Feng shui och Prison Break

2007-12-31 -

Landstinget i Västernorrland hyrde in Feng shui konsult för att få ett bättre ledarskap till en kostnad av 111 000 kronor.  Dom pengarna räckte till att ge två chefer stöd och kunskap om de osynliga energifälten i deras arbetsrum. Landstinget i Västernorrland är inte de enda som anlita Feng shui utan det är en mängd arbetsförmedlingar, kommuner och landsting som använder skattepengar till att titta på olika energifält. Professor Sven Ove Hansson menar att Feng Shui är en ren bluff från början till slut. Det kan jämföras med slagrutor.

Tänk om Västernorrland skulle handleda alla chefer i Feng shui, vad blir kostnaden då och har de utvärderat om de blev bättre chefer? Är det här ett seriöst sätt att använda skattepengar?

Serien Prison Break har inspirerat kriminalvården som nu kontaktat en reklambyrå som ska lansera märket "Made in Jail" som ska locka kunder att köpa varor tillverkade av fångar enligt Karin Olsson på Expressen.  Med tanke på att en "Made in Jail" person tjänar mellan 3:30 och 11:10 kr i timmen kan det bli en bra affärsidé. Svårt för andra att konkurrera med den timpenningen, eller kommer de att höja timpenningen till att bli kollektivavtalsmässiga med avdrag för rum och mat.

HA NU ETT RIKTIGT GOTT NYTT ÅR. VI SES PÅ DET NYA ÅRET MED NYA TAG OCH NYA UTMANINGAR.


Permalink   Allmänt   Kommentarer (2)   Trackbacks ()
 
Energitips till Nokia

2007-12-28 -

Läste i SvD i morse att Nokias miljöchef uttalade sig att "tar alla Nokia användare ur sin laddare ur el utaget efter laddning, sparar det lika mycket energi som 100 000 europeiska hushåll förbrukar om året".

Vore det då inte på tiden att uppfinna en laddare som inte drar ström när den inte används, med tanke på teknologin på mobilerna borde det inte vara ett oöverstigligt hinder, bara viljan finns.


Permalink   Allmänt   Kommentarer (0)   Trackbacks ()
 
Rädda torsken i Kattegatt

2007-12-26 - Torsken är nästan totalt utfiskad i Kattegatt. Nu har man endast hittat yngel i åldern 1 - 2 åringar. Den könsmogna torsken  är mer eller mindre utfiskad. Det har startats en namninsamling på nätet som går till vår jordbruksminister. Det minsta vi kan göra utöver att vägra äta torsk är att skriva under uppropet att rädda torsken i Kattegatt. Länken kommer här. http://www.namninsamling.com/site/get.asp?Torsk
Permalink   Allmänt   Kommentarer (0)   Trackbacks ()
 
Enspråkigt (svenska) i Enköpings kommun

2007-12-23 -

I Enköping håller man på att ta fram en mångfaldsplan, i förslaget som förmodligen togs fram av personalavdelningen ville man förbjuda att man pratade andra språk än svenska på arbetstid. En personalsekreterare uttalar sig med att det är viktigt att förstå instruktioner och kommunikationen som förekommer och tar exemplet med städare som hanterar farliga kemikalier och att det kan gå väldigt illa då. Hans utgångspunkt är väl då att städarna är utlänningar och helt okunniga, undrar hur de klarar sig hemma med alla farliga kemikalier i deras egna hemmastädning.  Undrar i övrigt vad Enköping har för farliga kemikalier i sin städning av kontoren och skolorna som enbart kan varnas för på svenska. Läs artikeln HÄR

Enköping räknar väl inte heller med att få värst många internationella besök om konversationen måste hållas på svenska.

Nej Enköping har en lång väg att vandra i sin mångfaldsplan, kanske inte att fästa orden på pappren, men att få den att fungera i verkligheten, men det kanske inte är meningen att den ska få genomslag. Jag tror att det är en massiv utbildningsinsats om fördomar och mångfald som behövs bland tjänstemännen i kommunen framför en pappersprodukt i form av mångfaldsplan.
Tänk på att det bor 6 miljarder människor på jorden, 99,84% av dom är inte svenskar, eller ska man se det att 99,84% av jordens befolkning klarar inte av att städa i Enköpings kommun?


