Josef Fritzl och social kompetens

2008-04-30 -

Visst blir man förfärad av Josef Fritzl och hans fullständigt vettlösa handlande, Läste i tidningen en psykolog som uttalade sig att Josef är en djupt kluven personlighet, driven av maktbegär, utpräglad narcissism, intelligens och stor social kompetens.

-hm är det inte förmågor som ofta efterfrågas i platsannonser, förutom kluven personlighet som inte efterfrågas men som skämtsamt påstås behövas i många chefstjänster. Tänk vilken hemsk tanke att han med sina egenskaper skulle vara kvalificerad till många jobb.

Trevlig valborg - och ta det lugnt därute.


Permalink   Allmänt   Kommentarer (2)   Trackbacks ()
 
Arbetar vi 1500 timmar per år?

2008-04-29 -

Läste i SvD igår att 1500 timmar tillbringar svensken på jobbet, att jämföra med islänningens 2000 timmar.  Det står vidare att svensken blir snuvad på en röd dag eftersom 1 maj är samma dag som Kristi himmelsfärd. ( Jag trodde att alla i arbetslivet har samma avtal, vare sig man är svensk medborgare eller ej). Nog om detta

Intressant med dessa 1500 timmar är väl att det inte består av effektiv arbetstid, utan jag har för mig att en massa saker som inte är jobbrelaterade händer under en rätt avsevärd del av arbetsdagen.

Såg följande annons om säkerhet hos ett IT-företag.  "70% av all porrtrafik på internet uppstår mellan kl 09.00-17.00. 30 till 40% av surfandet är inte affärsrelaterad. Mer än 60% av on-line köp görs över Internet och 37% av personalen säger att de regelbundet surfar på arbetstid".

Det lär finnas multinationella företag som försöker förhindra detta genom att de anställda får skriva kontrakt på att inte privatsurfa på arbetstid, inte faceboocka på arbetstid med mera. Men för att strula till allt ihop så finns det en undersökning från Mind Lab International  som påvisar att  privatsurfande på jobbet motverka stress samtidigt som förströelsen förbättrar hjärnans kapacitet med ökad produktivitet som bonus. Se artikeln HÄR

Så var står då HR någonstans? Försöka få ett bättre utnyttjande av arbetstiden genom att stävja surfandet bland annat, eller vara tillåtande med tanke på Mind Labs undersökning. En sak är jag i alla fall riktigt säker på att HR inte tillåter porrsurfande på arbetstid, men resten?


Permalink   Företagande   Kommentarer (1)   Trackbacks ()
 
Niklas om svenskt ledarskap i Asien

2008-04-28 - image17Niklas Olsson Gästbloggar den här gången från ett "kylslaget" Manilla +27 grader kl 23.00.
 

Alla som åker från Sverige en tid och jobbar i en annan kulturellt sammanhang börjar förr eller senare att reflektera kring kulturer och hur man kan vara framgångsrik i olika sammanhang.

Jag som jobbar med ledarutveckling över en rad olika landsgränser har naturligtvis funderat mycket kring detta. Idag tänker jag dock reflektera lite över hur framgångsrikt svenskt ledarskap egentligen är i Asien...

Som svensk möts man nästan alltid av leenden och glada tillrop i Asien, svenskt manér har ett gott rykte. Folk frågar om det inte är väldigt kallt i Sverige och sedan nämner de några av våra svenska företag, när de räknar upp de senare är det lätt att bli lite stolt... Ett stort multinationellt kanadesiskt företag ville för ett tag sedan ompositionera sin profil i Asien och i deras analysarbete kom de fram till att de skulle positionera sig mer som ett svenskt företag.

Svenskt ledarskap är dock mindre känt, Svennis nämns ofta som en framgångsrik ledare av de som är lite fotrbollsintreserade - och de är väldigt många i Asien. Industriledare hör man aldrig någonting om...

Svenska ledare anses annars vara ödmjuka för kulturella olikheter och vilja bygga på nationell prägel. De svenska ledarnas mer deltagande stil tilltalar många människor i Asien personligen, men ställer det till en del problem när beslut ska fattas. Det finns en tydligare förväntan på auktoritär ledning och hiearkier är väldigt starka, detta skapa en del utmaningar för såväl svenska chefer som den lokala personalen...

Ett annat dilemma svenska chefer kan hamna i är beslutscykeln. Vill man generalisera lite kan man säga att svenska gärna diskuterar länge och söker konsensus kring beslut, därefter går de direkt till handling och implementerar. De långa diskussionerna ses bland som ett tecken på svagt ledarskap "- hur långt ska det egentligen ta innan vi kommer till beslut?"

Ett tredje dilemma är hanteringen av underprestationer. Svenska chefer förväntar sig ofta en "själv-korrektion" av individer som inte preseterar upp till förväntningarna. Det finns en tillit till att individer förstår själva när de inte presterar och automatiskt skärper till sig. Det förstås sällan i denna del av världen och får ibland till följd att de svenska cheferna uppfattas som konfliktundvikande...

