#738. Ekonomisk långsiktighet och hållbar utveckling ett HR-spår?
Kul, nu börjar det röra sig även hos de riktigt stora bjässarna. Unilevers vd Paul Polman har belönats med Göteborgspriset för hållbar utveckling och för sin kamp mot kortsiktighet kan man läsa i SvD näringsliv den 27 maj 2014 SvD näringsliv.
Unilever har som mål att dubblera sin omsättning och halvera bolagets klimatpåverkan inom 10 år. En av Paul Polmans första åtgärder var att sluta presentera vinsten kvartalsvis. ”Vi gör inga investeringsbeslut på kvartalsbasis” menar han. Han har gett en tydlig signal till investerarna att om du investerar kortsiktigt får du gå någon annanstans med pengarna. Härligt att se storföretag som börjar tänka och agera långsiktigt igen.
Sedan har vi det med hållbar utveckling också, hela värdekedjan ska vara hållbar – från underleverantörer, till de egna fabrikerna, till slutkunden. Självklart kan vi kanske tycka men ett stort steg i rätt riktning och föregångare för de stora globala företagen. Kanske dags att omvärdera min tidigare mycket skeptiska hållning.
Vilka signaler kan de som arbetar inom HR få ut av detta?
- Att våga ifrågasätta det självklara i den kortsiktiga ekonomismen. Ekonomismen i sig avskyr friktion och till stora delar så har HR hakat på i det tänkandet. Så våga skapa friktion. En tyst organisation är inte ett tecken på att HR fungerar bra.
- Att HR på allvar tar tag i och driver frågan om långsiktig hållbar utveckling.
- Att våga tänka om och gå tillbaka till sina rötter. Eller annars riskerar HR bli den sista som lämnar den kortsiktiga ekonomismens tribun.
- Att istället för att sätta er in eller räkna på ekonomiska formler för att förklara fenomenet, ta Unilever som ett exempel. Det är ju inte vilket litet skruttföretag som helst.
Följ mig gärna på fb. https://www.facebook.com/HRakuten