#666. Landstinget något för "datanördar"?
2011-10-29 - Landstinget försöker ragga ungdomar på en stor dataspelsfestival i Jönköping. Kan nog vara en bra metod, i alla fall då jag tidigare läste en notis om att Landstingen är så konservativa att de inte ens finns med i facebook. Det finns en stor omognad på Landstingen när det gäller sociala medier kan man misstänka. Då är det här ett stort ett fall framåt.
Men hur kommer ungdomarna då att reagera när de kommer till en miljö som är så långt borta från vad dom är vana med som möjligt?
http://www.dn.se/ekonomi/jobb/landsting-letar-folk-pa-dreamhack
#665. Mer problem är tillgång med magkänsla.
2011-10-27 - I Dn kan vi idag läsa om boken ”Kemi och attraktionskraft” om hur chefer litar på magkänslan. För ett par veckor sedan skrev Svd samma sak.
Jag har under mina år sett mer problem med magkänsla än vad den ev. kan ha tillfört organisationen. Författaren har intervjuat ett antal börs vd:ar som alla hänvisar till sin magkänsla och Ingrid (författaren) säger även att vi måste bli bättre på att lita på magkänslan.
Återigen så skapar magkänsla homogena organisationer, förhindrar mångfald. Hur kan man så okritiskt bara anamma det? Tittar vi på deltagande företags ledningsgrupper så ser vi att där finns ingen mångfald. Något som saknas i de allra flesta ledningsgrupper på våra större företag. Men det är ju inte så förvånande då de rekryterar med magkänsla.
Andra artiklar har även tagit upp att andelen psykopater är högre bland företagsledare än i övriga samhället. Det är ju inte heller att undra på, de går väl på sin berömda magkänsla.
Artikeln i Dn http://www.dn.se/ekonomi/jobb/cheferna-litar-pa-magkanslan
Gå gärna in på min fb sida och häng med där på HR-frågor. http://www.facebook.com/pages/Dalsvall-HR-akuten/184270414976267
#664. En återvändsgränd med nuv chefsstrategi?
2011-10-23 - Sitter och påminner mig om en undersökning som jag läste nyligen där Sverige intar en bottennotering på antalet personer som kan tänka sig bli chef. Det var strax över 50% som var intresserade. Medeltalet i världen låg på runt 70%.
Anledningen ansågs vara att det inte var värt den uppoffring i arbetsinsats med mera för en marginell löneökning. De länder som hade den högsta procenttalet där fanns också de största löneskillnaderna..
Det som vidare var intressant var att de länder som hade relativt låg procent som ville vara chefer, hade en platt lönestruktur men tillhörde också de mest utvecklade länderna. Alltså vad ska man då dra för slutsats av det här? Platta lönestrukturer skapar bra klimat för utveckling eller?
Men det finns ytterligare ett problem och det är att allt färre vill bli chefer, stora grupper med chefer kommer att gå i pension, fortsätter den utvecklingen så lär urvalet av intresserade kandidater inte att vara det bästa. Känns som vi håller på att gå in i en återvändsgränd.
Jag tror inte att lösningen är ännu ”plattare” organisationer, med fler anställda per chef utan att vi måste se till att stödet till cheferna blir bättre. Att inte göra chefsrollen till en slasktrattsroll, att kanske införa assistenter igen så arbetssituationen blir drägligare för chefen. Då kanske vi får rätt personer att söka till chefsrollen igen.
Gå gärna in på min fb-sida och tyck till. http://www.facebook.com/pages/Dalsvall-HR-akuten/184270414976267
#663. Lista på liv och död eller slag i luften?
2011-10-22 - Läste en artikel om att Universums lista över den mest attraktiva arbetsgivaren avgör vart talangerna går. VD:n förklarar att talangjakten är på liv och död och att om man åka upp eller ner ett par placeringar på listan kan det innebära att HR chefen får antingen bonus eller sparken enligt tidningen Chef tema rekrytering.
Men är det verkligen så? Företagen som är med i undersökningen betalar pengar för att vara med vilket begränsar i min värld ganska kraftigt urvalet. Att finnas med i annonser för återigen dyra pengar i olika Campustidningar ordna samkväm med öl och vin för studenter för att bli attraktiv blir jag i verkligheten mer attraktiv då?
Att populärast är de arbetsgivare som kan erbjuda sina anställda möjligheter att utveckla sin kompetens och att göra karriär. Bara undrar vilka företag går ut med motsatsen? Sedan hur det ser ut i realiteten är en annan sak. Ibland verkar det som att det är ett sätt att locka in folk till företaget. Sedan sätter stenkrossen igång för att personerna ska anpassas till företagets inriktning och arbetssätt och bli en lugn och lojal medarbetare.