Är det svenska ledarskapet framgångsrikt då?

Ja, som oftast är det framgångsrikt. Ja, då de positiva aspekterna av svenskt ledarskap balanseras med utmaningarna och då olikheter hanteras och integreras på ett positivt sätt. Personligen ser jag ofta många bra exempel på hur svenskt ledarskap verkligen fungerar, vår nyfikenhet och vårt myckna resande gör oss vana att agera i olika kulturella sammanhang...


Tack Niklas för denna blogg och vi ser med spänning  fram emot din nästa betraktelse./magnus
Permalink   Ledarskap   Kommentarer (1)   Trackbacks ()
 
Kollektiven ett hinder för hög lön?

2008-04-27 -

När man läser PJ Anders Linders ledare i söndagens SvD om "kollektiven kommer till korta" som handlar om vårdstrejken, kan jag inte annat än att till stora delar hålla med honom. Läs gärna ledaren HÄR.

Sjuksköterskorna som har en alldeles för låg lönebild tycker jag som många i förhållande till ansvar, studier och kompetens. Nu står vårdförbundets kollektiv mot kommunals och lärarnas kollektiv och lita på att de bevakar varandra för att kunna kräva kompensation om den ena gruppen får mer. Intressant att notera är att landstingets sjuksköterskor tjänar ca 10% mindre än de som arbetar privat. Beror det på att de bästa arbetar privat, eller att den privata arbetsgivaren har en större möjlighet att differentiera lönerna och höja verkligt duktiga individer.  En fortsatt utbyggnad av den privata vården borde på sikt skapa en högre lönebild för sjuksköterskorna.

En sak som slår mig och jag har själv upplevt det på nära håll att arbetsgivaren, i det här fallet Landstinget faktiskt tjänar på att de strejkar. De betalar ingen lön under strejken  och skatten driver de in i alla fall. En långvarig strejk räddar kanske det här kvartalsresultatet i landstinget och ekonomerna jublar. För visst tänks det väldigt kortsiktigt i dagens kvartalsekonomiska hetsjakt. Men hur agerar HR här?, hur slår detta mot att vara en "attraktiv arbetsgivare", vilken bild kanaliseras det ut om att vara sjuksköterska och underlättas emplyment branding genom att ens nyckelgrupp strejkar? Men det är klart det kanske är för långsiktigt tänkt.

Ha en bra vecka.

I morgon kommer Niklas tillbaka med en spännande blogg från Singapore och hur svenskt ledarskap fungerar därnere.


Permalink   Allmänt   Kommentarer (2)   Trackbacks ()
 
Två svenska varumärken, värdefullast

2008-04-25 -

Är det bra eller dåligt? H&M och IKEA är med på topp 100-listan på en 66 resp 86 plats, men jag undrar var finns alla andra stolta företag.  Googels  ligger på första plats och Nokia får representera norden med sin topp 10 placering.

Det talas i artikeln från DI om att det är viktigt speciellt när konjekturen sviktar, att ha ett starkt varumärke. Läs gärna artikeln HÄR

Det talas i artikeln från DI om att det är viktigt speciellt när konjukturerna sviktar att ha ett starkt varumärke

Vi pratar mycket om "branding" och HR-avdelningens närmande marknadsföringen, kan detta vara ett argument till att påskynda den processen och att HR får en mer aktiv roll i konjunkturnedgång än den vanliga visan med nedskärningar som sker bakom kulisserna.


Vi pratar mycket om "branding" och HR-avdelningens närmande marknadsföringen, kan detta vara ett argument till att påskynda den processen och att HR får en mer aktiv roll i konjunkturnedgång än den vanliga visan med nedskärningar som sker bakom kulisserna.

övrigt rekommenderar jag att du också anmäler dig som abonnent på nodens kostnadsfria  trendspaningsbrev "Veckan trender & Tecken" som utkommer varje fredag. Anmäl dig här!

http://www.noden.se/vtt.


Permalink   Företagande   Kommentarer (0)   Trackbacks ()
 
ÄR en kursförändring på väg?

2008-04-24 - Det är lite oroligt på marknaden just nu. Det finns en hel del missnöjesyttringar av olika slag. Läste att socialsekreterarna i Nybro kommun protesterar mot att det inte finns tillräckligt med pengar och resurser att de kan hålla en anständig nivå. En polis och forskare skriver en rapport eller avhandling som visar att poliserna inte utför sitt jobb på ett korrekt sätt. Att sjuksköterskorna strejkar har väl knappast undgått någon så vad håller på att hända? Kan det vara en brytpunkt från den utveckling som har rått en period nu? Sant är i alla fall att HR har att göra, kommer vi att höra något från dem nu, är det en brytpunkt även för HR.paradigmet. Är den hårda management sidan med strikt ekonomisk styrning på väg bort? Vad kommer i så fall?
Permalink   Allmänt   Kommentarer (2)   Trackbacks ()
 
HR-som syns

2008-04-23 -

Jag har suttit och tittat på några talarpresentationer inom olika evenemang  och kan konstatera att det finns mycket duktigt HR och personalfolk. Men jag ser även att ibland så kunde temat vara "Hur man håller sig undan när det krisar i företaget" eller "konsten att byta jobb innan det upptäcks att det inte hänt något egentligen" Men jag misstänker att det inte är temat, synd för det vore intressant.