Permalink   Allmänt   Kommentarer (0)   Trackbacks ()
 
Varning för chefsbrist

2007-12-21 -

Veckans affärer har i en undersökning konstaterat att åtta av tio män är tveksamma till en karriär om det går ut över familj och barn. Är det här tecknet till att kvinnorna nu kommer med stor kraft in i företagens och organisationernas ledningsgrupper? Att företagen måste ta chefernas arbetsvillkor på allvar och göra något åt det, man kan i alla fall hoppas. Läs artikeln HÄR.

En HR-strategi borde vara att se över arbetsvillkoren istället för att komma med det gamla vanliga som tjänstebilar, sjukförsäkringar och pensionsförmåner som nu snart alla har. Bli en attraktiv arbetsgivare genom att ha anständiga förutsättningar att utföra ett arbete.

I övrigt rekommenderar jag att du också anmäler dig som abonnent på nodens kostnadsfria  trendspaningsbrev "Veckan som Gick" som utkommer varje fredag. Anmäl dig här!


http://www.noden.se/articles.aspx?page=8

I övrigt önskar jag alla läsare en God Jul och ett Gott Nytt År.

Men håll koll på bloggen det kommer några inlägg även under helgen, men kanske inte varje dag.


Permalink   Allmänt   Kommentarer (4)   Trackbacks ()
 
Lindex petar kvinnorna från styrelsen

2007-12-20 -

I en av spaningarna i senaste HR-tankesmedjan konstaterades att kvinnorna kommer starkt och är en förändring som är större än vad det var när samhället gick från bondesamhället till industrisamhället. Direkt hittar man nu ett "undantag som kanske bekräftar regeln". Lindex som blivit uppköpta av Finländska Stockmann bytte ut hela styrelsen och ersatte den med enbart män. Så från att vara ett föredöme så har Lindex trillat ner till en bottenplats. Läs artikeln HÄR

Möjligtvis har finländska Stockmann missat att företag som har en blandning av könen i styrelsen går bättre. Folksam har även gjort en undersökning som visar att kvinnorna i styrelserna har en högre utbildning än männen och konstaterar att det är en akut brist på kvinnor under 40 som vill sitta i styrelserna. Nu finns det några över från Lindex och åtminstone en av dom är under 40 tror jag.

Läs den artikeln HÄR

Men hur tänker man på Stockman som ska driva en butikskedja som enbart har kvinnor som kunder att de inte inser betydelsen av mångfald? Men de kanske så småningom anställer en HR-chef som  får en plats i styrelsen ...


Permalink   Företagande   Kommentarer (0)   Trackbacks ()
 
Byggnads gick på pumpen

2007-12-19 -

Rätt så överraskande (men inte förvånande tycker jag) fick byggnads en rejäl bakläxa i det så kallade Vaxholmsmålet när de satte ett skolbygge under blockad. Det är väl minst andra gången som facket får bakläxa, så det är kanske tid att se över sina arbetssätt och metoder. Bakläxa av EU och medlemsflykt är väl så starka signaler tycker jag. Eller ska man köra på som vanligt som om inget hänt. Alda Vanaga  från Lettlands utrikesdepartement uttalar sig med " Vi är mycket nöjda. Byggnads mål var att stänga ute lettiska bolag från den svenska marknaden" Blockaden innebar också att det lettiska bolaget Laval  försattes i konkurs.

