Personalen bör skvallra på kollegor

2008-11-29 -

Skatteverket har "i sin strävan att vara en attraktiv arbetsgivare" varit tvungna att backa på kravet att anställda ska skvallra på en kollega som till exempel betalar sina räkningar på privatdatorn, eller surfar lite allmänt. De har nu ändrat sig till att personalen bör skvallra på sina kollegor kan man läsa i SvD.

Hur mycket bättre är det, hårfint tycker jag.  Vad ligger det under ett sådant beslut? Tror ledningen att medarbetarna blir stolta av att arbeta i en organisation där man uppmuntrar angiveri mellan kollegor? Jag har skrivit förut att "Proud people perform" och det tror jag är en mycket bättre väg att arbeta efter än angiveri.

Fast det är klart Skatteverket kanske inte har ambitioner att vara en attraktiv arbetsgivare, eller hur har HR-avdelningen tänkt här?


Permalink   Ledarskap   Kommentarer (0)   Trackbacks ()
 
Kaxighetsfaktorn ökar

2008-11-26 -

Jag har fått en känsla av att "kaxighetsfaktorn" har ökat inom HR. Den är fortfarande i klar minoritet men idag träffar du ibland personalchefer som vågar säga ifrån, som vill ta "makten" över agendan och se till att personalfrågorna inte ligger sist på dagordningen. Det är personer som tar sin plats och fyller den i ledningsgruppen och inte bara är placerade där. Det är jättekul och väldigt välbehövligt.

Men det är inte lätt, för många chefer ser gärna att personalchefen ska vara en tyst och snäll person som sitter i ledningsgruppen dels som en symbol/gisslan, men ska också vara den som verkställer besluten som de andra i ledningsgruppen har fattat när det gäller personal. Det verkar finnas en devis i många ledningar om att "En tyst personal är bra personal" och att HR agerar efter detta.


Permalink   Ledarskap   Kommentarer (1)   Trackbacks ()
 
Efterlyses djärva grepp

2008-11-24 -

Hur "förpackar" HR/personalavdelningar sina budskap ut till organisationen. Är det ofta inte väldigt korrekt, gärna med en ekonomisk argumentation, blir lätt lite tråkig och präktigt. Borde vi inte sticka ut lite mer, använda flera argument som tilltalar flera olika grupper. För är det något som vi vet så är det att människor tar till sig olika former av argument men att vi kanske är lite för likriktiga och kör på i samma gamla hjulspår.

Är det så att vi behöver lite mer marknadsföringskunskap och djärva utspel för att få ett bättre genomslag.


Permalink   Allmänt   Kommentarer (1)   Trackbacks ()
 
Avstå lön hjälper tyvärr inte

2008-11-22 -

Postens vikarierande VD försvarade sin lön på 900 000 kr/mån, i nyhetsmorgon visst finns det faktorer bakom som gjorde att det motsvarade lönen som föregångaren hade som inte hade kommit fram i ljuset. Men att som nu avsluta med att han avser att avstå hela lönen under sin vikariatsperiod för att arbeta med sammanslagningen med den Danska posten är försent då skadan redan har skett.

Jag kan inte annat än att tycka lite synd om honom, klart att det inte är kul att bli uthängd i pressen som han blivit. Men jag tycker att det finns en aktör till som inte har tänkt till och det är styrelsen som gett honom lönen. Saknar de helt verklighetsförankring för det är väl självklart att om man tillsätter en pensionär som VD och ger honom 900 000 kr i månaden att det blir diskussion.

Tyvärr så tror jag att Posten som varumärke har förlorat på hela den här historien, att sätta lön är inte så lätt och man måste alltid se på vilka konsekvenser och spridningseffekter en lönesättning får. Här har styrelsen missat något väsentligt. I nuläget ha en kanske "bitter" VD som ska leda en viktig sammanslagning med den Danska Posten är inte heller lyckligt. Bara förlorare tyvärr.