Men för tydligandet skull så den allra största majoriteten är bestående av hårt arbetande HR-personer som verkligen gör skillnad ute på företagen. Bra att ni syns för ni behövs som föredömen och som plogar för HR- professionen och det finns en hel del kvar därute som vore kul att lyssna på.

Ha en härlig vårdag därute.

övrigt rekommenderar jag att du också anmäler dig som abonnent på nodens kostnadsfria  trendspaningsbrev "Veckan trender & Tecken" som utkommer varje fredag. Anmäl dig här!

http://www.noden.se/vtt.


Permalink   Allmänt   Kommentarer (1)   Trackbacks ()
 
Max 40 st. i Motala

2008-04-22 -

Jag har till och från skrivit om chefer och deras omöjliga arbetssituation, att de inte har möjlighet att kunna utöva sitt ledarskap i de platta organisationerna som gör att de kan ha mellan 80-100 direkt underställda och alla pålagor som kommer från bland annat personalavdelningen. Tacka tusan för att det då är svårt att hinna med att vara chef.

Nu läste jag i senaste numret av P& L om Motala kommun där man har infört en regel att det endast får vara max 40 medarbetare per chef. Vilket bra initiativ som verkar ha kommit från personalavdelningen. Resultatet blev ökad trivsel och sjukfrånvaron sjönk drastiskt och personalen kände sig sedda. Något att tänka på för alla som håller på med sjukfrånvaroproblemen att det kan kanske vara så enkelt som att tillsätta fler chefer för att minska frånvaron. Men som en bonuseffekt så lär det öka attraktionskraften som en attraktiv arbetsgivare i Motala.

Fast i ärlighetens namn så är väl till och med 40 lite väl många och undrar hur många procent av arbetstiden som kan ägnas åt ledarskapet. Förmodligen mer än en som har 80 underställda, men ändå långt från idealet som fanns i slutet av 80-talet då man pratade om att 80% av arbetstiden för en chef ska gå till ledarskap. Men väl en god bit på väg.

övrigt rekommenderar jag att du också anmäler dig som abonnent på nodens kostnadsfria  trendspaningsbrev "Veckan trender & Tecken" som utkommer varje fredag. Anmäl dig här!

http://www.noden.se/vtt.


Permalink   Ledarskap   Kommentarer (0)   Trackbacks ()
 
Fler poliser eller annan org?

2008-04-21 -

Satt i söndagskväll och slötittade på Agenda på TV. Polisen och forskaren Stefan Holgersson kommenterade  Beatrice Ask som pratade om sin lösning med krisen inom polisen med fler poliser."Det är som att anställa fler sjömän till en båtflotta som knappt flyter". Med andra ord fler poliser löser inget om inte organisationen förändras.

Tittar vi sedan på det med HR-glasögon och funderar på var prioriteten ligger hos HR. Jag kan i alla fall se tre alternativ. 1. Man börjar arbetet med att öka rekryteringen. 2. Man arbetar med att förändra organisationen så att den kan löpa smidigare. 3. Man fortsätter sitt arbete som vanligt med huvudspåret "fortsatt attraktiv arbetsgivare" oberoende vad som händer. Vad tror ni?


Permalink   Allmänt   Kommentarer (0)   Trackbacks ()
 
Matupproret i Falun

2008-04-20 -

Jag tycker att det är ett fantastiskt initiativ, enkelt men med civilkurage som Camilla Sparring protesterade mot pensionärernas dåliga mat.  Jag har själv vid ett tillfälle smakat den maten och den var då i alla fall vedervärdig och då är jag inte speciellt kräsen.

I dag på TV4 var Camilla där igen och det var intressant att även ansvarig minister i regeringen uttalade sig positivt om hennes matuppror. Men vad säger de egentligen i Faluns kommunhus, hur populär är Camilla där? För grunden bakom matupproret beror säkert på effektiviseringar, upphandling av den som har den billigaste maten. Att den ska vara god ingår säkert inte i upphandlingskriterierna. Nu måste förmodligen det göras omprioriteringar i budgeten för att kunna förbättra kvalitén på maten och det är något som man förmodligen starkt ogillar. Eller väntar man att det hela ska blåsa över.

Behöver vi inte ett "matuppror" ibland som kommer från personalavdelningarna? Hur agerar en personalavdelning när en person får ett sådant här genomslag i media, förmodligen funderar hur de ska få tyst på personen, eller vad tror ni?