Även den svenska lagstiftningen  (Lex Brittannia) konstaterade EU-domstolen är diskriminerande och endast skulle kunna motiveras med hänsyn till allmän ordning, säkerhet och hälsa. Så var det med det. Det vore kanske bra om lagstiftarna när det gäller arbetsrätten tog hjälp av dem som har att hålla ordning på alla lagarna på arbetsplatsen, det skulle i alla fall bli en större diskussion och kanske lite nytänk från den groupthink som råder idag. Läs artikeln. Läs artikeln http://www.e24.se/samhallsekonomi/sverige/artikel_156261.e24


Permalink   Företagande   Kommentarer (0)   Trackbacks ()
 
Rapport från Tankesmedjan den 17 december

2007-12-18 -
  •          Angående om  vi ska heta Personalchef eller HR-chef  vill Tankesmedjan lansera People Relationship Management. Resonemanget om HR är gammalt och PRM är det nya.
  •          "Alla" jobbar med Emplyer Branding utåt - men arbetar alldeles för lite med Emplyer Branding inåt i organisationen. Vilka är vi som arbetsgivare, vad som är unikt måste fram. Annars så apar vi alla efter varandra och vad blir då unikt och  då slutar det med att vi använder det vanliga medlet att köper över varandra.
  •      Allt är kopierbart utom hur vi samarbetar, bemöter kunder etc. Hitta det som motiverar människor att ge 110% och utforma system utefter vilka drivkrafter individen har. Det går inte att göra ett system som passar alla.
  •       Emancipationens väldiga kraft. Kvinnorna är i majoritet på universiteten, är mer välutbildade än männen. HR-kvinnorna fungerar som en plog in i ledningsgrupperna för att så småningom leda mot mer heterogena organisationer.
  •     Centrum mot periferi. Allt mer lokaliseras mot storstäder, jobb, utveckling och landsbygden blir avfolkad. Kommer det att leda till en outsourcing av de äldre till landsbygden, då frigörs bostäder i städerna och skapar arbete i glesbygd allt i den strävan som finns att skapa en homogenitet. Eller blir det en motkraft där vi vill ha en blandning av alla?

Den 6 mars så kan du vara med när Tankesmedjan resonerar tillsammans med Magnus Söderström Boka in dig i Uppsala redan nu, begränsat antal platser. Anmäl dig HÄR.

image15

HR-tankesmedjans senaste träff den 15 november på kompetensmässan.

HR-tankesmedjan består av personaldirektörerna Maria Sund,Barilla-Wasa; Gunnel Tolfes, Nordea och Maria Berggren, Bio-Vitrum, samt företagarna Erik Edhag, Provins Fem; Kjell Lindström, noden samt Magnus Dalsvall, HR-akuten. På fotot saknas Erik Edhag.


Permalink   Allmänt   Kommentarer (2)   Trackbacks ()
 
Behövs en revolt inom HR?

2007-12-17 -

Nu för tiden sitter de flesta HR-chefer i företagets ledningsgrupper, men har det egentligen blivit så mycket bättre? Ibland tror jag att företaget och HR skulle fråga sig varför man sitter där, är det för att det skapar en maktposition mot övriga chefer, eller att det antas att där smids det strategier och planer om nya affärssatsningar.  Min erfarenhet om det senaste är att det inte stämmer, dom planerna diskuteras och tas fram ute i verksamheten för att diskuteras i styrelsen och ledningsgruppen.  Att det skapar en maktposition mot de andra cheferna ur en hierarkisk nivå är ju fullständigt korrekt, men är det nödvändigt?

Ofta när jag har granskat ledningsgruppsarbeten kan jag konstatera att HR:s  punkter på agendan ligger sist och består ofta av lite statistik som ska framföras. Vad jag har förstått så hinner man inte heller alltid med HR frågorna. Det är då jag undrar om man inte har HR där som en galjonsfigur, en gisslan för att ledningen vill stå i någon bättre dager mot anställda och facket.

Jag satt själv i en sådan situation en gång där det inte sågs som självklart att man yttrade sig om saker som låg inom helt andra områden under andra "tunga" chefers ansvar. HR-frågorna låg sist och hanns inte alltid med. Jag gick då till VD:n för företaget och bad att jag skulle slippa ledningsgruppen för jag hade alldeles för mycket annat att stå i för att slösa bort en halv dag i veckan. Istället krävde jag en timme i veckan enskilt med VD:n för att enbart diskutera HR. Han gick med på det och det var många konstiga miner och kommentarer om att frivilligt avstå från ledningsgruppen. Det tog tre veckor sedan blev jag inkallad till ledningsgruppen och deras arbetssätt förändrades och nu blev HR en fullvärdig medlem.

