Bonusar hindrade inte finanskrisen

2008-10-30 -

Hög lön och hög kompetens i bank och finansmarknaden räckte inte för att förutse finanskrisen. Det är dags att hitta en ny lönemodell för toppcheferna skriver Affärsvärldens Malcom Svensson. Läs gärna artikeln HÄR.


Malcom går till stor attack mot de höga lönerna och bonusarna som betalas ut. Det är bara att se vad som händer i Carnegie till exempel vars bonusprogram betalade ut 100-tals miljoner. Till vilken nytta för företaget egentligen?

Nej jag tar fram det jag skrev i min blogg för ett tag sedan. Arbeta efter begreppet "Walk on water" där endast framgångar baserade på att man gjort något som är enastående och inte bara surfat med i någon hysterisk medgångs eller högkonjunktur. Håller helt med att någon ny form av lönemodell än förelagade bonusprogram som mer eller mindre automatiskt spottar ut bonusar ibland av fantasinivåer är en förlegad och föga affärsutvecklande företeelse.

Nya grepp behövs.


Permalink   Företagande   Kommentarer (1)   Trackbacks ()
 
Konkurser

2008-10-29 -

När det gäller flygbolaget Sterlings konkurs är det intressant att notera att för 14-dagar sedan så sparkade dom sin kommunikatör och gav honom förmodligen en munkavle. I veckan så gick de ut och erbjöd billiga flygbiljetter i annonser enligt nyheterna. Flygbiljetter som idag är helt värdelösa och VD:n har gått under jorden och ej nåbar. Verkar inte vara en arbetsgivare som ansträngt sig speciellt hårt för att vara en attraktiv arbetsgivare och undrar hur HR har agerat i den turbulens som förmodligen har rått innan konkursansökan lämnades in. De har i alla fall inte speciellt mycket att vara stolta över kan jag tycka.
Visst är konkurser ibland oundvikliga tyvärr, men då har man i regel "bäddat dåligt" innan.


Permalink   Allmänt   Kommentarer (3)   Trackbacks ()
 
Är din arbetsgivare betygsatt på nätet.

2008-10-28 -

Nu finns en sajt där du anonymt kan betygsätta din nuvarande eller tidigare arbetsgivare. Eller du som söker arbete hos en arbetsgivare kan gå in och se vilket betyg som den har.

Det som bedöms är lön, möjlighet till utveckling, ledning, möjlighet att påverka, arbetsmiljö, arbetskamrater och om personen rekommenderar arbetsgivaren.


Idag finns det ca 180 företag om är registrerade.


Tänk vad man kan hitta på, undrar hur många arbetsgivare som går in och tittar. Man ska dock notera att det inte är så många omdömen per företag så det är fortfarande lätt att påverka resultatet.

Bäst betyg har idag har Onzza försäljning  och sämst Adecco i Göteborg.

Vill du gå in och titta är adressen http://www.jobinside.se/


Är det här en kul idé, eller är det likgiltigt. Men vad vi än tycker så finns det på nätet och jag tror att det är viktigt att företagen bevakar vad som skrivs i alla dessa forum.


Permalink   Företagande   Kommentarer (2)   Trackbacks ()
 
Perfektionism sänker kreativiteten

2008-10-27 - Professor Randy O Frost i USA har studerat perfektionism och kommit fram till att människor med höga krav inte är lika benägna att ta risker och har lägre kreativitet än andra. Vad skönt att man kan få det bekräftat vad man alltid har haft på känn. Vi behöver alla sorter, perfektionismen och den som slarvar lite mer för att få lite balans. För vem vill arbeta i en verksamhet där kreativiteten inte får något dom helst utrymme?