Hoppas att ni får tillfälle att gå ut i det härliga vårvädret som ligger över stora delar av landet.


I övrigt rekommenderar jag att du också anmäler dig som abonnent på nodens kostnadsfria  trendspaningsbrev "Veckan trender & Tecken" som utkommer varje fredag. Anmäl dig här!

http://www.noden.se/vtt.

 Blåsippa tagen under morgonens hundpromenad


Permalink   Allmänt   Kommentarer (2)   Trackbacks ()
 
Polisen och processerna

2008-04-17 -

När det gäller polisens tillkortakommande med den sk. 42- åringen som tyvärr kostade livet på en tio årig flicka, undrar jag om det är den omfattande processorienteringen som jag har för mig att polisen försöker införa som gått fel.  Har vanligt förnuftigt tänkande blivit ersatt av en stel process  som inte medger eller försvårar samarbete över polisdistrikten? Var det där det inte togs  DNA-prover av Gävle polisen trots begäran från polisen i Dalarna. Den rutinen kanske inte fanns med i processkartan fick jag som en liten elak tanke.


Permalink   Allmänt   Kommentarer (0)   Trackbacks ()
 
PVD dagen i Uppsala

2008-04-16 -Vimmelbild från PVD dagen

Nu  är PVD dagarna (Personal Vetar Dagarna) om ledarskap slut för detta år. Uppsalastudenterna har gjort ett superarrangemang med bra föreläsare ( se tidigare bloggar), engagerade studenter och en suverän logistik som jag tror att många professionella utbildningsarrangörer har att lära av.

Själv höll jag tillsammans med Ann Fagraeus i en workshop om HR:s utmaningar i framtiden och pratade från rubrikerna: Hr och styrning, HR och Lobbying, HR och slasktratten, vi har bra ledare men.., Ledarskap och medarbetarskap och EU:s påverkan på HR.

Det var ett  relativt litet men diskussionsglatt gäng som var samlade, men jag kände mig rätt nöjd trots allt för det fanns en bra dialog. Jag vill passa på tillfället att tacka studenterna i Uppsala att vi fick möjligheten att vara där och jag blev på nytt laddad med ny energi som man får så lätt när man träffar och får prata med studenter.
Ni som inte var där, se till att boka in nästa år i alla fall om ni är intresserad av Personal och HR-frågor.


Permalink   Allmänt   Kommentarer (7)   Trackbacks ()
 
Passion

2008-04-16 - Johan Hellström VD för Axén koncernen - frisör och vinnar av "ung chef "på kompetensgalan 2006. om vikten av att ha drömmar som drivkraft.
Han fick ta över efter Björn Axen hade avlidit, verksamheten hade stor personalomsättning och det fanns inga karriärvägar. Det är viktigt att förverkliga sina drömmar och hans slutsatser när det gäller ledarskapet är att känna sina svagheter och styrkor, vara ärlig.Omge sig med personer som kompletterar där man själv brister som ledare och vara passionerad. Visionen ska vara förankrad hos medarbetarna,som även måste känna delaktighet, viktigt ta tag i gnället på arbetsplatsen. Det måste till ett mer tillåtande arbetsplatsklimat. Det måste vara tillåtet att göra fel. "Ett fel är inget fel förrän det gjorts två gånger".
En ärlig och personlig föreläsning som engagerade auditoriet.
Permalink   Ledarskap   Kommentarer (0)   Trackbacks ()
 
Inget nytt under solen!

2008-04-16 - Kira von Knorring höll en bejublad föreläsning om Elisabeth 1. En kraftfull och begåvad kvinna som ledde sitt land i 40 år. Hennes historia används för att belysa ämnen inom ledarskapet idag. Vilka svårigheter och möjligheter som finns ännu idag, att välja allianser, ensamheten i chefsskapet med mera. Tänk att historien inte har ändrat sig mer. Många kommentarer var att det var en bra och otraditionell föreläsning som gav många eftertankar.
Permalink   Allmänt   Kommentarer (0)   Trackbacks ()
 
Chans till nätverkande

2008-04-16 - Idag på PVD-dagen där mellan 400-500 människor träffas. Vilket bra tillfälle för alla att knyta nya kontakter och bygga nätverk. Men då gäller det att ta sig tid att lyssna och inte bara prata. samt att ta tillvara på tillfället att träffa nya personer och utöka sin bekantskapskrets. Tyvärr väldigt vanligt att man håller sig till de man redan känner. Man kan undra om blyghet är ett karaktärsdrag hos oss.
Det är i alla fall väldigt inspirerande att träffa studenterna som är så optimistiska och full av entusiasm och energi. Hoppas att det knyts många bra nya kontakter mellan studenterna och de som är ute i näringslivet.
Permalink   Allmänt   Kommentarer (0)   Trackbacks ()
 
Idag bloggar vi från PVD 2008

2008-04-16 - Jag har precis anlänt till Uppsala och till PVD dagarna. Ett suveränt arrangemang som studenterna på PA-programmet arrangerar. Det är fullt med både studenter och folk från närinslivet och man springer hela tiden på en massa "gamla" bekanta. Här kommer ledarskapsfrågorna att dryftas under hela dagen, återkommer med ständiga rapporter under dagen.
Permalink   Allmänt   Kommentarer (0)   Trackbacks ()
 
Heja USA!

