#575. Krishantering nästa "framtidsbransch"?

2010-01-29 -

Professor Roine Johansson vid Mittuniversitetet uttalade sig som veckans gästspanare i nodens veckans trender och tecken pro om att han ser hur intresset för samhällets och företagens krishantering ökat markant. Nu naturligtvis högaktuellt genom katastrofen i Haiti.

Är det här nästa framtidsbransch? Krishantering på samhällsnivå kommer allt mer i och med klimatförändringarna och jag tror att det kan passa många att dels göra en god insats och blanda volontärarbete med lönearbete.

Kan man kanske tänka sig en kö till organisationer som organiserar hjälparbete av frivilliga arbetslösa, men en kommande ”bransch” yrkesområde tror jag (tyvärr).

Trevlig helg


Permalink   Allmänt   Kommentarer (1)   Trackbacks ()
 
#574. Nästa steg robotar på Astra Z?

2010-01-28 -

Astra Zenecas vinst fjärde kvartalet på ett antal miljarder dollar infriade inte förväntningarna. Det var ”bara” en vinst på 1,42 dollar per aktie mot förväntat 1,50 och aktien rasade. Sin vana trogen så varslade Astra Z då sin personal och nu ska 6000 personer bort. Det verkar finnas en stark koppling mellan börskursen och varsel

Jag kommer ihåg då det inte var så länge sedan när man skar ner då gick man ut till sin personal och erbjöd avgångsvederlag och majoriteten av personalen ville ta avgångsvederlaget och sluta. Nu fick inta alla ta del av det, men kanske har de chansen denna gång.

Vad jag inte förstår är att när det tar flera år att bygga upp ett varumärke så styr man det över kvartalet. Med alla varsel i det företaget så känns det inte speciellt stabilt och attraktivt och hur tänker man om sin personalförsörjning i framtiden? För vem vill egentligen arbeta i ett företag som varslar så fort det blåser det minsta lilla?

Astra Z är representerade på eventet från ”trend till praktik” är det varseltrenden som de har som ska läras ut? Astra Z är väl också det företag som ligger långt framme när det gäller Lean så det lär då inte finnas mycket ”fett” att ta bort. Kanske ersätta personalen med robotar, steget lär väl inte vara så långt borta. Problemet blir bara att vad ska man göra då om börsekurserna går ned?

Vad jag vill säga är att varsla är kortsiktigt och kan kosta i anseende, något som även finansmarknaden borde titta på.

 


Permalink   Allmänt   Kommentarer (0)   Trackbacks ()
 
#573. Utmaningar inom HR

2010-01-27 -

Satt och funderade vad jag skulle blogga om idag när jag fick en inbjudan till ett personal event en dag för 3900 kr och jag skulle få mig till livs ”utmaningar inom HR – från trend till praktik”. Hur proaktivt låter det?

Klart någon gång måste även gamla trender få utrymme och ge inspiration till de som har sovit de senaste fem-tio åren. Klart 3 är duktiga på att utnyttja sociala medier och har säkert mycket nyttigt att lära ut det håller jag med om. Men branding, sociala medier, kommunikation, attraktiva ledares betydelse ska det stanna med det? Håller inte världen gå in i andra faser nu där även nya delar kommer in och många ”gamla” värderingar utmanas. Hänger man inte med där så kanske man blir hopplöst efter.

Ta bara sajten ” dolda jobb” där internannonserade jobb, jobb som ännu inte kommit ut, eller kanske inte ens att man har funderat färdigt på att anställa presenteras som möjligheter för hugade spekulanter. Bygger på tips och stora kontaktnät och har fått ett stort genomslag väldigt snabbt, otroligt kul och spännande.

Traditionell HR utmanas nu på nätet av två aktörer HR Sverige och HR Professionals där utbyte av  idéer och events sprids gratis, snabbt och med möjlighet till interaktion. Karriärutvecklare och journalisten Kristian Borglund som ger ut en gratis e-bok om ”De 15 hetaste karriärtipsen i världen” som även innefattar de 12 viktigaste förändringarna just nu. Du kan ladda hem ett gratis ex  HÄR. Som skrivet, det händer saker snabbt i vår omvärld och jag tror inte att det går att luta sig tillbaka och referera till den egna lilla ankdammen. Men visst är det spännande, men det kommer att bli hårda tider för traditionalisterna och en utmaning förs svensk HR.

