Vimmeltips för nyårsfesten

2008-12-31 - Experten i etikettsfrågor Mats Danielsson ger råd till nyårsfesten. Han menar att "en bra gäst kommer inte i syfte att roa sig själv - utan för att roa andra", allt enligt gårdagens Expressen. Något att ta fasta på till nyårsfesten. Han avråder även med det bestämdaste att börja festen med att ta upp finanskrisen.
Ha nu ett riktigt Gott Nytt År och ta det lugnt med raketerna.
Permalink   Allmänt   Kommentarer (0)   Trackbacks ()
 
HR stridsropet 2008, "sluta curla"

2008-12-30 -

Under 2008 löd stridsropet till personalavdelningarna att "sluta curla , börja leana". Är det en del av effekterna vi ser nu genom alla varsel som sker och det blir alltmer vanligt att arbetsgivaren har arbetsplikt under hela uppsägningstiden. Hur många är det inte som kommer ut i arbetslöshet lagom till semesterperioden. Hur lätt är det att få ett arbete direkt under sommaren?

Bra att iScania och Volvo i Arvika inte  lyssnade utan försöker på olika sätt lösa situationen för att vara beredda och startklara när konjunkturerna vänder, jag tror nämligen också att det är viktigt att värna om personalen sen får man kalla det "curla" om man vill (se blogg från den 22 dec). För Lean-production finns förmodar jag både på Volvo och Scania så visst går det att förena.
övrigt rekommenderar jag att du också anmäler dig som abonnent på nodens kostnadsfria  trendspaningsbrev "Veckan trender & Tecken" som utkommer varje fredag. Anmäl dig här!

http://www.noden.se/vtt


Permalink   Företagande   Kommentarer (0)   Trackbacks ()
 
Smällare och finanskris

2008-12-29 - Nu närmar det sig nyår och min hund Ozzie har blivit väldigt skotträdd så han vill inte ut. Undantaget är den tidiga morgonpromenaden. Jag har följt alla rekommendationer med att inte visa någon reaktion, eller att "dalta" med hunden. Men det fungerar inte och rädslan blir värre för varje dag, han vill helst springa in och gömma sig under en gran, ett bord eller något annat som finns tillhands.
Finanskrisen kanske har det goda med sig att det minskar antalet raketer och smällare till nyår. Vi får väl se eller åtminstone höra. Bloggen har väl inte så mycket med HR att göra, men bifogar ett nytaget kort på Ozzie och de flest har väl lite ledig nu i mellandagarna.

Permalink   Allmänt   Kommentarer (0)   Trackbacks ()
 
Det handlar om psykologi

2008-12-24 -

Irma Rosenberg avgående vice riksbankschef uttalar sig i SvD om finanskrisen i världen. Det handlar mycket om psykologi. Det kan därför också vända snabbare än vad vi nu tror". Läs gärna artikeln i SvD HÄR

Handlar det mycket om psykologi borde det vara högsäsong för personal och beteendevetare att agera och ta plats så konjunkturen vänder snart och inte enbart arbeta med att "montera ner verksamheten".

GOD JUL TILL ER ALLA


Permalink   Ekonomi   Kommentarer (2)   Trackbacks ()
 
Högsäsong för utveckling

2008-12-23 -

Den bästa tidpunkten att marknadsföra något nytt är under en recession säger Al Neuhart som själv uppger att han upplevt 15-recessioner och en depression. Han startade tidningen USA Today under recessionen 1981-1982.

Att komma med något nytt är väl verkligen också vad som behövs idag, men kommer det igenom mediebruset om allt elände.

Jag kommer att tänka på boken Kris och Utveckling av Cullberg och visst är det så att ur allt elände kommer det att komma många nya bra idéer och utvecklingsmöjligheter. Hoppas bara att vi inte har strypt eller stryper möjligheterna med fastlåsta processer som hindrar innovationer och nytänkande. Eller att våra alltmer slimmade organisationer inte ger utrymme för fritänkare alternativt har skapat rädda organisationer.