Det här var många år sedan, men jag hör att det finns många som sitter i liknande situationer när man har skrapat lite på deras fasad. Man kanske inte ska vara så drastisk som jag var vid det här tillfället, men jag tror inte på strategin att alltid vara tyst och snäll.
Men för säkerhets skull ska jag också tala om att jag har sett även motsatsen där HR tillsammans med VD och Ekonomi har bildat en stark allians, ibland lite för stark kanske.

I övrigt rekommenderar jag att du också anmäler dig som abonnent på nodens kostnadsfria  trendspaningsbrev "Veckan som Gick" som utkommer varje fredag. Anmäl dig här!

http://www.noden.se/articles.aspx?page=8


Permalink   Allmänt   Kommentarer (4)   Trackbacks ()
 
Feltänk att ISO-certifiera urvalsprocessen?

2007-12-16 -

Som om inte rekryteringsprocesserna och urvalsprocesserna tar lång tid och kan vara lite knepiga ibland, om det nu blir så att processen ska ISO.certifieras så lär ännu mer tid gå åt administration och kontroll än på intervju och interaktion med den sökande.

Ett av de största problemen i dag vid rekrytering är att vi bygger upp alldeles för homogena organisationer som inte ger utrymme för mångfald eller förändringar och dynamik. En ISO-certifiering innebär då att vi alltid ska göra allt precis lika vid en rekrytering och det främjar snarare homogena organisationer än något annat. Är det inte då risk att vi alltid anställer samma typ av människor och utestänger andra?

Se över rekryteringsprocessen ja - så den inte fördummar organisationen, men passa er för att certifiera den för då är risken stor att processen mer fördummar än berikar.


I övrigt rekommenderar jag att du också anmäler dig som abonnent på nodens kostnadsfria  trendspaningsbrev "Veckan som Gick" som utkommer varje fredag. Anmäl dig här!

http://www.noden.se/articles.aspx?page=8


Permalink   Allmänt   Kommentarer (5)   Trackbacks ()
 
Vården lär av industrin

2007-12-14 -

I SvD i torsdags stod det att Landstinget i Jönköpings län lär av Scania. Det började hos biljätten Toyota, lastbilstillverkaren Scania lät sig inspireras . nu har modellen att engagera personalen i att höja produktiviteten i verksamheten nått de svenska landstingen.Det är i princip ingen skillnad mellan att göra lastbilar och att operera höftleder säger Mats Bojerstig planeringsdirektör vid landstinget. Scania förbättrar sin produktivitet med 10% varje år utan att öka antalet anställda. En positiv bieffekt är också att de har minskat sin sjukfrånvaro. Idag har Scania 96% frisknärvaro.

Landtinget i Jönköping har nu med "Toyota modellen" minskat vårdtiderna och idag kommer 92% av patienterna in för vård inom sju dagar och har väldigt korta kötider för höftled och starroperationer.

Företagen och organisationerna borde oftare vända sig utanför sin egen grupp. Idag jämför sig handelsföretag med andra handelsföretag, kommuner med andra kommuner och så vidare. Alltför sällan ser man konferenser där man blandar offentlig och privat verksamhet, det finns mycket synergier som man kan hämta från varandra. Framförallt så kan man bli av med en massa förutfattade meningar. Här har vi i alla fall ett resultat på en lyckad blandning över gränserna. Men kommer starr och höftledsoperationer ske enligt löpande band principen nu?
Permalink   Allmänt   Kommentarer (2)   Trackbacks ()
 
Allt fler stressade på jobbet

2007-12-13 -

Centrum för folkhälsa har gjort en undersökning som visar att servicebranschen är den yrkesgrupp som känner sig mest stressad på jobbet.

Omkring 150000 personer i Stockholms län anser sig ha ett mycket stressigt arbete i kombination av höga arbetskrav och bristande inflytande. Något som skapar stress och var sjätte man och var femte kvinna har ett så stressigt liv att de riskerar sin hälsa.