2008-04-15 -

Det är väl bara att hålla med vad som står i en kort notis under ledaren i dagens  Expressen  "personal som har roligt på jobbet och har ett lönesystem som upplevs som rimligt av alla är några ingredienser som gjort Microsoft till årets bästa arbetsplats i Sverige. Lite intressant att ett superkapitalistiskt amerikanskt företag slår samtliga svenska i den s-märkta, blågula paradgrenen arbetsmiljö"

Om jag förstår det rätt så är det också tredje året i rad som de får utmärkelsen. Vi kanske har en del att lära av andra när det gäller arbetsmiljö, diskrimineringar med mera och inte utgå att vi i Sverige alltid har det bäst förspänt.

Under PVD-ledarskapsdag i Uppsala imorgon kommer jag tilosammans med Ann Fagraeus att hålla i en workshop om HRs och ledares utmaningar i framtiden för Sveriges HR-förenings räkning. Jag kommer även att blogga live under rasterna så ni som vill träffa mig kom gärna dit.


Permalink   Allmänt   Kommentarer (3)   Trackbacks ()
 
Propp stoppar smitvägar

2008-04-14 -

Regeringens proposition 2007/08:95 om att skapa ett starkare skydd mot diskriminering har bland ett av sina syften att stoppa smitvägarna som används många gånger genom att anlita Headhunters som får ta fram "skräddarsydda" kandidater.  Företagen kan likväl bli anklagade för diskriminering och fällda och får då i sin tur stämma headhuntingföretaget.

Nu säger dock de flesta headhuntingföretag att de enbart går efter kompetens, men jag tror att när uppdragsgivaren uttrycker speciella önskemål om ålder, enticitet, kön med mera så ifrågasätts inte det, utan man går in för att så snabbt som möjligt hitta den kandidaten som matchar den profilen. Speciellt när det gäller åldersdiskrimineringen blir det intressant, det är en ny lag som gäller från 2009 och det kommer att sökas fall som ger praxis i hur man ska tolka lagen. Ett hårt arbete blir det framöver för HR-avdelningarna att skola om från sina gamla invanda beteenden och även skola om tänkandet i den egna organisationen.

Det jag kan undra över hur mycket har HR varit inblandad i att ta fram och att svara på den här propositionen som nog får sägas är en HR-produkt rätt igenom.

Under PVD-ledarskapsdag i Uppsala den 16 april kommer jag tilosammans med Ann Fagraeus att hålla i en workshop om HRs och ledares utmaningar i framtiden för Sveriges HR-förenings räkning. Jag kommer även att blogga live under rasterna så ni som vill träffa mig kom gärna dit.


Permalink   Allmänt   Kommentarer (0)   Trackbacks ()
 
Behövs Advisory Board inom HR?

2008-04-11 -

Jag tycker att det är spännande initiativ som Staffan Wahlström ordf i Sveriges HR-förening Östra region har tagit att bilda ett sk. Advisory Board inom HR. För visst är det så att HR träffar gärna andra HR-personer och det gärna blir lite av en klubb för "inbördes beundran", eller i alla fall att det kan saknas influenser från andra håll.

Genom advisory board kan vi låta andra framstående personer blicka framåt och tala om vad de förväntar sig av HR i framtiden med lite andra ögon än våra egna. Med denna kunskap i bagaget så kan HR stärka sin position och kanske bli den självklara partnern i ledningsgrupper med mera. Ett bra initiativ tycker jag och väntar med spänning på fortsättningen.
Så mitt svar blir ja det behövs.


Permalink   Allmänt   Kommentarer (0)   Trackbacks ()
 
Är personalavd. ond eller god?

2008-04-10 -

Ofta är utgångspunkten den "goda" personalavdelningen, men har utvecklingen gått att även den "onda" eller manipulerande alternativt "blåögda" allt vanligare? Ärt det i så fall en tendens som uppkommer av att HR-personer är måna om att följa minsta vink från ledningen för att på det sättet vara tillags, istället för att sätta ner foten och ryta till när man ser saker som inte stämmer överens med en "god och attraktiv arbetsgivare" Att vi mer följer med processen än leder den åt rätt håll? Hur ska man annars förklara (se gårdagens blogg) Carnegie skandalen, Skandiahärvan med mera?