I övrigt rekommenderar jag att du också anmäler dig som abonnent på nodens kostnadsfria  trendspaningsbrev "Veckans trender & Tecken" som utkommer varje fredag. Anmäl dig här!

http://www.noden.se


Permalink   Allmänt   Kommentarer (4)   Trackbacks ()
 
#572. Tre val för HR på Saab

2010-01-26 -

Grattis SAAB och grattis deras HR-avdelningen som nu får skifta fokus från nedläggning till kulturförändring och de nya perspektiv och möjligheter som nu finns. Om man nu vill ta tillvara på möjligheten?

Har man i ett flertal år kanske ”blint” översatt giganten GM:s centrala riktlinjer till svenska och med bästa förmåga försökt implementera amerikanskt ledartänkande och rapporteringar, kan det kanske vara svårt att ta initiativet nu när det finns möjlighet.

Ska bli intressant att se vilken strategi SAAB:s HR-avdelning tar.

Det finns åtminstone tre vägar som jag ser:

  1. Man sitter och väntar på nya riktlinjer.
  2. Man försöker överföra det ”gamla GM-tänkandet till det ”nya” företaget.
  3. Man utgår från de lokala nya förutsättningar som råder och bygger nytt. Markerar plats och positionerar sig. Tar fram företagets entreprenörsanda.

 Med den HR-kultur som ibland verkar vara förhärskande så är pkt 1 det troliga. Men jag hoppas att vi nu får se en HR-avdelning som positionerar sig och gör skillnad. För det är skillnad att vara en liten spelare i en stor koncern till att komma till en liten aktör som är mer entreprenörstyrd, blir spännande att följa.

I övrigt rekommenderar jag att du också anmäler dig som abonnent på nodens kostnadsfria  trendspaningsbrev "Veckans trender & Tecken" som utkommer varje fredag. Anmäl dig här!

http://www.noden.se


Permalink   Företagande   Kommentarer (0)   Trackbacks ()
 
#571. Rekrytering via facebook

2010-01-25 -

Gröna Lund tänker i nya banor och testar att söka sommarjobbare via Fecebook. Kul att det finns någon inom HR som vågar gå ut i pressen och tala om vad man avser att göra. All heder till rekryteringschefen Kaj Holmgren som vågar bryta den rådande dogmen att inte synas och höras utanför de egna leden. Det enda som jag reagerade lite grann på var citatet ”att man hoppas hitta bra människor som känner bra människor” En varningsflagga finns där då det kan bygga upp en väldigt homogen struktur. Ni vet ”Lika söker lika”, men jag har inte så stora farhågor där i alla fall då Kaj säger att man vill bredda mångfalden och att många i facebook är faktiskt äldre.

Kul i all fall att Kaj vågar synas och jag tycker att det är synd att HR inte tar tillfällena i akt att synas i andra sammanhang än egna konferenser. Vet att en intresseförening inom HR fick en förfrågan om namn som kunde sitta i panelen på ”Byt upp dig mässan” som går idag och imorgon på kulturhuset i Stockholm. Man återkom aldrig vilket är synd att det finns så lite intresse att föra ut vad vi kan och gör i andra lite större sammanhang.

Fler som Kaj inom HR

I övrigt rekommenderar jag att du också anmäler dig som abonnent på nodens kostnadsfria  trendspaningsbrev "Veckans trender & Tecken" som utkommer varje fredag. Anmäl dig här!

http://www.noden.se


Permalink   Allmänt   Kommentarer (2)   Trackbacks ()
 
#570. Glöm storskalsfördelar!

2010-01-21 -

I affärstidningen CSR i praktiken finns en intressant intervju av Fadi Gabour, grundare och chef för mellanösterns motsvarighet till FedEx, Aramex som har sin bas i Dubai.