Inom kommun och landsting upplever varannan anställd att de inte blir sedda, uppskattade eller belönade för sitt arbete. Läs artikeln i DN.  HÄR

 Att varannan anställd inte upplever sig bli sedda och uppskattade är en kraftig alarmklocka tycker jag, här behövs verkligen krafttag från personalavdelningarna och att de lämnar planerna och tar fram åtgärder istället.

Undrar vad kommuner och landting har för strategi för att kunna attrahera de 10 000-tals människor som de behöver få in för att ersätta pensionsavgångarna i kommuner och landsting? Är det därför man vill införa stämpelklocka för att de anställdas tid i alla fall ska ses. 
Om varannan anställd idag inte känner sig uppskattade, hur attraktiv är man då som arbetsgivare för kommande talanger. Återigen ni  som arbetar i kommunerna titta på Skåne traineernas åtgärdsförslag som jag relaterad till i en tidigare blogg.

Det här med inflytande som en motivationsfaktor har varit känt sedan "Hedenhös" varför stampar vi på samma nivå ännu? När var sjätte man och var femte kvinna stressar så mycket att de riskerar sin hälsa, beror det bland annat på de ökande kraven i arbetet och de slimmade "(effektiva)" organisationerna? Eller ska vi skylla på privatlivet.


Permalink   Ledarskap   Kommentarer (2)   Trackbacks ()
 
AMS tror på ett tuffare 2008

2007-12-12 -

I alla fall om man får tro SvD. Läser man artikeln ser man dock att de menar att ökningstakten med nya jobb kommer att minska från 105 000 till 45 000. Stor brist kommer det att fortsätta vara inom vissa branscher. De som kommer att få det tuffare är de ungdomar som enbart har gått ut grundskolan. Läs HÄR

Men det här handlar om jobbökningstakten, hur är det med den ökande pensioneringen då? I vilket fall som helst så visade det sig att det var AMS som ville ha mer pengar till arbetsmarknadsutbildning för att kunna möta bristen på arbetskraft, därför går man ut och pratar om att det blir kärvare på arbetsmarknaden. Söker vi domedagsprofetior och negativa rubriker, finns det en vilja av att skrämma befolkningen, eller lugna alla personalavdelningar som inte har rustat sig för "kriget om talangerna"


Permalink   Allmänt   Kommentarer (3)   Trackbacks ()
 
Vad visar en certifiering

2007-12-11 -

Det är allt oftare man hör kraven på att olika tjänster kräver certifiering som någon slags garanti på att det blir rätt och bra.

Jag kan aldrig glömma det här med ISO-certifieringen (som gudskelov verkar att dö ut),  som egentligen endast garanterar att produktionen eller verksamheten har gått tillväga på ett speciellt sätt. Med andra ord kunde man tillverka en flytväst i betong som var godkänd enligt ISO-9000 metoden, men en produkt som var fullständigt oanvändbar.

Att som i dagsläget arbeta med att certifiera tjänster, vad garanterar det att dialogen med avseende på beställarens behov blir optimal. Kan inte den konsulten ha en dålig dag och kan verkligen alla situationer täckas in som kan uppstå i mötet mellan två personer. Finns det då ett standardkoncept som man ska ta till. Jag vet inte och är för dåligt insatt, men jag har lärt mig att vara certifierad betyder inte att man alltid står över alla andra. Att man har genomgått en utbildning vet vi väl alla att det innebär inte att man nödvändigtvis har tagit budskapet till sig och lärt sig använda kunskapen.


Permalink   Allmänt   Kommentarer (4)   Trackbacks ()
 
350000 vantrivs på jobbet

2007-12-10 -

SvD skrev om en rapport som kom från SNS om att 350000 svenskar vantrivs av jobbet eller på sina arbetskamrater, men stannar ändå kvar på jobbet. Man menar vidare att 1 miljon förvärvsarbetande inte trivs på jobbet eller med sina arbetskamrater och 350000 direkt vantrivs. Läs artikeln HÄR.

Jag har ofta funderat vad detta fenomen består av, om man inte trivs varför stannar man kvar till varje pris och på köpet mår man dåligt, presterar sämre och det blir en ond cirkel av alltihopa.

?·         En orsak är naturligtvis rädslan att man inte hittar ett annat jobb, man har redan fått ett dåligt självförtroende, eller så har du passerat det magiska åldersstrecket.