Google är den populäraste arbetsgivaren och det ska medges att de har många nya spännande angreppssätt och nytänkande de är mycket nytänkande. Men det är ju ett företag som bygger på innovation, kreativitet och alla företag är ju inte sådana och lockar till sig den typen av talanger. Men det finns väl även andra typer av talanger som lockas av annan typ av verksamhet med allt från affärsutveckling i Afrika till utveckling av ny miljöteknik, eller att lösa energiproblem. Jag tror inte att studenterna är så omedvetna att de tittar på en lista och väljer var de ska söka sitt arbete. Studenterna är så pass medvetna att de vet i vilken nisch de vill arbeta och vilka företag som är bra och framgångsrika där och söker sig dit. I alla fall talangerna och påverkas nebart marignellt av att företagen har betalat dyra pengar på att finnas på Universums urvalslista över företag.
Med andra ord så tror jag inte Universums lista behöver vara ”på liv och död” utan mer en lista som är en ”kul” faktor på företaget, men absolut inte avgörande.
Diskutera gärna på min FB sida http://www.facebook.com/pages/Dalsvall-HR-akuten/184270414976267
#662. Karriärråd för kvinnor
2011-10-21 - I en nyutkommen bok "karriärråd för Kvinnor" skriver just två kvinnor om de bästa knepen för en kvinna att få det jobb som man så hett eftertraktar.
Tipsen innefattar att man ska ha rött nagellack i Bordeux färg, dyra högklackade skor, inte ha flätor samt inte tugga tuggumi då man ser inbicill ut då. Fantastiska tips av två karriärrådgivare!
Är det en så här ytlig och enkel bild som karriärrådgivare arbetar efter, nej jag vet att det finns seriösa. Men att som här gå på ytan, utseendet på en person rimmar väl bra med den tidigare "magkänladiskussionen". Visst ska man se representativ och trevlig ut, men.....
Eller är det så tokigt att rekryterare går på rött nagellack och högklackat? I så fall borde dom byta jobb. Men vad jag har höft så är författarna inte beteendevetare.
Gå gärna in på min FB sida där jag skriver om HR. http://www.facebook.com/pages/Dalsvall-HR-akuten/184270414976267
#661. Framtid inom offentlig sektor!
2011-10-15 - Det händer med jämna mellanrum att jag träffar HR-personer från offentlig sektor som säger. ”Vi har och kommer inte att få problem med generationsväxlingen”. Intressant att jag hittade en artikel från ledarna där de skriver ”Chefsbrist väntar offentlig sektor”. Antalet nyanmälda chefsjobb inom offentlig sektor har ökat med 40% sedan maj 2009.
Samtidigt sjunker antalet cjefer som söker tjänsterna. I snitt finns det bara två sökanden per högre chefstjänst. Ledarna räknar med att 200000 chefer är 40-talister och av dem finns 25000 inom den offentliga sektorn.
Inga problem, jag undrar om de inte blundar för verkligheten. Visserligen räcker det med att det finns åtminstone en sökande per tjänst, men hur blir urvalet då, hur blir kvaliten?
Sen kan jag tro att den offentliga sektor passar de nya generationerna rätt bra, i alla fall de organisationer som inte har gått in och styrt upp alldeles för mycket i sina Leanprocesser.
Så kanske det vore bra att inte sticka huvudet i sanden och hoppas att allt ska blåsa över, utan göra en analys av hur de framtida behovet kan komma att se ut inom sin egen verksamhet.
Gå gärna in på min nya FB sida där jag skriver om HR-relaterade saker . Gilla den så missar ni inget. http://www.facebook.com/pages/Dalsvall-HR-akuten/184270414976267
#660. Blir det fler tråkiga jobb framöver?
2011-10-14 - Allt fler svenskar upplever att de har ett monotont och tråkigt arbete. Kan det bero på att allt fler har infört Lean processer. För om arbetet blir kartlagt in i minsta detalj och manualer görs för hur varje arbetssteg ska göras. Så blir vilket jobb som helst monotont och kräver inte speciellt mycket kompetensen. För det blir ju oftast konsekvensen om alla möjligheter att göra fel har eliminerats och alla tidsluckor har täppts till och allt har tidssatt för att få ut maximalt av varje anställd..