Du kan läsa hela intervjun HÄR

I Sverige och Europa pratar vi om CSR, eller företagens samhällsansvar, medan man i USA pratar om corporate citizenship. Alltså att istället för samhällsansvar prata om företagets  medborgarskap. Det signalerar att företaget ska ta en aktiv del i samhället, precis som fysiska medborgare ska göra. Gabour säger att ”Företaget består av en samling individer, en grupp människor. Och vi tar naturligtvis med oss våra värderingar hemifrån till arbetsplatsen. Det går inte att lämna sina värderingar hemma, gå till jobbet och bete sig som en tjuv”

Aramex som har expanderat snabbt och har sedan starten 1982 växt till att bli en av världens största logistikföretag, med över 300 kontor i 200 länder.

Gabour menar att man enbart kan vara global genom att dela upp företaget i små lokala enheter. Istället för att fokusera på storskalfördelar vill man vara relevant på en lokal nivå. Detta gör bolaget mänskligt och han menar även att ”Företag har känslor” då företaget består av människor som här är lokalt förankrade så är det naturligt.

En av framgångskriterierna är att medarbetarna har en känslan av delaktighet, att få forma företaget eller samhället man är en del utav.

 1 .Så glöm storskalsfördelar

2. Se till att finnas på små lokala enheter som får formas efter de lokala förutsättningarna.

3. Ersätt företagets samhällsansvar med företagets medborgarskap.

Tre punkter som jag kan se går helt stick i stäv med vad många HR-avdelningar jobbar emot. Men helt klart intressant och tänkvärt.


Permalink   Företagande   Kommentarer (0)   Trackbacks ()
 
#569. Bloggade och fick sparken!

2010-01-19 -

Anställd på McDonalds bloggade nedsättande om sin arbetsgivare och fick sparken. Läs artikeln i DN HÄR.

Visst det finns en lojalitetsplikt i anställningsavtalet som möjliggör att personen fick en uppsägning. Men hur hanterar vi de sociala medierna i företagen, vet företagen egentligen vad som skrivs om dom i facebook i bloggar osv. Samt kanske det viktigaste hur ser ”reglerna” ut i företaget? Tas det upp i en de etiska riktlinjerna som kanske finns på företaget?

Vissa företag har som lösning att anställda inte får blogga eller gå in på facebook på arbetstid, men nu kommer den nya unga generationen som har de sociala medierna som ett sätt att nå ut och visa sig. Hur passar ett förbud in om man då samtidigt vill vara en attraktiv arbetsgivare och locka in duktiga ungdomar i företaget?

Jag tror att det är hög tid för företagen att istället se till att utnyttja den kunskap som ungdomen har av sociala medier och på det sättet få upp en dialog med ev. konsumenter eller kunder. Det är bättre att ha klara riktlinjer på hur man vill att det ska vara än att enbart stelbent sätta in ett förbud. De sociala medierna finns vare sig man gillar det eller inte.

I övrigt rekommenderar jag att du också anmäler dig som abonnent på nodens kostnadsfria  trendspaningsbrev "Veckans trender & Tecken" som utkommer varje fredag. Anmäl dig här!

http://www.noden.se


Permalink   Allmänt   Kommentarer (4)   Trackbacks ()
 
#568. Optimera istället för Maximera!

2010-01-15 -

Då bland annat jag tror på att vi går in i en tidsepok där de ”mjukare” värdena kommer att spela en större roll. Det hårda, kalla Lean och processtänkandet som går ut på att maximera vinsterna och effektiviteten kommer att bytas ut mot att vi ska optimera resultatet.

Vi går från att maximera till att optimera.

Sedan tycker jag att det var kul att bli uppmärksammad i Metro om ”jobbåret 2010. Se länk HÄR

Trevlig helg och nu ska jag gå ut och se på Salvador Dali utställningen innan den försvinner från stan.


Permalink   Ekonomi   Kommentarer (2)   Trackbacks ()
 
#567. SEB-bonusen skadar affären?

2010-01-14 -

Jag skrev tidigare en blogg om ”bonusar som en snara kring halsen” och nu har vi diskussionen som pågår om SEB:s bonusar.