?·         Det finns en rädsla att man i ett nytt jobb kommer sist i turordningskretsen om det ska varslas om arbetsbrist.

?·         Man väntar på att bli utköpt.

Det finns säkert fler punkter att ta upp, men alla tre tycker jag visar på ett misslyckande från företaget/organisationen och för personalavdelningen.

Finns det inga bra organisatoriska förutsättningar att göra ett bra jobb, vilket jag tror ligger bakom flertalet av fallen så löser man det inte med avgångsvederlag eller avtalspension. För nästa person kommer in i samma problem och historien upprepar sig. En gång i tiden pratade personalavdelningarna om att man ska vara" livslångt anställningsbar". Det var lättare att säga än att göra, därför har vi anställda som är rädda för att byta jobb. Att sedan vänta på att man ska bli utköpt tycker jag är en väldigt negativ och nedlåtande process.

Jag har träffat många som på olika sätt förmåtts att sluta som efteråt kan berätta att det har blivit det bästa de har gjort, de har fått en nytändning i sitt arbetsliv och nu för första gången på flera år trivs de med livet och jobbet. Hoppas att högkonjunkturen nu och kampen om talangerna gör att fler vågar ta steget från dåliga arbetsgivare och
chefer för att starta en ny karriär som mer passar deras talang och förmåga.


I övrigt rekommenderar jag att du också anmäler dig som abonnent på nodens kostnadsfria  trendspaningsbrev "Veckan som Gick" som utkommer varje fredag. Anmäl dig här!


http://www.noden.se/articles.aspx?page=8


Permalink   Allmänt   Kommentarer (0)   Trackbacks ()
 
HR inget jobb för en man!

2007-12-07 -

De flesta ledningsgrupper består av män, äldre distingerade med mörk kostym och grått hår. En egentligen en rätt homogen och tråkig grupp. Dock sker det intrång i denna grupp nu med duktiga kvinnor och jag påstår att HR står för den största ökningen.

Det var någon som talade om för mig att när det gäller personalchefer så har kvinnorna gått ikapp och är  i knapp majoritet mot männen, medan när det gällde personaldirektörer var männen fortfarande i majoritet, men kvinnorna kommer starkt. Jag har därför roat mig med att titta på tillsättningarna av personaldirektörer den senaste tiden och jag vill påstå att nio av tio tillsättningar av personaldirektörer är kvinnor. Den enda man jag hittat var han som gick in i Sandvik, men han var en internrekrytering och är civilekonom.

Jag har bloggat om kvinnofieringen av HR tidigare och vet att det är en känslig fråga, men vi kanske ska trots allt se det positivt om det är det enda sättet att se till att det finns en mångfald i ledningsgrupperna är att tillsätta kvinnor som personaldirektörer.  När ledningsgrupperna sedan lär sig att det har tillfört något kanske de vågar anställa kvinnor även på andra höga positioner. Så kvinnofieringen av HR kanske kommer att fungera som en plog in i styrelserna och ledningsgrupperna, när det sedan är klart kan männen komma in och söka HR jobb igen. Eller...........

Fast det är klart det här hjälper ju inte till att få in fler män som läser PA-programmet
Permalink   Ledarskap   Kommentarer (8)   Trackbacks ()
 
Rekryteringsstrategier fördummar företag.

2007-12-06 -

Om man lägger upp en rekryteringsstrategi idag, så bygger det mycket på att organisationer söker det homogena dvs man vill hitta folk som passar in i de befintliga systemen. Detta tror vi i princip fördummar organisationer. Egentligen bör man bredda rekryteringsprocesserna, och det är dessutom många som är intresserade av rekryteringsprocesser exempelvis de företag som byggt upp hela sin affärsidé kring det.


En utgångspunkt för det här resonemanget är en artikel i MIT Sloan Management Review den 25/11-07 där de menar att om man funderar på rekrytering i Asien så måste man tänka om med hela rekryteringsprocessen för att överhuvudtaget få tag i folk där och dessutom bör man skaffa sig förebilder.
Konsekvensen för HR-funktionen: Se det som en HR-process, fundera på om processen likriktar istället för att skapa mångfald, och skaffa en förebild bland de organisationer som jobbar på det sättet om det nu finns i realiteten.