Permalink   Allmänt   Kommentarer (0)   Trackbacks ()
 
Bonusstystem som hindrar

2008-11-21 - Läste i tidningarna idag att en av anledningarna att storbankerna Nordea, Handelsbanken och SEB tvekar om att ansluta sig till garantiprogrammet( som ska få fart på finansmarknaden och sänka räntorna) kan vara att bankledningarnas bonusar stoppas. Är det så är det ännu ett bevis för att bonussystemen som används slår fel. Tittar man främst på den egna plånboken än för företagets bästa har man ett för kort perspektiv och bonussystemen kan då förstöra och hämma mer än det stimulerar
Permalink   Företagande   Kommentarer (0)   Trackbacks ()
 
Ingen bonus

2008-11-20 -

General Motors stryker med omedelbar verkan bonusarna till ledningspersonerna i Europa, läs gärna artikeln i SvD HÄR. En högst motiverad åtgärd, vore konstigt annars med tanke på den kris som bilindustrin befinner sig i. Bonusar ska endast betalas ut till de som har på något sätt klarat att undvika krisen, se tidigare blogg "walk on water"

Det logiska borde vara att även bankerna och finansbolagen tog bort sina bonusar. Tänk om det skulle betalas ut bonusar till Carnegies chefer som så totalt undergrävt bolaget. Undrar hur Astra Zeneca resonerar om sina chefsbonusar som hela tiden vinstvarnar och varslen av personal de senaste åren har duggat tätt.


Jag har inget emot bonusar, men de ska användas rätt. Ibland får jag intrycket att det mer eller mindre slentrianmässigt betalas ut. Ibland så måste företagen våga fatta beslutet att inte betala ut bonusar till cheferna om företaget går dåligt, som tillexempel GM i det här exemplet.

övrigt rekommenderar jag att du också anmäler dig som abonnent på nodens kostnadsfria  trendspaningsbrev "Veckan trender & Tecken" som utkommer varje fredag. Anmäl dig här!

http://www.noden.se/vtt


Permalink   Företagande   Kommentarer (2)   Trackbacks ()
 
Kul att få rätt

2008-11-18 -

Inga fler anonyma ansökningar

Ingen av de sju myndigheter som deltog i försöket med avidentifierade ansökningshandlingar har fortsatt med metoden läser jag med glädje i P&L. Försöket var ingen succé och fick ingen påvisbar effekt. Statskontoret slår fast att metoden innebar merarbete, inte lett till någon skillnad på urvalet och att inte har gjort att fler med utländsk bakgrund anställts.

Ibland är det skönt att få rätt, jag skrev redan i en debattartikel i P&L 2006 02 om att avidentifierade ansökningshandlingar skapar merjobb men löser inga problem. Den artikeln tog skruv för Sven-Erik Österberg som då var ansvarig minister som förordade förslaget gick i svaromål i P&L. Hoppas nu att den befängda idén begravs och att man istället erbjuder kompetensutveckling i hur man ska arbeta i heterogena organisationer och vilka fördelar det ger för utvecklingen, kreativiteten och lönsamheten.

övrigt rekommenderar jag att du också anmäler dig som abonnent på nodens kostnadsfria  trendspaningsbrev "Veckan trender & Tecken" som utkommer varje fredag. Anmäl dig här!

http://www.noden.se/vtt


Permalink   Allmänt   Kommentarer (0)   Trackbacks ()
 
Lyft blicken och skapa möjligheter

2008-11-16 -

Dysterkvistar har aldrig förbättrat världen sa kommunalrådet i Haparanda. Nu har Swedbanks chefsekonom sällat sig till dem med att 100000 jobb ska bort. Är det någon tävlan mellan de ekonomiska förståsigpåarna att vara så negativ som möjligt? De är ju ändå de som varit med och skapat den situation som vi har idag. Läs gärna artikeln i SvD HÄR. Det har gått så långt ibland att jag varken läser tidningar eller ser på nyheterna för jag är så himla trött på alla som tävlar om att vara så negativa som möjligt. Hörde dock genom allt mediabrus i radion att den oro som sprids nu på grund av finanskrisen påverkar vår hälsa negativt mer än vad vi tror. Så är det inte dags att börja titta på lösningar och möjligheter, eller är det så illa att det råder en så stark "groupthink"  inom finanssektorn att de inte har förmågan att tänka i andra banor? Då kanske det är dags för personalarna att stiga fram och visa på en framtid.


Chefsekonomen sa en sak som jag tog till mig direkt. Hon kritiserade Riksbanken för att de höjde räntan i september. Hon menade att de har för stort fokus på sina ekonomiska modeller att de inte lyfter på blicken för att se på helheten (verkligheten).