Det skulle vara intressant att höra hur HR-avdelningen på SEB motiverar att bonusuttaget är större än vinsten på företaget. Det kan inte vara det affärsmässiga som ligger i fokus i alla fall, eller att de har gjort ett exceptionellt bra arbete när de ligger bland de som levererat bland de sämsta och har varit tvungna att få ett aktieägartillskott för att kunna arbeta vidare.

 I vilket fall som helst så är det ingen vidare publicitet som banken får och förhoppningsvis har man räknat med det och tyckt att det var värt det. Eller har man bara varit naiva och blåögda och anammat synsättet att HR enbart ska vara tysta och inte ifrågasätta utan endast effektuera vad ledningen vill. De tror som så många andra att ”tystas HR vinner”. De vinner i alla fall ingen respekt i omgivningen eller ens i företaget med den strategin.

Klart att bra arbete där man överträffar sina mål ska kunna belönas, men nu har jag ett intryck att bonusen finns enbart som en löneförstärkning än ett led i "performance management"


Permalink   Allmänt   Kommentarer (0)   Trackbacks ()
 
#566. Saab manifestaion klingar tomt!

2010-01-13 -

Jag kan först SAAB-arbetarna i Trollhättans frustration. Men att som igår i någon form av strejk göra en manifestation att få behålla jobben tror jag inte riktigt på. Vore det inte starkare att slå på vad GM fruktar mest – sitt varumärke.

Att som nu då GM förmodligen slipper att betala ut löner för några timmar tror jag inte skrämmer dom.

Starta en massiv kampanj med hjälp av sociala medier där det visas på hur dåliga GM är på att hantera personal, skapa möjligheter och ur stelbenta de är. Vem vill köpa en bil från ett så hierarkiskt och gammaldags gubbigt företag som inte verkar veta vad de vill.

Jag tror att det kan skapa mer effekt hos dom än några timmar manifestation på arbetstid. Det är nya tider nu och det finns många möjligheter att få göra sin röst hörd och skapa opinion.
Sociala medier är numer en maktfaktor som inte många storföretag har riktigt förstått.


Permalink   Allmänt   Kommentarer (0)   Trackbacks ()
 
#565. Bonus som snara runt halsen.

2010-01-12 -

Är bonusar vår tids gissel undrar jag? Det verkar som att alltfler personalavdelningar ser bonusar som ett sätt att maximera utdelningar till de anställda. I alla fall om man läser pressen, men även vad jag ibland hör kollegor diskutera.

Är det verkligen vettigt att företag som går i förlust ska dela ut bonusar till ledning och anställda och där till och med resultatet för den sektor de ingår i visar att de presterar sämre än sina konkurrenter. Se vissa fondbolag och banker.

Är det vettigt att elbolagen betalar ut miljonbonusar för att det är kallt ute och man samtidigt passat på att stänga en kärnreaktor och minskat driften på en annan. Vilket har lett till rekordhöga elpriser för konsumenterna. Läste att enbart den 17 december var vinsten för elbolagen 1,2 miljarder kronor. ”Klingar skönt i bonusfickan”.

Skulle inte förvåna mig om de nya apoteksbolagen som snart kommer i drift är en av de stora HR frågorna hur de ska utforma bonussystemen.

Jag anser att bonusar ska vara selektiva och belöna och stimulera till att göra något utöver det vanliga. Som i BP-koncernen där man myntade begreppet ”Walk on water” när man hade gjort något exceptionellt bra och då kunde en hög bonus gå ut. Det räckte inte med att det var omvärlden som råkade fixa till det så det blev bra. Det hängde på att man själv varit inne och gjort stor skillnad.

Som HR och ledningar hanterar bonusen idag känns det mera som att de knyter en snara om sin egen hals.


I övrigt rekommenderar jag att du också anmäler dig som abonnent på nodens kostnadsfria  trendspaningsbrev "Veckans trender & Tecken" som utkommer varje fredag. Anmäl dig här!

http://www.noden.sePermalink   Företagande   Kommentarer (5)   Trackbacks ()
 
#564. Tystas vinner!