övrigt rekommenderar jag att du också anmäler dig som abonnent på nodens kostnadsfria  trendspaningsbrev "Veckan trender & Tecken" som utkommer varje fredag. Anmäl dig här!

http://www.noden.se/vttPermalink   Företagande   Kommentarer (2)   Trackbacks ()
 
Vid nedgång prövas HR:s status

2008-10-21 -

När det är nedgång i konjunkturerna prövas hur mycket HR egentligen betyder i företaget/organisationen. Hur är det med den ambitiösa kompetensutvecklingsplanen - läggs den på is så länge? Hur resonerar man när det gäller den allenarådande "branding" diskussionerna, är det nu lika viktigt att värna om att vara en attraktiv arbetsgivare? Eller är det viktigare att annonsera om nedskärningar och varsel.

Jag har skrivit det tidigare men det är nu i svåra tider som HR kanske behövs som mest för att kunna se möjligheter och få en framtidstro, eller hänger vi på i domedagsprofetiorna och gör vårt bästa för att verkställa dom?


Permalink   Företagande   Kommentarer (0)   Trackbacks ()
 
Ändring av jantelagen

2008-10-20 -

Jag har vid ett flertal tillfällen i bloggen tagit upp Jantelagen, "du ska inte tro att du är något" som ett alltför vanligt fenomen i Sverige och i HR-kretsar.

Läste att författaren Fredrik Härlén som menar att man kan få en motsatt effekt genom att skriva om Jantelagen till "Du ska inte tro att det bara är du som är något" då blir det en positiv kraft. Kanske inte en så dum idé.


Permalink   Allmänt   Kommentarer (2)   Trackbacks ()
 
Möten och sunt förnuft

2008-10-16 -

Var och varannan gång man är och minglar inom HR så kommer Lean upp. Det verkar som om det anses att ingenjörskonst att bygga bilar är det enda som kan förändra personalarbetet till det bättre. Nu senast argumenterade man till mig at de vill införa Lean för att minska antalet onödiga möten.Men är det egentligen inte bara sunt förnuft som behövs för att stryka onödiga möten och inte en ingenjörskonst.


Permalink   Allmänt   Kommentarer (0)   Trackbacks ()
 
Ministern försvann snabbare än en avlöning

2008-10-15 -

Nu är man tillbaka i hemmets lugna vrå efter två intensiva men inspirerande dagar i Malmö. Tyvärr fick jag inte tillfälle att fråga Cristina Husmark Persson (se föregående blogg) om personerna som inte får sjukpenning men har en anställning som de inte kan gå tillbaka till och därmed inte berättigade till arbetslöshetsersättning om det är meningen att de sociala då ska gå in. Ministern hade så bråttom iväg att det fanns ingen chans att ställa frågan. Kanske någon annan vet?


Permalink   Allmänt   Kommentarer (3)   Trackbacks ()
 
Tema mångfald

2008-10-15 -

Rapport från Malmö
Gårdagen avslutades med mingel med gott vin och en suverän buffé. Kul att träffa andra och få reflektioner om vad det har pratats om under dagen. Men visst blir man trött så jag landade relativt tidigt in på hotellrummet.

Idag handlar konferensen om mångfald. Tänker visa bilden om att 99,84% av världens innevånare inte är svenskar.

Cristina Husmark-Persson vår Socialförsäkringsminister dyker upp och pratar om "Från passiva sjukskrivningar till aktiva åtgärder - regeringens strategi för att bekämpa utanförskapet".  Undrar om jag får tillfälle att ställa frågan till henne om det är tänkt att för de personer som ramlar mellan stolarna att de blir nekade sjukpenning av försäkringskassan, har fortfarande anställning men det finns inget lämpligt jobb på arbetsplatsen och därmed får de ingen arbetslöshetsersättning att de ska få socialbidrag istället? Eller ska arbetsgivaren i det tillfället säga upp personen?


Permalink   Allmänt   Kommentarer (0)   Trackbacks ()
 
Tema employer branding

2008-10-14 -

Jag hade den stora förmånen att få öppna personalvetardagarna i Malmö inför 230 personer.