Nej nu ser vi fram emot 2009 som ett år där vi kommer att få se många bra idéer blomma fram och året då kreativiteten står högt i kurs.

GOD JUL TILL ER ALLA LÄSARE

Önskar Magnus Dalsvall

Återkommer under mellandagarna med något blogginlägg, för någon julskinka blir det inte mer sedan min hund visat sig vara en skinktjuv av stora mått och lyckats norpa åt sig julskinkan två gånger. Jag hann i alla fall få i mig ett par skinkmackor och någon tredje skinka köper jag inte.None bild. Ozzi som älskar julskinka.


Permalink   Företagande   Kommentarer (2)   Trackbacks ()
 
Varslade behandlas olika av Volvo, men Scania bäst

2008-12-22 -

I SvD näringsliv idag kan du läsa om att lastbilstillverkaren Volvo behandlar sin uppsagda personal olika beroende var i landet de bor. (Tyvärr hittade jag inte en länk till artikeln). I Arvika erbjuds utbildningsprogram som ska mildra effekterna av bantningen och där uttalar sig personalchefen Linda Thomassen. "För oss är det viktigt att behålla kompetens och den dag det vänder hoppas vi att personalen både vill och kan återvända till oss". I Umeå gör man ingenting för de uppsagda och där uttalar sig informationschefen (som oftast där personalavdelningen har en svag roll). "Företaget har inte råd med utbildning"

I Umeå sprider sig missnöjet bland de anställda av naturliga skäl.

Jämför vi med den andra lastbilstillverkaren Scania som valt att inte alls varsla, utan helt satsa på utbildning och att få pröva andra jobb.  Vilken framstår som en attraktiv, långsiktig och ansvarsfull arbetsgivare och var skulle du helst vilja arbeta? Ja inte drar Volvo i Umeå några större stilpoäng i alla fall, men kul att Volvo i Arvika står på sig och heder till den personalchefen
Permalink   Företagande   Kommentarer (0)   Trackbacks ()
 
Personalchefen och Shared Service

2008-12-19 -

Intressant med de två senaste inläggen på HRsocietys hemsida under aktuellt. Ragunda tar bort sin personalchef, ekonomichef och kommundirektör och ersätter den med en förvaltningschef och i England där man kapitalt har misslyckats med införande av ett Shared Service Center som istället för att spara över 600 mkr, kostade över 900 mkr mer.


Man får väl anta att i Ragunda händer inte så mycket utan tiden står still och man gör som man alltid har gjort. Undrar hur de tänker lösa den nya arbetsrättsliga lagstiftningen som gäller nu från årsskiftet. När det gäller Shared Service Center undrar jag hur många sådana som vi i Sverige egentligen har räknat hem om vi tar i beräkningen alla problem och kompetensflykt och barriärer som ofta tillkommer mellan Shared Service och de övriga. Eller är det enbart att räkna antal huvuden som gäller?


Permalink   Allmänt   Kommentarer (0)   Trackbacks ()
 
Här är glädjen högt i tak

2008-12-18 -

På Öhmans Fondkommission så har personalen gått med på lönesänkningar bland annat, men på avdelningen Fixed  Income så skickar dom ett julkort som visar lite glädje och humor i allt elände. Varför inte "dysterkvistar har aldrig förändrat världen till det bättre" Se gärna länken till Affärsvärlden och artikeln HÄR Bra jobbat, vi behöver alla få dra på smilbandet ibland och ni måste ha gjort det när bilden togs.


Permalink   Allmänt   Kommentarer (0)   Trackbacks ()
 
Japan förändras

2008-12-18 -

Tv-programmet Korrespondenterna visade i veckan ett inslag som handlade om vilka som arbetade mest och föga förvånande var det japanerna. I Japan arbetar man i genomsnitt två månader mer per person än i Sverige. Men nu börjar japanerna att tröttna på att arbeta 10-12 timmar om dagen med nio dagars semester och har startat en motrörelse. Drivkraften enligt programmet var att man tyckte om att konsumera och de tjänar bra med svenska mått mätt tjänar de i genomsnitt 100 000 kr mer per år än vad vi gör.