Är det inte så lite till mans att vi idag tittar väldigt mycket på modeller och följer dem slaviskt och glömmer verkligheten utanför modellen som har förändrats. Vi kör på med samma metoder som vi alltid har gjort.

övrigt rekommenderar jag att du också anmäler dig som abonnent på nodens kostnadsfria  trendspaningsbrev "Veckan trender & Tecken" som utkommer varje fredag. Anmäl dig här!

http://www.noden.se/vttPermalink   Företagande   Kommentarer (0)   Trackbacks ()
 
När misskötsamhet blir lönsam

2008-11-14 -

Det är dyrt att rekrytera fel det vet alla personalare. Men det är inte alltid det blir så dyrt som när Loomis rekryterade en ny VD som redan efter ett år fick gå då han misskött bolaget. För det fick han 16.1 miljoner kronor i avgångsvederlag. Läs gärna artikeln i Affärsvärlden HÄR.

Undrar hur de hade satt upp kravprofilen på den befattningen? Eller gick de på magkänsla tillsammans med det exklusiva searchföretaget?

övrigt rekommenderar jag att du också anmäler dig som abonnent på nodens kostnadsfria  trendspaningsbrev "Veckan trender & Tecken" som utkommer varje fredag. Anmäl dig här!

http://www.noden.se/vtt


Permalink   Företagande   Kommentarer (0)   Trackbacks ()
 
Samverkan ger styrka

2008-11-13 -

Det har varit några hektiska dagar. Var med och pratade på kompetensmässan som blev en rolig men omtumlande aktivitet. Sedan in i bilen för att åka till Jönköping och tillsammans med Ann och Dan-Olof ha en utbildningsdag i (o)medvetna fördomar på Elmia-mässan.


Det var jättekul att prata där och det var en sammanslutning av olika personalavdelningar i regionen som samverkade i utbildning och utvecklingsfrågor. Tycker att det verkar jättesmart att samordna de här insatserna då det ger helt andra möjligheter att ta in utbildningar samt att det ger starka nätverk och kontaktytor.

Jag tror att det är helt rätt att hitta olika samverkanslösningar och släppa "kan själv" syndromet. Mer sådant och jag tror att HR inte behöver skära ner utvecklingsinsatserna så fort det blir lite sämre tider, utan skapar möjlighet att agera mer långsiktigt
Permalink   Allmänt   Kommentarer (0)   Trackbacks ()
 
Alla skäller på HR!

2008-11-10 -

Jag får rätt ofta höra att "alla skäller och gnäller på HR" . Men är det inte så att om det finns klagomål så kan det visa på ett förbättringsområde. Är det inte värre om det vore tyst och de som klagar håller det inom sig?

Visst har och görs det mycket bra inom HR och det ska fram naturligtvis, men även misstagen och felsatsningarna ska fram för det är väl av misstagen som man kan lära sig hur man ska göra nästa gång. Misstagen och felsatsningarna blir inte bättre av att man försöker tiga ihjäl dom. På HR Challenge i Malmö pratade Igor bland annat om att det finns en rädsla att göra misstag, se misstaget som ett lärsteg och att du faktiskt har försökt göra något.


I USA pratar man om att man anställer två kategorier av människor (grovt förenklat), de som lyckats och de som misslyckats. Den gråa massan i mitten är inte så intressanta för har de egentligen gjort något? Ibland har jag en känsla av att vi anställer mycket från den gråa massan för då sticker det inte ut. Hur förlåtande är vi egentligen mot misstag som görs? Klart upprepas samma misstag flera gånger kan man undra, men hur ofta sker det egentligen. Rädslan att göra misstag sätter ett lock på organisationen och kväver utvecklingen och ger en handlingsförlamning som är förödande i tider som detta.


Permalink   Ledarskap   Kommentarer (8)   Trackbacks ()
 
HR Challenge

2008-11-06 -

Jag var med som moderator på HR Challenge i Malmö. Vad kul det var att möta i HR sammanhang helt nya personer som Igor Ardoris, Mujo Halilovic och Minka Huskic med andra mer kända HR-profiler.

Det var ett spännande program där Igor pratade mycket om att ett misslyckande är en lärdom att ta med sig. Igor pratade mycket om hur man ska få människor att växa och må bra. Mujo och Minka pratade mångfald och interkulturellt lärande samt likheter och olikheters betydelse.

