#612. Syndikalister och utpressning!
2010-07-28 - En intressant debattartikel i SvD där man jämför Syndikalisterna med organiserad brottslighet med inslag av utpressning. I artikeln så tar man upp Berns i Stockholm som förklarats i blockad trots att det inte finns någon konflikt med kollektivatalsbärande fack. De kräver 1,4 miljoner och kommer att öka summan ju längre tid det tar. Under tiden står blockadvakter utanför Berns, samt medlemmar har uppmanats att samlas utanför VD:ns bostad.
Jag har själv sett fall där syndikalisterna vill ha skyhöga skadestånd för någon tveksamhet och att de inte skyr några medel för att påverka kunder, anställda med mera.
Här jämför man Syndikalisternas aktion som utpressning och då jag vet att fler inom HR-området har dom nära sig om ni håller med att ”Samverkansrådet för organiserad brottslighet” ska utreda syndikalisternas agerande. Vilka framtida konsekvenser kan det ge? Var går skiljelinjen mellan fackliga krav och utpressning?
Jag tror faktiskt det vore bra att utreda detta och få lite mer ordning här. För som det är nu så står man som arbetsgivare rätt handfallen för syndikalisternas metoder många gånger och det är inte bra varken för det ”normala” fackliga arbetet och för arbetsmarknadens parter.
Läs gärna artikeln HÄR
#611. Hur hanterar vi våra ungdomar?
2010-07-26 - Man kan inte bli annat är fundersam på vad som händer på Student Consulting enligt rapporteringarna på TV4. Inte är det speciellt mycket svar som VD:n eller vice VD:n kommer med, i alla fall om man ser från ett HR-perspektiv, utan de skyller på en enskild medarbetare. Problemet blir desto större när det visar sig inte vara en isolerad händelse, utan finns även på andra platser.
Trots sina 7000 konsulter så verkar de inte ha en personalavdelning (i alla fall värt namnet), utan verkar enbart arbeta efter kortsiktiga ekonomiska incitament. Visst är lönsamhet viktig, men företaget måste vara lönsamt även på lång sikt och kunna vara en attraktiv arbetsgivare även när det blir brist på folk.
Visst kan ungdomar behöva en skolning in i arbetslivet, men att styrning går via hotmail/SMS där de hotas med att få sparken om de inte ökar takten, kan aldrig vara ok. Att kräva att dessa 18-19 åringar ska arbeta 25% mer än den ordinarie personalen för en lägre penning är jag också frågande för. Vad är det för syn som råder då man kräver att en ny inhyrd person ska arbeta 25% effektivare än en som är erfaren och kan handgreppen och rutinerna?
Jag hoppades själv att detta var en engångshändelse, för det som är positivt är att någon arbetar för att våra ungdomar ska komma in på arbetsmarknaden, med tanke på vår extremt höga ungdomsarbetslöshet, men de ska väl inte behöva känna sig som robotar som någon uttryckte det. Idén de har är i grunden är bra, men det sätt som man genomför arbetet tycker jag är under all kritik och vad kostar inte den negativa publicitet som de nu får via TV4 och som nu även verkar sprider sig in i valrörelsen. Se ett av inslagen i TV4
HÄR
Det finns även en annan organisation inom bemanningsbranschen som ligger nära idémässigt där jag hört att även där är hot är vanligt förekommande och de totalt ignorerar t ex om de har tentor. Kan de inte komma på grund av tenta får de meddelande om att de får sparken i så fall och summan av allt blir att studierna havererar, eller blir lidande.
Kan vi inte se här att det behövs en stark HR-organisation som kan motverka att sådant här händer och resultatet kommer att bli mycket bättre långsiktigt och företaget mer uthålligt.
HR-behövs och här tycker jag är beviset vad som kan hända om HR inte fungerar, eller finns. För det gäller väl i högsta grad bemanningsbranschen att "personalen är den viktigaste resursen". Var har Student Consulting fått idén om management via hotfulla SMS?
#610. Snurrigt bland ekonomer!
2010-07-13 - I Affärsvärlden.se kom det med bara någon timmes mellanrum upp som i mitt begränsade kunande i ekonomi pekar på två motsatser.
Ena artikeln pekar på stor risk för en ny lågkonjunktur, eller sk. Dubbeldipp. Läs artikeln här.
Den andra som kom någon timme senare att strateger spå en börsuppgång. Bland annat så beskrivs i artikeln att det negativa tron hos analytiker brukar indikera på en stark uppgång. Här är den artikeln.
Det är inte utan att jag kan tycka att det verkar flummigare med ekonomi är vad HR nånsin har varit.
|