Vad händer då om japanerna minskar sin konsumtion på prylar och sin lön/arbetstid, samtidigt som deras kända och absoluta lojalitet mot sitt företag naggas i kanten? Då börjar de mer närma sig den västerländska kulturen och vad händer då med alla managementteorier som utgår från vad som sker i Japan som t ex Toyota modellen (Lean production) som bygger mycket på det traditionella Japanska synsättet på arbete?

övrigt rekommenderar jag att du också anmäler dig som abonnent på nodens kostnadsfria  trendspaningsbrev "Veckan trender & Tecken" som utkommer varje fredag. Anmäl dig här!

http://www.noden.se/vttPermalink   Ledarskap   Kommentarer (2)   Trackbacks ()
 
Scania behåller sin personal

2008-12-17 - Bra jobbat Scania i Oskarshamn som trots att de minskar produktionen inte varslar sin personal. De erbjuds utbildningar, pröva på andra arbeten inom Scania med mera. Allt i syfte att försöka behålla sin personal och kompetens. Jag tycker att det visar att man har tagit allvarligt på att bygga upp sin image som attraktiv och ansvarsfull arbetsgivare. Vilken skillnad mot andra bolag som varslar först för att sedan se hur många som behöver gå
Permalink   Företagande   Kommentarer (3)   Trackbacks ()
 
Teknikelände

2008-12-16 -

Ibland hamnar man i teknikeländet och vad frustrerande det är när internet inte fungerar. Det mobila bredbandet är inte bara av godo i alla fall inte när det krånglar. Därav uppehållet några dagar. Det är inte ordnat ännu, men jag räknar med att kunna producera några bloggar i alla fall fram till den 22 dec.


Permalink   Allmänt   Kommentarer (0)   Trackbacks ()
 
Här är 11 av 15 direktörer kvinnor

2008-12-10 -

Intressant att notera att när tidningen Personal & Ledarskap pejlar läget bland de 15 tyngsta personalavdelningarna i landet i artikeln "Turbulensen har nått personalavdelningarna" Så är könsfördelningen bland personaldirektörerna elva kvinnor och fyra män. Gruppen ser förövrigt rätt så homogen ut. Kvinnorna kommer starkt inom personalområdet det vet vi  och jag kunde tidigare konstatera att på medelstora företag i Stockholm var fördelningen sådan att sju av tio var kvinnor bland personalcheferna.

Det är inte utan att jag förstår Martin Berg som intervjuas i samma nummer som driver ett manligt HR-nätverk, det kanske behövs.


Permalink   Ledarskap   Kommentarer (1)   Trackbacks ()
 
145000 jobb försvinner

2008-12-09 -

145000 jobb försvinner under 2009-2010 enligt arbetsförmedlingen i sin strävan att också få skicka ut svarta krigsrubriker. Läs mer på HRsocietys hemsida.

Vad man inte talar om är den stora pensioneringsvåg som kommer 2010-2011 som kan komma att innebära en stor kompetensbrist. Förutseende arbetsgivare lär av Tyskland och försöker behålla sin kompetens för att klara av framtiden och när det vänder. Jag kan undra om varslen inom industrin som pågår nu för fullt när verkstadsindustrin verkar tävla med varandra i varsel kommer att innebära att dagens ungdomar kommer att rata industrin i sina yrkesval och när konjunkturen vänder så finns det ingen kompetens att tillgå och inga finns att tillgå i utbildningssystemet. Då har vi återigen "bitit oss i svansen"

Idag hörde jag om ett stort varsel som lades att man hade för avsikt att lösa det på frivillig och naturlig väg. Då undrar jag varför man lägger ett varsel, är det för att de också vill visa någon sorts handlingskraft? Jag fick en del kommentarer när jag skrev bloggen "gasa och bromsa" att svenska företagsledningar visst var medvetna om att behålla attraktionskraften och lärt av 90-talets kris. Det är ju jättebra, men tydligen har inte alla lärt sig om man får tro media.

