det finns en rätt tydlig trend som journalister, politiker, vissa ekonomer inte ser eller vill se. Som är positiv och inger hopp.

Först lite fakta.

Andelen anställda ökar i småföretagen, medan de minskar i storföretagen.

Totalt är det i svenskt näringsliv 27% av företagarna som är kvinnor. Kvinnorna stod för en tredjedel av nystartade företag och nästan 40% av de nystartade företagen hade en kvinna i ledningen. Visst kan det bli bättre, men jag tror att det är en stark kraft som kommer och jag ser fram emot den.

Eller som Professor Rosabeth Moss Kanter på Harvard Business Scholl uttryckte det

”Women get high ratings on exactly those skills needed to succeed in the global Information Age, where teamwork and partnering are so important”.

Den moderna organisationen präglas mer av dialog, mångfald, diskussion, tillåtande klimat, tillit, möten och nätverk. Istället för att göra som storföretagen som sitter fast i ”Tankefällan” där man satsar mer på kontroll och övervakning, mainstreamade processer där alla ska göra lika. Det skapar på sikt en arbetsmarknad som ingen förnuftig person vill vara en del av.

Betrakta börsföretagen som gamla reliker präglade av någon sorts ”Lundsbergsanda” som kommer att leda till att nya konkurrenter kommer att springa åttor runt om dom om dom inte ser till att anpassa sig efter den nya ”kostymen”.  Det finns massor av positiva exempel på framgångsrika företag som leds av kvinnor och där styrelserna och ledningen präglas av mångfald., se dom och utgå inte från stora börsföretag. Deras saga håller på att snabbt rinna ut, det är dags att se dom som ett varnande insomnat exempel och lyfta fram det positiva som håller på att hända på arbetsmarknaden. Då kanske börsföretagen också vaknar.

http://www.svd.se/naringsliv/karriar/sa-kan-fler-kvinnor-lockas-att-bli-chefer_8494044.svd

Bortom Tankefällan. http://www.vulkanmedia.se/butik/bocker/bortom-tankefallan-av-magnus-dalsvall-kjell-lindstrom/

 


Permalink   Allmänt   Kommentarer (0)   Trackbacks ()
 
#720 Behöver vi verkligen bli effektivare?

2013-09-09 -

En av de främsta strategierna i att bli effektivare är att automatisera det som går.Bosse Angelöw  anser i en artikel i SvD att många lägger alldeles för mycket tankemöda på saker som återkommer. Det är slöseri med energi och fokus menar han. Den energin som då sparas ska då ägnas åt de stora strategiska besluten istället.

Alltså, jag blir så trött ibland.  Var tog spontaniteten vägen någonstans? Behöver vi bli så mycket mer effektiva och ställer det inte ännu större krav på oss alla som springer i "ekorrhjulet"

Nu ska vi automatisera vår fritid och arbete för att vinna energi så vi kan kanalisera den till de viktiga och stora besluten istället. Kanske skulle kunna översättas med att vara som en robot så mycket som möjligt för att vid strategiska tillfällen kunna slå till med väldigt kloka beslut. Är det ett liv och en verklighet som vi verkligen vill ha? Kan man om man ser till att få en väldigt inrutad vardag verkligen spara icke förbrukad energi i någon depå bank i kroppen som kan tas ut när det behövs? Kanske till viss del, men om jag slipper välja vilken skjorta jag ska ha på mig på morgonen ska resutera att jag sparar energi till något annat viktigare jag ska besluta om är för mig högst tveksamt.

I artikeln tar man upp Steve Jobs som enbart hade svarta polon, blåjeans och sneakers på sig varje dag. Han behövde inte slösa tid med att välja kläder. Eller Margaret Thatcher som sov fyra timmer per natt då hon tyckte att det inte behövdes mer.

Jag vill inte gå i samma typ av kläder hela tiden, jag vill sova mer än fyra timmer per natt, jag vill inte ha ett inrutat liv och arbete där var sak har sin tid och plats. Jag vill ha flexibilitet och tror inte att allt ska vara så himla välplanerat och energifokuserat. Det måste få pysa ut i systemet också. Om allt är så himla välordnat och rutin mässigt planerat så blir det lätt tråkigt och skapar ingen större kreativitet, trivsel och nytänkande, kanske passar en del men absolut inte mig i alla fall.

Sen har det också visat sig att vi i Sverige är väldigt produktiva utslaget per arbetande person, faktiskt ökat vår produktivitet per person nästan mest i världen. Hur mycket kan den bågen spännas och mår vi bra av att hela tiden få höra att vi kan göra ännu mer, snabbare och effektivare.Någonstans tror jag att det finns en gräns.

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/nya-rutiner-kan-skapa-framgang_8396734.svd

Följ mig gärna på min gilla sida på fb. https://www.facebook.com/HRakuten


Permalink   Allmänt   Kommentarer (0)   Trackbacks ()
 
#719 Så skapar vi tysta organisationer

2013-09-03 -

Nu senast är det Erica (se länk nedan) som gick till tidningarna och talade om missförhållanden på ett äldreboende. Det slutade med att hon innan det kommit till tryck i tidningen kallades in till ledningen och meddelades att hon kan gå hem direkt och att hon inte mer kommer att anlitas.

Samtalet spelades in och nu publiceras vilket kan vara lite besvärande för ledningen. Kritiken var att hon skulle gått till sin chef och klagat istället för att direkt gå till tidningarna. En kanske rimlig tanke, men en fråga som infinner sig hos mig är om det egentligen hade gjort någon skillnad.