Temat för dessa två dagar är employer branding och mångfald, två viktiga områden att bearbeta i synnerhet som tiderna är vikande. De har verkligen fått ihop ett bra och spännande startfält.

Dagens tema employer branding hanterades med bravur av Cecilia Bladh Ericssoon, Sara Shill IKEA, Susanne Tapper Saab och Fredrik Wetterlundh från Kraft Foods.

Alla föreläsare var inne på vikten med att få in och attrahera rätt person och ha rätt typ av ledarskap. Det måste finnas utrymme att växa och utvecklas och kunna få försöka, att delegeringen fungerar och att man är ärlig. Gå inte ut och säg att ni är något annat än vad ni är i verkligheten, det kommer bara att slå emot er i ett senare läge. Fredrik var även tydlig med att inte kopiera av ett koncept utan att alla måste tänka ut vad som ska göras utifrån egen situation och verklighet. Whats in it for us. Fredrik menade vidare att man inte skulle skjuta med en "hagelbössa" runt omkring sig för att se vad som man eventuellt får, utan koncentrera er på enstaka faktorer, med andra ord lite mer prickskytte i employer branding arbetet.


Permalink   Ledarskap   Kommentarer (0)   Trackbacks ()
 
Personalvetardagarna i Malmö

2008-10-13 -

Befinner mig på personalvetardagarna i Malmö tisdag och onsdag och tänker blogga därifrån när tid ges


Permalink   Allmänt   Kommentarer (1)   Trackbacks ()
 
Hur gör Danskarna`?

2008-10-10 -

Var finns arbetsglädjen

I  alla fall visar en undersökning att svenskar är det minst arbetsglada folket i Norden. Störst arbetsglädje vinns i Danmark. 75 % av de svenska arbetstagarna har inte hittat rätt balans mellan arbete och fritid visar en undersökning där 22000 personer intervjuats om sin arbetsglädje.

Det här är väl en utmaning för HR att ta tag i, och vad gör man i Danmark som vi inte gör i Sverige då de har en mycket större arbetsglädje än vad vi har.

Jag hittade ett begrepp som kommer från Fredrik Wetterlund på Kraft Food, "Proud People Perform" som jag tycker låter jättebra och jag tror stämmer. Men finns ingen arbetsglädje tror jag inte man är speciellt stolt. Proud People Perform kan väl bli ett "stridsrop" för att få ett större genomslag för HR.

övrigt rekommenderar jag att du också anmäler dig som abonnent på nodens kostnadsfria  trendspaningsbrev "Veckan trender & Tecken" som utkommer varje fredag. Anmäl dig här!

http://www.noden.se/vttPermalink   Ledarskap   Kommentarer (6)   Trackbacks ()
 
Gör HR till en ljuspunkt i finanskrisen

2008-10-09 -

Nu när det i media nästan tävlas om att måla upp dystra bilder och varslen duggar tätt. Många bland personalen har en gnagande oro för bolån, ekonomi, anställning med mera och jag är rätt så säker på att det tär även på produktiviteten. Då är det viktigt att inte HR går omkring som andra "dysterkvistar", utan ingjuter mod och framtidsutsikter med sitt långsiktiga perspektiv. För ekonomer har oftast en väldigt kort horisont som kanske sträcker sig som längst till nästa kvartalsbokslut och verkar trivas med att måla upp de hotande målen. Det verkar även som det ligger i ekonomernas natur att måla upp en så dyster bild som möjligt, för blir det sämre än vad de prognostiserar så blir det ett himla liv. Därför är det viktigt att HR visar framtidsvisionen och möjligheterna som ligger i framtiden som en ljuspunkt i mörkret.