övrigt rekommenderar jag att du också anmäler dig som abonnent på nodens kostnadsfria  trendspaningsbrev "Veckan trender & Tecken" som utkommer varje fredag. Anmäl dig här!

http://www.noden.se/vttPermalink   Företagande   Kommentarer (2)   Trackbacks ()
 
HR-chef blir vice vd

2008-12-08 -

Kul att Svenskt Näringslivs nye vice vd, Christer Ågren som kommer att ansvara för arbetsgivarfrågorna  har ett långt förflutet som HR-chef från bland annat SAS och Stora Enso. Rätt person med rätt kompetens tycker jag i alla fall. Vi behöver så väl en person med HR kompetens när det diskuteras arbetsgivarfrågor på den övergripande nivån. Grattis Christer och lycka till, vi kommer med intresse att följa vad som händer med arbetsgivarfrågorna i framtiden. Läs förövrigt gärna artikeln i SvD HÄR


Permalink   Företagande   Kommentarer (0)   Trackbacks ()
 
Har vi nått att lära av tyskarna?

2008-12-07 -

Tomas Lundin skriver i dagen SvD näringsliv att "Trots att krisen har börjat bita på allvar gör de tyska företagen allt för att behålla sin arbetskraft" De lärde sig av förra krisen i slutet på 90-talet där de hade gjort sig av med mycket folk i kostnadsjakten, när sedan konjunkturerna vände var marknaden tömd på arbetskraft, högskolornas teknikutbildningar hade minskat kraftigt sina elevantal och de tyska företagen kunde inte hänga med när konjunkturerna vände.

De tyska företagen är idag fast beslutna att inte göra om samma misstag igen, istället för varsel är det korttidsarbete, fyra dagars arbetsvecka, man tar ut övertid som bunkrats upp under åren. Det är till och med så att i tyskland minskade arbetslösheten med måttliga men ändock 0,1% i november månad.

Ser man på varslen i här hemma så verkar det tyvärr oftast vara den kortsiktiga kostnadsjakten som råder. Det finns undantag dock, men mer som undantag som bekräftar regeln tyvärr. Vi har nog en del kvar att lära av den tyska industrin.


Permalink   Företagande   Kommentarer (0)   Trackbacks ()
 
Vi anställer individer

2008-12-03 -

I helsidesannonser i tidningarna står det "vi anställer inga invandrare" och i texten under och inga svenskar heller förövrigt. Vi anställer individer.

Skönt och bra att inte hålla på att dela upp befolkningen i olika kategorier. Vi är alla individer och det är bättre tycker jag att titta på vad personen tillför istället för vad som skiljer.

McDonalds har alltid arbetat bra med mångfald och kul att de visar upp det stolt i sin reklam, sen kan vi tycka vad som helst om snabbmat och så vidare, men det här gör dom bra.


Permalink   Allmänt   Kommentarer (3)   Trackbacks ()
 
Managementmode

2008-12-02 -

"Managementmode är som klädmode. Den som vill vara med och synas anammar det senaste skriket - hur det än ser ut" skriver Veckans Affärer. Är det inte balanserade styrkort , hälsobokslut eller Lean Production ,så är den nu hetaste trenden CSR. Läs gärna artikeln HÄR.

Såg att tidningen Chef ägnat hela sitt senaste nummer åt CSR som står för Corporate, Social, Responsibility och handlar i stort om företagens ansvar ute i samhället. Jag tror att det är bra med tanke på alla miljöfrågor med mera. Men min undran är hur uthålligt är det när det nu råder lågkonjunktur? Nu är det väl "tagelskjortan på"


Permalink   Allmänt   Kommentarer (0)   Trackbacks ()
 
Vi måste lära oss att både gasa och bromsa

2008-12-01 -

I lågkonjunktur gäller det att vara uthållig, speciellt för HR/personalavdelningar.