Är det här kanske enbart undantagen som bekräftar regeln om den goda personalavdelningen, eller är det en trend i den allt hårdare klimat som råder ute på arbetsplatserna? I vilket fall som helst så är det tyst från HR, man ser inga kontroversiella uttalanden eller åsikter överhuvudtaget i media från HR. Eller är det som en chef sa till mig att är det tyst i organisationen så fungerar HR, min elaka kommentar kan då vara "eller är det en rädd organisation" där HR gjuter olja på känslorna?

Ha en bra dag därute!

Under PVD-ledarskapsdag i Uppsala den 16 april kommer jag tilosammans med Ann Fagraeus att hålla i en workshop om HRs och ledares utmaningar i framtiden för Sveriges HR-förenings räkning. Jag kommer även att blogga live under rasterna så ni som vill träffa mig kom gärna dit.


Permalink   Allmänt   Kommentarer (2)   Trackbacks ()
 
Gör HR skillnad?

2008-04-09 -

Nu i spåren av Carnegie skandalen, där styrelsen och VD:n inte fick ansvarsfrihet för de missförhållanden och brist på kontroll som rådde i företaget. Uppblåsta siffror renderade till att en massa bonusar utbetalades, insideraffärer av mäklare och jag vet inte vad. Tittar vi sedan även på Skandia skandalen och jämför där Personaldirektören åkte i fängelse så kan man fundera om vilken roll HR har haft i dessa företag. Var det att hjälpa till så att det dåliga och ansvarslösa beteendena kunde fortsätta?
Samtidigt som Carnegie skandalen briserade var det en stor artikel i en tidning där personalchefen uttalade sig om det fantastiska företaget med hög moral, etik och kompetens och hur kul det var att jobba där. Används HR till att möjliggöra fiffel på hög nivå kan man undra?

Jag tror fortfarande att HR kan vara en avgörande skillnad, i alla fall i dessa två fall om de inte så blåögt följt allt vad ledningen säger utan istället ha tänkt själv utifrån sin profession och sitt ansvarsområde, samt uttryckt det till ledningen. Det är att vara i lojal opposition, något som alla tjänar på för det väcker respekt och tillit för att inte tala om vad bra det vore för vår profession. Vill vi vara efterfrågade så måste vi även höras i obekväma frågor.

Under PVD-ledarskapsdag i Uppsala den 16 april kommer jag tilosammans med Ann Fagraeus att hålla i en workshop om HRs och ledares utmaningar i framtiden för Sveriges HR-förenings räkning. Jag kommer även att blogga live under rasterna så ni som vill träffa mig kom gärna dit.


Permalink   Företagande   Kommentarer (2)   Trackbacks ()
 
Ok med röda läppar i landstinget

2008-04-08 -

Kunde läsa i dagens SvD att röda läppar är åter välkommet i landstinget.

Det började med att landstinget i Blekinge antog nya riktlinjer om att för stark make-upp kunde störa patienternas tillfrisknande väckte starka känslor hos både patienter och personalen. Till slut satte landstingsrådet Maria Sällström ner foten och meddelade att personalen även i framtiden får sminka sig som de vill. Det var väl klokt. Det primära måste väl vara att kunna ge en bra vård, inte hur man ser ut.
Jag reagerar även lika mycket på rektorer som ibland kommer ut och vill förbjuda kepsar och huvudduk, istället för att lägga den energin på att få en väl fungerande skola.
Har man för lite och göra när man tar sig tid att författa sådana här riktlinjer och hur var HR inblandade i det här fallet i Blekinge undrar jag. I alla fall hur en sådan här tanke kan komma upp när "alla" arbetsgivare strävar efter att vara en attraktiv arbetsgivare som tilltalar 80-talisterna.
Snacka om "sega strukturer"


Permalink   Allmänt   Kommentarer (0)   Trackbacks ()
 
Outsourca problemet!

2008-04-08 -

En fundering i och med bloggen igår om att IT-företagen flyr Indien. Gör vi inte alldeles för "lätt" för oss genom att outsourca verksamhet. Till exempel IT, det är svårt att få tag på duktiga tekniker och lösningen blir att man outsorcar verksamheten till andra som får lösa problemet.  På det viset så fråntar man sin egen påverkansmöjlighet på problemet. Läs artikeln Sju myter om outsourcing, eller en blogg som jag skrev för några månader sedan. Följ länken Magnus BLogg se längst ner på sidan.