2010-01-08 -

Det är ofta (alltför ofta i min smak) då jag springer på personer som inte alls förstår varför HR ska synas och höras. De anser att HR:s roll är att vara tyst och effektuera allt som ledningen säger så gott det går med en HR touch. Det ligger med andra ord inte i HR:s roll att sticka ut och ifrågasätta.

Jag är av naturliga skäl av motsatt åsikt och är fast övertygad att om vi inte syns mer utåt i andra sammanhang än de konferenser som anordnas som mer bygger på inbördes beundran än utveckling.

Jag brukar ibland roa mig med att Googla på nya tillsättningar på HR-befattningar och styrelseposter. Resultatet är inte så upplyftande, det är väldigt sällan som man hittar att de gjort uttalande  eller uttryckt en åsikt eller ens ”gjort någon skillnad” där de har varit. Så kontentan måste vara att ”tystas vinner” men förmodligen innebär det att HR aldrig kommer att få genomslag och sakta tynar bort.


Permalink   Allmänt   Kommentarer (0)   Trackbacks ()
 
 Bloggens startsida
Till bloggens startsida
 Senaste inläggen
#575. Krishantering nästa "framtidsbransch"?

#574. Nästa steg robotar på Astra Z?

#573. Utmaningar inom HR

#572. Tre val för HR på Saab

#571. Rekrytering via facebook

 Arkiv
Oktober 2014

September 2014

Augusti 2014

Juli 2014

Juni 2014

Maj 2014

Mars 2014

Februari 2014

Januari 2014

December 2013

November 2013

Oktober 2013

September 2013

Augusti 2013

Juli 2013

Juni 2013

Maj 2013

April 2013

Mars 2013

Februari 2013

Januari 2013

November 2012

September 2012

Augusti 2012

Juli 2012

Juni 2012

Maj 2012

April 2012

Mars 2012

Februari 2012

Januari 2012

December 2011

November 2011

Oktober 2011

September 2011

Augusti 2011

Juli 2011

Juni 2011

Maj 2011

April 2011

Mars 2011

Februari 2011

Januari 2011

December 2010

November 2010

Oktober 2010

September 2010

Augusti 2010

Juli 2010

Juni 2010

Maj 2010

April 2010

Mars 2010

Februari 2010

Januari 2010

December 2009

November 2009

Oktober 2009

September 2009

Augusti 2009

Juli 2009

Juni 2009

Maj 2009

April 2009

Mars 2009

Februari 2009

Januari 2009

December 2008

November 2008

Oktober 2008

September 2008

Augusti 2008

Juli 2008

Juni 2008

Maj 2008

April 2008

Mars 2008

Februari 2008

Januari 2008

December 2007

November 2007

Oktober 2007

September 2007

Augusti 2007

Juli 2007

Juni 2007

 Favoritlänkar
DN-artikeln

Facebooksidan

HR-akuten

HRsociety

Noden

 Sök på Magnus HR-blogg
 
 Magnus HR-blogg
Namn: Magnus Dalsvall
Ålder: 54 år
Jobb: HR-trendspanare, debattör i HR och partner i HR-akuten.
Snabbcv: Personalman Volvo Aero Engine, Personalchef/direktör på SAS Sverige, BP Sweden, Telia Data, FMV och Solna stad
På gång: 2008 års HR-visionär, driver en tankesmedja och har startat ett nätverk: Fenix- HR ut ur askan.
Privat: En son Douglas 18 år, hundägare till Ozzi en Bearded Collie
HRsociety är tidskriften Personal & Ledarskaps digitala mötesplats och presenteras i samarbete med Sveriges HR-förening.
Frågor om annonsering och nyhetsbrev besvaras av Fredrik Johnsson på Annonshuset AB, tel. 08-662 75 04.
Frågor om HRsocietys Internetverksamhet skickas till [email protected] eller ring 08-545 684 01.

Övriga frågor hänvisas till Personal & Ledarskap eller Sveriges HR-förening.


Bloggtoppen.se