Permalink   Ekonomi   Kommentarer (0)   Trackbacks ()
 
Vi vet "vad" men inte "hur"

2008-10-06 -

Den här uppgiften hämtade jag från undersökningen "HR Aligment Review"

"HR medarbetare har en god förståelse för  HR-funktionens intentioner och "vad" HR-funktionen vill åstadkomma. HR-medarbetarna har däremot en något sämre förståelse för "hur" HR-funktionen ska verkställa HR-strategin".

Är det inte skämmande med att vi vet vad vi vil men inte hur vi ska få ut det. Lobbying kanske en metod.


Permalink   Ledarskap   Kommentarer (1)   Trackbacks ()
 
Certifierad finanskris

2008-10-02 -

Undrar hur många av de banker/finansinstitut som har problem idag, eller gått mer eller mindre omkull är certifierade på ett eller annat sätt. Med anledning av den våg av  kontroll och certifieringsiver, processtruktureringar och nya ISO-regleringar som just nu sköljer över oss. USA har väl alltid legat långt framme här och vad har det hjälpt i så fall undrar jag.


Permalink   Företagande   Kommentarer (3)   Trackbacks ()
 
 Bloggens startsida
Till bloggens startsida
 Senaste inläggen
Bonusar hindrade inte finanskrisen

Konkurser

Är din arbetsgivare betygsatt på nätet.

Perfektionism sänker kreativiteten

Vid nedgång prövas HR:s status

 Arkiv
Oktober 2014

September 2014

Augusti 2014

Juli 2014

Juni 2014

Maj 2014

Mars 2014

Februari 2014

Januari 2014

December 2013

November 2013

Oktober 2013

September 2013

Augusti 2013

Juli 2013

Juni 2013

Maj 2013

April 2013

Mars 2013

Februari 2013

Januari 2013

November 2012

September 2012

Augusti 2012

Juli 2012

Juni 2012

Maj 2012

April 2012

Mars 2012

Februari 2012

Januari 2012

December 2011

November 2011

Oktober 2011

September 2011

Augusti 2011

Juli 2011

Juni 2011

Maj 2011

April 2011

Mars 2011

Februari 2011

Januari 2011

December 2010

November 2010

Oktober 2010

September 2010

Augusti 2010

Juli 2010

Juni 2010

Maj 2010

April 2010

Mars 2010

Februari 2010

Januari 2010

December 2009

November 2009

Oktober 2009

September 2009

Augusti 2009

Juli 2009

Juni 2009

Maj 2009

April 2009

Mars 2009

Februari 2009

Januari 2009

December 2008

November 2008

Oktober 2008

September 2008

Augusti 2008

Juli 2008

Juni 2008

Maj 2008

April 2008

Mars 2008

Februari 2008

Januari 2008

December 2007

November 2007

Oktober 2007

September 2007

Augusti 2007

Juli 2007

Juni 2007

 Favoritlänkar
DN-artikeln

Facebooksidan

HR-akuten

HRsociety

Noden

 Sök på Magnus HR-blogg
 
 Magnus HR-blogg
Namn: Magnus Dalsvall
Ålder: 54 år
Jobb: HR-trendspanare, debattör i HR och partner i HR-akuten.
Snabbcv: Personalman Volvo Aero Engine, Personalchef/direktör på SAS Sverige, BP Sweden, Telia Data, FMV och Solna stad
På gång: 2008 års HR-visionär, driver en tankesmedja och har startat ett nätverk: Fenix- HR ut ur askan.
Privat: En son Douglas 18 år, hundägare till Ozzi en Bearded Collie
HRsociety är tidskriften Personal & Ledarskaps digitala mötesplats och presenteras i samarbete med Sveriges HR-förening.
Frågor om annonsering och nyhetsbrev besvaras av Fredrik Johnsson på Annonshuset AB, tel. 08-662 75 04.
Frågor om HRsocietys Internetverksamhet skickas till [email protected] eller ring 08-545 684 01.

Övriga frågor hänvisas till Personal & Ledarskap eller Sveriges HR-förening.


Bloggtoppen.se