Jag hör relativt ofta när jag är ute och pratar om (o)medvetna fördomar och kriget om talangerna.  Att det löser sig när vi kommer dit, vi skickar ut jobben eller köper in arbetskraft. Blir det inte en väldigt dyr lösning i slutänden, fast den är relativt enkel att utföra. Klarar inte den som man skickar ut jobben till så kan man alltid skylla på att det är någon annans fel som står utanför företaget. Jag tror att man till stora delar kan lösa problemen genom att ta tillvara på de resurser som finns i samhället och skapa möjlighet för medarbetarna att visa vad de kan. Idag stängs stora grupper ute, se till att ta tillvara på deras kunskap och kompetens så har vi kommit en bit på väg.I övrigt rekommenderar jag att du också anmäler dig som abonnent på nodens kostnadsfria  trendspaningsbrev "Veckan trender & Tecken" som utkommer varje fredag. Anmäl dig här!


http://www.noden.se/vtt


Permalink   Företagande   Kommentarer (0)   Trackbacks ()
 
IT-bolag flyr Indien

2008-04-07 -

BBC-news skriver att nu lämnar IT-bolagen Indien då det har blivit för dyrt, nu riktar man in sig på Malaysia istället. Lite intressant med den här "följa John" taktiken, när det gäller Indien har jag förstått att det i dagsläget saknas tusentals IT-tekniker då efterfrågan är så stor. Klart att det blir dyrt, men nu kommer da fokuset att ligga på Malaysia. Hur lång tid tar det innan det är tillbaka i de egna länderna igen? Samt vad har då hänt under tiden, har lönenivåerna i Malaysia och Indien stigit över lönekostnaden i Sverige? Samt hur beredda är vi att ta hem verksamheten igen? Läs gärna artikeln här på

BBC news


Ha en riktigt bra vecka

I övrigt rekommenderar jag att du också anmäler dig som abonnent på nodens kostnadsfria  trendspaningsbrev "Veckan trender & Tecken" som utkommer varje fredag. Anmäl dig här!

http://www.noden.se/articles.aspx?page=8


Permalink   Företagande   Kommentarer (0)   Trackbacks ()
 
Konsten att sparka en GD

2008-04-06 -

Jag tycker att det  är intressant att följa hur regeringen hanterar HR-frågorna, är deras agerande en indikation till hur de vill att vi arbetar ute i samhället. Nu när de sparkade Bo Bylund så kallades han enligt egen utsago in till Littorin och fick beskedet att han får gå och en ny efterträdare ska utannonseras. Jag läste någonstans att Littorin menade att det var vanligt att byta ut chefen efter en större omorganisation!  Sedan när en ny Generaldirektör kommer in så vill han/hon naturligtvis sätta sin egen prägel på myndigheten. Vore det inte bättre att göra precis tvärtom, Bylund kanske borde gått redan vid regeringsskiftet och en ny Generaldirektör tillsatts som gjorde förändringsarbetet. Men de managementkonslulterna som är rådgivare till Littorin ser säkert andra poänger. Undrar hur mycket motivation det finns för Bylund att regera på AMS de sista månaderna när han är uppsagd. Han borde få gå hem direkt för det är inte speciellt synd om honom,  Bylund behåller sin miljonlön fram till sin pensionering.


Permalink   Allmänt   Kommentarer (0)   Trackbacks ()
 
Delta i såpan men sen?

2008-04-03 -

Tänkte på Johanna som blev av med jobbet efter det att hon varit med i Tv-programmet "Rent Hus"

I programmet visades hur hon med sambon levde bland möglig mat, pizzakartonger med mera, städexperterna konstaterade att de levde hälsofarligt där mögelsporerna hade spritt sig till sängen och kudden.

Varför utsätter sig folk för detta inför en TV-publik. För handen på hjärtat skulle du anställa en person som visade upp egenförvållade misär i bostaden?


Permalink   Allmänt   Kommentarer (2)   Trackbacks ()
 
Mångfald inom HR?

2008-04-02 -

Jag håller på med ett utskick till företag i Stockholmsområdet med ca 1000 anställda. När jag ser närmare på namnen kan jag konstatera att mellan 75- 80% av personalcheferna/direktörerna är kvinnor. Snacka om att emancipationen har slagit igenom inom HR, i alla fall i Stockholm. Då kan man undra när företrädare fortfarande talar om kvotering av kvinnor. Vad blir det då för resultat inom HR, 100 %?

Jag tror trots allt att tiden kommer att jämna ut balansen, för om majoriteten av HR-cheferna är kvinnor så arbetar de säkert för att fler kvinnor kommer in i ledningsgruppen på andra positioner eller hur? Jag misstänker dock att det fortfarande i företag över 1500 anställda är majoriteten av HR-cheferna män, men det kommer snart att jämna ut sig.

Det stora problemet som jag ser det inom HR är mångfalden, där har vi mycket kvar. De flesta jag träffar ser ut att vara stöpta ungefär i samma form och är man inte det utan har en annan etnicitet eller dylikt så är man i regel  projekt eller visstidsanställd.

Jag återkommer med mer exakta siffror när jag är klar.


Permalink   Allmänt   Kommentarer (0)   Trackbacks ()
 
Hur tillåtande är ni?