Tyvärr ser man alltför ofta att det blir tvärtom. Det blir ett hårdare klimat ute i företagen/organisationerna och chefsstilen blir mer auktoritär. Kompetensutvecklingar dras in och för att inte tala om "Employer Branding" satsningarna som helt kommer av sig. Det här med att vara en attraktiv arbetsgivare får falla tillbaka till förmånen av att lägga så snabba varsel som möjligt. HR/personalavdelningarna rättar snabbt in sig i ledet och prioriterar om sitt arbete till att arbeta med avveckling istället för utveckling.

Janne Carlzon sa på SAS tiden att det gäller att både kunna gasa och bromsa samtidigt och ibland har jag en känsla av att vi bara gasar eller bromsar. Här behövs det att HR står för ett mycket mer långsiktigt perspektiv och visar att utveckling är också nödvändigt vid en lågkonjunktur och inte enbart avveckling.


Permalink   Ledarskap   Kommentarer (6)   Trackbacks ()
 
 Bloggens startsida
Till bloggens startsida
 Senaste inläggen
Vimmeltips för nyårsfesten

HR stridsropet 2008, "sluta curla"

Smällare och finanskris

Det handlar om psykologi

Högsäsong för utveckling

 Arkiv
Oktober 2014

September 2014

Augusti 2014

Juli 2014

Juni 2014

Maj 2014

Mars 2014

Februari 2014

Januari 2014

December 2013

November 2013

Oktober 2013

September 2013

Augusti 2013

Juli 2013

Juni 2013

Maj 2013

April 2013

Mars 2013

Februari 2013

Januari 2013

November 2012

September 2012

Augusti 2012

Juli 2012

Juni 2012

Maj 2012

April 2012

Mars 2012

Februari 2012

Januari 2012

December 2011

November 2011

Oktober 2011

September 2011

Augusti 2011

Juli 2011

Juni 2011

Maj 2011

April 2011

Mars 2011

Februari 2011

Januari 2011

December 2010

November 2010

Oktober 2010

September 2010

Augusti 2010

Juli 2010

Juni 2010

Maj 2010

April 2010

Mars 2010

Februari 2010

Januari 2010

December 2009

November 2009

Oktober 2009

September 2009

Augusti 2009

Juli 2009

Juni 2009

Maj 2009

April 2009

Mars 2009

Februari 2009

Januari 2009

December 2008

November 2008

Oktober 2008

September 2008

Augusti 2008

Juli 2008

Juni 2008

Maj 2008

April 2008

Mars 2008

Februari 2008

Januari 2008

December 2007

November 2007

Oktober 2007

September 2007

Augusti 2007

Juli 2007

Juni 2007

 Favoritlänkar
DN-artikeln

Facebooksidan

HR-akuten

HRsociety

Noden

 Sök på Magnus HR-blogg
 
 Magnus HR-blogg
Namn: Magnus Dalsvall
Ålder: 54 år
Jobb: HR-trendspanare, debattör i HR och partner i HR-akuten.
Snabbcv: Personalman Volvo Aero Engine, Personalchef/direktör på SAS Sverige, BP Sweden, Telia Data, FMV och Solna stad
På gång: 2008 års HR-visionär, driver en tankesmedja och har startat ett nätverk: Fenix- HR ut ur askan.
Privat: En son Douglas 18 år, hundägare till Ozzi en Bearded Collie
HRsociety är tidskriften Personal & Ledarskaps digitala mötesplats och presenteras i samarbete med Sveriges HR-förening.
Frågor om annonsering och nyhetsbrev besvaras av Fredrik Johnsson på Annonshuset AB, tel. 08-662 75 04.
Frågor om HRsocietys Internetverksamhet skickas till [email protected] eller ring 08-545 684 01.

Övriga frågor hänvisas till Personal & Ledarskap eller Sveriges HR-förening.


Bloggtoppen.se