Vill dra mig till minnes att för ett några år sedan gjordes en undersökning i en större kommun som visade att de som klagat internt i organisationen så var 70% inom en treårsperiod antingen omplacerade, slutat eller fått lägre lön.

Inte så förvånande för oftast har vi idag inte utrymme för personer som klagar och vill ha förändringar. Lättare att ha en tyst organisation så man kan jobba på som man alltid har gjort vare sig det är rätt eller fel. Diskussioner, påpekanden tar tid och i dagens slimmade värld har vi inte tid med sådana avvikelser. I en rädd organisation går man inte till chefen och klagar vilket kanske den här kommunen skulle fundera på.

Har ofta fått höra att om det är tyst i organisationen så är det en signal om att HR fungerar. Jag tycker nog att det mer visar att det kanske är en både tyst och rädd organisation där det kanske jäser under ytan.

Så för att skapa en tyst organisation, se till att HR har rollen som en korrektions enhet, där personer som klagar, tänker annorlunda och ifrågasätter och därmed tar tid registreras som bråkmakare vilket åtgärdas med allahanda tillgängliga metoder som omplacering, varningar, uteblivna löneökningar, utköp med mera. Då ska ni se att det blir tyst, men också en rädd organisation.

Vill vi ha det så egentligen. Nej det tror jag inte, eller vi borde inte vilja ha det så. Kortsiktigt kanske det är skönt, men långsiktigt är det rent förödande och jag tycker att det är viktigt att HR tar kommandot om det långsiktiga då ekonomerna av naturen helst ser kortsiktigt kvartalsvis.

De flesta organisationer pratar om att ”Vi har högt i tak” men i praktiken så är det på många ställen högt i tak endast om man ligger ner på golvet i nivå med trösklarna.

Ofta så med god hjälp av HR så sorteras oliktänkande bort, sådana som tar tid genom att protestera ses som bråkmakare och manövreras ut. 

Nej se ifrågasättande, diskussioner och andra åsikter som ett friskhetstecken och bejaka det i organisationen. Det tjänar ni på och personalen kommer att må så mycket bättre och prestera desto mer.

Följ mig gärna på min gilla sida på fb. https://www.facebook.com/HRakuten

Artikeln om Erica http://www.expressen.se/nyheter/erica-fick-sluta-efter-att-ha-slagit-larm/

 

 

Permalink   Allmänt   Kommentarer (0)   Trackbacks ()
 
 Bloggens startsida
Till bloggens startsida
 Senaste inläggen
#721 Se bortom börsföretagen och fastna inte i tankfällan.

#720 Behöver vi verkligen bli effektivare?

#719 Så skapar vi tysta organisationer

 Arkiv
Oktober 2014

September 2014

Augusti 2014

Juli 2014

Juni 2014

Maj 2014

Mars 2014

Februari 2014

Januari 2014

December 2013

November 2013

Oktober 2013

September 2013

Augusti 2013

Juli 2013

Juni 2013

Maj 2013

April 2013

Mars 2013

Februari 2013

Januari 2013

November 2012

September 2012

Augusti 2012

Juli 2012

Juni 2012

Maj 2012

April 2012

Mars 2012

Februari 2012

Januari 2012

December 2011

November 2011

Oktober 2011

September 2011

Augusti 2011

Juli 2011

Juni 2011

Maj 2011

April 2011

Mars 2011

Februari 2011

Januari 2011

December 2010

November 2010

Oktober 2010

September 2010

Augusti 2010

Juli 2010

Juni 2010

Maj 2010

April 2010

Mars 2010

Februari 2010

Januari 2010

December 2009

November 2009

Oktober 2009

September 2009

Augusti 2009

Juli 2009

Juni 2009

Maj 2009

April 2009

Mars 2009

Februari 2009

Januari 2009

December 2008

November 2008

Oktober 2008

September 2008

Augusti 2008

Juli 2008

Juni 2008

Maj 2008

April 2008

Mars 2008

Februari 2008

Januari 2008

December 2007

November 2007

Oktober 2007

September 2007

Augusti 2007

Juli 2007

Juni 2007

 Favoritlänkar
DN-artikeln

Facebooksidan

HR-akuten

HRsociety

Noden

 Sök på Magnus HR-blogg
 
 Magnus HR-blogg
Namn: Magnus Dalsvall
Ålder: 54 år
Jobb: HR-trendspanare, debattör i HR och partner i HR-akuten.
Snabbcv: Personalman Volvo Aero Engine, Personalchef/direktör på SAS Sverige, BP Sweden, Telia Data, FMV och Solna stad
På gång: 2008 års HR-visionär, driver en tankesmedja och har startat ett nätverk: Fenix- HR ut ur askan.
Privat: En son Douglas 18 år, hundägare till Ozzi en Bearded Collie
HRsociety är tidskriften Personal & Ledarskaps digitala mötesplats och presenteras i samarbete med Sveriges HR-förening.
Frågor om annonsering och nyhetsbrev besvaras av Fredrik Johnsson på Annonshuset AB, tel. 08-662 75 04.
Frågor om HRsocietys Internetverksamhet skickas till [email protected] eller ring 08-545 684 01.

Övriga frågor hänvisas till Personal & Ledarskap eller Sveriges HR-förening.


Bloggtoppen.se