Den här bloggen är hämtad från min och Kjell Lindström (noden) telefonspaning som vi har tidigt nästan varje morgon och som numera dokumenteras av Emilie Lindström. Fler morgonspaningar kommer med säkerhet att presentaras här på bloggen om intresse finns.

I övrigt rekommenderar jag att du också anmäler dig som abonnent på nodens kostnadsfria  trendspaningsbrev "Veckan som Gick" som utkommer varje fredag. Anmäl dig här!


http://www.noden.se/articles.aspx?page=8


Permalink   Allmänt   Kommentarer (0)   Trackbacks ()
 
Är HR nedtystat?

2007-12-05 -

Jag brukar skriva i bloggen att HR måste synas mer, syns vi inte - finns vi inte. Nu är det tredje gången på relativt kort tid som jag har träffat en journalist som menade att hon har slutat att intervjua HR-chefer för det ger inget, de vill inte säga något eller stå för något eller för den delen synas i dessa sammanhang.

Jag tycker att det är tråkigt, men vad beror det på? Ekonomer vill ofta synas med sina olika propåer i både dåliga som goda tider, men inte HR, där törs eller vill man inte sticka ut.  Finns det en rädsla att andra ska bli förargade, har man för mycket att ta hänsyn till för att kunna eller våga ta ställning? Jag är för en fri debatt och högt i tak, men hur högt i tak är det inom HR. Är det bara vid en total konsensus inom hela skrået som HR kan yttra sig, eller råder jantelagen speciellt hårt här? Vad tycker eller tror ni?


Permalink   Allmänt   Kommentarer (2)   Trackbacks ()
 
Outsourca ditt privatliv

2007-12-04 -

I USA har det blivit alltmer populärt att outsourca  allt från läxläsning och restaurangbokningar till asiatiska call centerföretag. För en billig penning kan en student som kommer hem efter lektionerna få en duvning i algebra via internet från Indien. En månads bokning kostar lika mycket som 2 timmars privat lärarhjälp i New York. Se artikeln i Der Spiegel HÄR

Kan detta vara något för stressade svenskar att outsorca läxläsningen, tragglandet av spanska glosor till ett callcenter i Indien? Kanske en framtida löneförmån för stressade barnfamiljer som inte hinner hem i tid för läxläsningen? För å andra sidan i "effektivitetens namn" sitta kvar på eftermiddagsmötet till det tar slut med ett gott samvete.  

I övrigt rekommenderar jag att du också anmäler dig som abonnent på nodens kostnadsfria  trendspaningsbrev "Veckan som Gick" som utkommer varje fredag. Anmäl dig här!

http://www.noden.se/articles.aspx?page=8


Permalink   Företagande   Kommentarer (2)   Trackbacks ()
 
Långsiktig eller kortsiktig strategi?

2007-12-03 -

"If Brands are built over years, why are they managed over quarters"

                                                                                                                         Leornard M.  Lodish and Carl F Mela

Jag håller verkligen med Leonard och Carl i den här frågan. Samt frågar vad personalavdelningarna befinner sig i när det gäller den här styrningsfrågan, tyvärr oftast i kvartalstänket kortsiktigt. Borde inte personalavdelningarna värna om den långsiktiga utvecklingen och överlevnaden?


Permalink   Företagande   Kommentarer (0)   Trackbacks ()
 
Skånes traineer på framkant

2007-12-02 -

I dagarna presenterade Skåne Nordvästs kommuners traineer resultatet av "kom ung!", ett projekt som genomförts på uppdrag av Skåne Nordvästs styrelse. Under ett event presenterades 17 åtgärder som kan hjälpa kommunerna att hävda sig i konkurrensen om unga välutbildade medarbetare. Om deras åtgärder skulle få genomslag i verkligheten får de privata arbetsgivarna en konkurrent i kommunerna i kampen om talangerna.