Det var en intressant och inspirerande dag, hoppas att den följs av fler.


Permalink   Allmänt   Kommentarer (1)   Trackbacks ()
 
Värdegrund för 101,2 milj skattekronor

2008-11-03 -

Bikupans arbete med Försvarets värdegrund för i alla fall för mig ofattbara prislapp i dagsläget på 101,2 skattemiljoner, förhandlas nu om en fortsättning så tydligen har inte resultatet blivit som de förutsatt.

Värdegrunden sammanfattas i tre nyckelbegrepp, öppenhet, resultat och ansvar. Att personalen i försvarsmakten utvecklas åt det hållet mäts genom medarbetarundersökningar varje år.

De kommentarer som jag har hört från försvaret är att man inte är speciellt imponerande, i alla fall på gräsrotsnivå. Men det som glädjer mig är att personalavdelningen inte var inblandad, vad jag förstår, i den här upphandlingen. Jag är helt övertygad att om så vore faktum så skulle prislappen vara både billigare och resultatet bättre. Tänk vad man kunde göra för 100 milj kr! Om försvaret ändå hade haft insikten av att nyttja sin egen kompetens, då hade man verkligen kunnat spara pengar och uppnå ett resultat som kommer och utvecklats från dem själva.


Permalink   Företagande   Kommentarer (2)   Trackbacks ()
 
 Bloggens startsida
Till bloggens startsida
 Senaste inläggen
Personalen bör skvallra på kollegor

Kaxighetsfaktorn ökar

Efterlyses djärva grepp

Avstå lön hjälper tyvärr inte

Bonusstystem som hindrar

 Arkiv
Oktober 2014

September 2014

Augusti 2014

Juli 2014

Juni 2014

Maj 2014

Mars 2014

Februari 2014

Januari 2014

December 2013

November 2013

Oktober 2013

September 2013

Augusti 2013

Juli 2013

Juni 2013

Maj 2013

April 2013

Mars 2013

Februari 2013

Januari 2013

November 2012

September 2012

Augusti 2012

Juli 2012

Juni 2012

Maj 2012

April 2012

Mars 2012

Februari 2012

Januari 2012

December 2011

November 2011

Oktober 2011

September 2011

Augusti 2011

Juli 2011

Juni 2011

Maj 2011

April 2011

Mars 2011

Februari 2011

Januari 2011

December 2010

November 2010

Oktober 2010

September 2010

Augusti 2010

Juli 2010

Juni 2010

Maj 2010

April 2010

Mars 2010

Februari 2010

Januari 2010

December 2009

November 2009

Oktober 2009

September 2009

Augusti 2009

Juli 2009

Juni 2009

Maj 2009

April 2009

Mars 2009

Februari 2009

Januari 2009

December 2008

November 2008

Oktober 2008

September 2008

Augusti 2008

Juli 2008

Juni 2008

Maj 2008

April 2008

Mars 2008

Februari 2008

Januari 2008

December 2007

November 2007

Oktober 2007

September 2007

Augusti 2007

Juli 2007

Juni 2007

 Favoritlänkar
DN-artikeln

Facebooksidan

HR-akuten

HRsociety

Noden

 Sök på Magnus HR-blogg
 
 Magnus HR-blogg
Namn: Magnus Dalsvall
Ålder: 54 år
Jobb: HR-trendspanare, debattör i HR och partner i HR-akuten.
Snabbcv: Personalman Volvo Aero Engine, Personalchef/direktör på SAS Sverige, BP Sweden, Telia Data, FMV och Solna stad
På gång: 2008 års HR-visionär, driver en tankesmedja och har startat ett nätverk: Fenix- HR ut ur askan.
Privat: En son Douglas 18 år, hundägare till Ozzi en Bearded Collie
HRsociety är tidskriften Personal & Ledarskaps digitala mötesplats och presenteras i samarbete med Sveriges HR-förening.
Frågor om annonsering och nyhetsbrev besvaras av Fredrik Johnsson på Annonshuset AB, tel. 08-662 75 04.
Frågor om HRsocietys Internetverksamhet skickas till [email protected] eller ring 08-545 684 01.

Övriga frågor hänvisas till Personal & Ledarskap eller Sveriges HR-förening.


Bloggtoppen.se