Innebär det här att vi i framtiden kommer att få fler frustrerade medarbetare som anser att de inte får användning av sina dyrt förvärvade kunskaper? Eller blir inriktningen framöver att rekrytera mer ”medelmåttor” in i organisationen som förhoppningsvis kommer att acceptera ett enahanda arbete.
Läs gärna artikeln http://www.e24.se/karriar/allt-fler-har-monotona-jobb_3114061.e24
Följ mig gärna och gilla på min FB sida där jag skriver om HR. http://www.facebook.com/pages/Dalsvall-HR-akuten/184270414976267
#659. Magkänsla och psykopater
2011-10-08 - Enligt en amerikansk undersökning kan 1 av 25 företagsledare klassas som psykopat. Det betyder att den personlighetstypen är 4 gånger vanligare bland de med toppositioner än i befolkningen i övrigt. Är förklaringen att de rekryterar med magkänslan?
Att rekrytera med magkänsla är något som Inger Tollgerdt-Andersson tycker är bra enligt en artikel i SvD, se föregående blogg. ”Försöker man gå emot leder det oftast till felrekrytering”. Hon hänvisar även till att hon har intervjuvat flera toppchefer!
Så förutom att det skapar homogena grupper, hindrar mångfald med mera så kan vi lägga till att fler psykopater får toppositioner. Blir det inte något av en negativ trend av det?
Jag tror att det är bra att vara kritisk till magkänslan vid rekrytering, istället för att okritisk acceptera det.
Länken till artikeln igen. http://www.svd.se/naringsliv/karriar/attraktion-avgor-om-du-far-jobbet_6528712.svd
#658. För att lyckas var vit, svensk o man!
2011-10-07 - I SvD den 6 oktober står det att ”Attraktion avgör om du får jobbet” och skriver om Ingrid Tollgert-Anderssons nya bok i ämnet.
Ingrid har forskat om ledarskap och personkemi i 20 år och till boken har hon intervjuvat 12 svenska chefer. Alla är helt överens om att det var magkänsla och intuition som avgjorde vem som får jobbet. Den svenska VD:n för Ikea tillskrevs nästan en synsk förmåga där han på några minuter kunde avgöra och känna om personen delade deras väsentliga värderingar som kostnadseffektivitet, litet avstånd mellan chef och medarbetare och att vi jobbar tillsammans för den vanliga människan.
Visst allt detta kan ju vara ok, det blir ju lugnt och fridfullt om alla tycker lika., men det kommer med stor sannolikhet även innebära:
1. Att vi bygger väldigt homogena organisationer. Vilket kan bli både tysta och rädda organisationer.
2. Att gå på magkänsla och intuition betyder allt som oftast att man rekryterar någon som är lik sig själv. Vem vill gå omkring på en avdelning där alla mer eller mindre är spegelbilder av varandra?
3. Det etableras ett sk. Groupthink, ett vanligt fenomen i Sverige.
Groupthink är När medlemmar av en grupp vill ha konsensus eller enhällighet till kostnad av att överväga alternativa tillvägagångssätt eller åsikter.
Groupthink sägs vara en av anledningarna till att intelligenta och kunniga människor kan fatta katastrofala beslut.
4. Vi missar talanger
5. Stänger ute grupper från arbetsmarknaden
6. Förhindrar mångfald.
7. Minskar trivseln
8. Ökar personalomsättning
9. Företaget stannar i utvecklingen
10. Våra fördomar styr, speciellt våra (o)medvetna.
Det är säkert en hel del av de intervjuade chefernas organisationer som arbetar med mångfald, men det är ju bara att titta på hur ledningsgrupperna oftast är utformade. Där finns ingen mångfald. Tror ju inte öppet att de deklarerar gärna mångfald ”på golvet” men inte hos oss i ledningen” Utan det beror på att de går efter magkänslan och inte efter vad personen kan tillföra organisationen. Då kan man ju också fundera på Headhunters hur de arbetar när de rekryterar till de högsta positionerna om magkänslan styr så är det en rätt så bra betald magkänsla. Kanske på upp till en miljon kr för en magkänslo rekrytering.
Det som behövs i Svenskt Näringsliv är mer dynamik, kreativitet och nytänkande. Allt detta hindras till stor del i resonemanget att gå efter magkänsla och det är allvarligt för utveckling av vårt näringsliv anser jag.
Artikeln har fem råd för att lyckas som arbetssökande. Det borde ha varit sex råd.
Det som saknas är att du ska vara vit, svensk och man. Är det så vi vill ha det?
Artikeln i SvD: http://www.svd.se/naringsliv/karriar/attraktion-avgor-om-du-far-jobbet_6528712.svd
|