Nu är det bara att genomföra det i verkligheten. Hoppas att förespråkarna av införandet av stämpelklocka i den offentliga sektorn som ett led i attraktiv arbetsgivare i Stockholm läser vad traineerna i Skåne Nordväst har tagit fram. Stämpelklocka nämns inte en enda gång, utan har 17 andra åtgärder som var klart relevanta och nödvändiga. Här är åtgärd 15: Erbjud flexibel arbetstid!

Frihet och flexibilitet är nyckelord för 80-tali­sterna. Därför är det dags att skrota mental­iteten om att "man måste sitta på kontoret från 8-17, annars jobbar man inte". Om arbetsup­pgifterna tillåter det - erbjud flextid mellan kl. 7-21. Eller varför inte ta steget fullt ut och erb­juda årsarbetstid?

Hoppas att deras projektjobb får genomslag, för det behövs och det blundas en hel del och försvaras med att kommunerna visst har blivit attraktivare, har ökat några procent på Universums popularitetsbarometer, men räcker det undrar jag?

Kul med ett initiativ tycker jag, men det kom inte från HR-sidan. Hittad eingen länk till själva rapporten, men om ni vill ha den så kan jag skicka den som bilaga till er.


Permalink   Allmänt   Kommentarer (4)   Trackbacks ()
 
 Bloggens startsida
Till bloggens startsida
 Senaste inläggen
Feng shui och Prison Break

Energitips till Nokia

Rädda torsken i Kattegatt

Enspråkigt (svenska) i Enköpings kommun

Varning för chefsbrist

 Arkiv
Oktober 2014

September 2014

Augusti 2014

Juli 2014

Juni 2014

Maj 2014

Mars 2014

Februari 2014

Januari 2014

December 2013

November 2013

Oktober 2013

September 2013

Augusti 2013

Juli 2013

Juni 2013

Maj 2013

April 2013

Mars 2013

Februari 2013

Januari 2013

November 2012

September 2012

Augusti 2012

Juli 2012

Juni 2012

Maj 2012

April 2012

Mars 2012

Februari 2012

Januari 2012

December 2011

November 2011

Oktober 2011

September 2011

Augusti 2011

Juli 2011

Juni 2011

Maj 2011

April 2011

Mars 2011

Februari 2011

Januari 2011

December 2010

November 2010

Oktober 2010

September 2010

Augusti 2010

Juli 2010

Juni 2010

Maj 2010

April 2010

Mars 2010

Februari 2010

Januari 2010

December 2009

November 2009

Oktober 2009

September 2009

Augusti 2009

Juli 2009

Juni 2009

Maj 2009

April 2009

Mars 2009

Februari 2009

Januari 2009

December 2008

November 2008

Oktober 2008

September 2008

Augusti 2008

Juli 2008

Juni 2008

Maj 2008

April 2008

Mars 2008

Februari 2008

Januari 2008

December 2007

November 2007

Oktober 2007

September 2007

Augusti 2007

Juli 2007

Juni 2007

 Favoritlänkar
DN-artikeln

Facebooksidan

HR-akuten

HRsociety

Noden

 Sök på Magnus HR-blogg
 
 Magnus HR-blogg
Namn: Magnus Dalsvall
Ålder: 54 år
Jobb: HR-trendspanare, debattör i HR och partner i HR-akuten.
Snabbcv: Personalman Volvo Aero Engine, Personalchef/direktör på SAS Sverige, BP Sweden, Telia Data, FMV och Solna stad
På gång: 2008 års HR-visionär, driver en tankesmedja och har startat ett nätverk: Fenix- HR ut ur askan.
Privat: En son Douglas 18 år, hundägare till Ozzi en Bearded Collie
HRsociety är tidskriften Personal & Ledarskaps digitala mötesplats och presenteras i samarbete med Sveriges HR-förening.
Frågor om annonsering och nyhetsbrev besvaras av Fredrik Johnsson på Annonshuset AB, tel. 08-662 75 04.
Frågor om HRsocietys Internetverksamhet skickas till [email protected] eller ring 08-545 684 01.

Övriga frågor hänvisas till Personal & Ledarskap eller Sveriges HR-förening.


Bloggtoppen.se