2008-04-01 -

När vi ser på 80-talisterna som "stormar" fram, som ser som självklart att vara inne på Facebook, bloggar med mera. Hur tillåtande är vi att de kan skriva och uttrycka sig i facebook  på arbetstid? Börjas det inte sättas upp kontrollinstrument och regelverk som förbjuder användandet av facebook på arbetstid och hur tilltalande tycker 80-talisterna att det är?  När vi väl har förbudit facebook på arbetstid har det säkert kommit något annat fenomen. Alla arbetsgivare uttrycker att de vill vara en attraktiv arbetsgivare för nästa generation som kommer in på arbetsplatsen, men hur beredda är vi egentligen? Har ni kollat vad som bloggas om din arbetsplats? Gör det och fundera sedan på vad ni ska göra eller vill göra med den bloggaren?

Det finns en klar förskjutning i samhället tycker jag från att uttrycka sig traditionellt. Tv klagar över att politiker är svåra att få till debattprogram, kan ett av själen vara att de har så många andra vägar att få ut sina åsikter så att de slipper att bli grillade i ett debattprogram. Det måste vara drömmen för en politiker att få uttrycka sig utan att bli avbruten eller påhoppad med en massa andra argument. Dock står näringslivet gärna där istället, men var står HR? Tyvärr ingenstans.

Nu i media hoppar man gärna på bloggaren "Blondinbella" som har förmodligen mer läsare per dag på sin modeblogg än vad modemagasinen har i veckan (de tre största modebloggarna har 500000 läsare i veckan Blondinbella är en av de största) och hon är bara 17 år. Istället ifrågasätter politiker henne och konsumentverket utreder om hennes texter strider mot marknadsföringslagen. Blondibella kan dock trots allt skratta hela vägen till banken då hennes blogg värderas för 5 miljoner per år. Ska man inte hedra en sådan ung entreprenör och kanske acceptera att världen inte ser likadan ut längre.


Permalink   Företagande   Kommentarer (1)   Trackbacks ()
 
Igång igen

2008-04-01 - Blogg.se har haft ett välbehövligt "plattformsbyte" vilket gort att jag har fått några dagars ledigt från bloggskrivandet. Det har gått att läsa bloggen men inte lägga in nytt material. Förhoppningsvisk ska allt flyta mycket lättare nu
Permalink   Allmänt   Kommentarer (1)   Trackbacks ()
 
 Bloggens startsida
Till bloggens startsida
 Senaste inläggen
Josef Fritzl och social kompetens

Arbetar vi 1500 timmar per år?

Niklas om svenskt ledarskap i Asien

Kollektiven ett hinder för hög lön?

Två svenska varumärken, värdefullast

 Arkiv
Oktober 2014

September 2014

Augusti 2014

Juli 2014

Juni 2014

Maj 2014

Mars 2014

Februari 2014

Januari 2014

December 2013

November 2013

Oktober 2013

September 2013

Augusti 2013

Juli 2013

Juni 2013

Maj 2013

April 2013

Mars 2013

Februari 2013

Januari 2013

November 2012

September 2012

Augusti 2012

Juli 2012

Juni 2012

Maj 2012

April 2012

Mars 2012

Februari 2012

Januari 2012

December 2011

November 2011

Oktober 2011

September 2011

Augusti 2011

Juli 2011

Juni 2011

Maj 2011

April 2011

Mars 2011

Februari 2011

Januari 2011

December 2010

November 2010

Oktober 2010

September 2010

Augusti 2010

Juli 2010

Juni 2010

Maj 2010

April 2010

Mars 2010

Februari 2010

Januari 2010

December 2009

November 2009

Oktober 2009

September 2009

Augusti 2009

Juli 2009

Juni 2009

Maj 2009

April 2009

Mars 2009

Februari 2009

Januari 2009

December 2008

November 2008

Oktober 2008

September 2008

Augusti 2008

Juli 2008

Juni 2008

Maj 2008

April 2008

Mars 2008

Februari 2008

Januari 2008

December 2007

November 2007

Oktober 2007

September 2007

Augusti 2007

Juli 2007

Juni 2007

 Favoritlänkar
DN-artikeln

Facebooksidan

HR-akuten

HRsociety

Noden

 Sök på Magnus HR-blogg
 
 Magnus HR-blogg
Namn: Magnus Dalsvall
Ålder: 54 år
Jobb: HR-trendspanare, debattör i HR och partner i HR-akuten.
Snabbcv: Personalman Volvo Aero Engine, Personalchef/direktör på SAS Sverige, BP Sweden, Telia Data, FMV och Solna stad
På gång: 2008 års HR-visionär, driver en tankesmedja och har startat ett nätverk: Fenix- HR ut ur askan.
Privat: En son Douglas 18 år, hundägare till Ozzi en Bearded Collie
HRsociety är tidskriften Personal & Ledarskaps digitala mötesplats och presenteras i samarbete med Sveriges HR-förening.
Frågor om annonsering och nyhetsbrev besvaras av Fredrik Johnsson på Annonshuset AB, tel. 08-662 75 04.
Frågor om HRsocietys Internetverksamhet skickas till [email protected] eller ring 08-545 684 01.

Övriga frågor hänvisas till Personal & Ledarskap eller Sveriges HR-förening.


Bloggtoppen.se