#612. Syndikalister och utpressning!
2010-07-28 - En intressant debattartikel i SvD där man jämför Syndikalisterna med organiserad brottslighet med inslag av utpressning. I artikeln så tar man upp Berns i Stockholm som förklarats i blockad trots att det inte finns någon konflikt med kollektivatalsbärande fack. De kräver 1,4 miljoner och kommer att öka summan ju längre tid det tar. Under tiden står blockadvakter utanför Berns, samt medlemmar har uppmanats att samlas utanför VD:ns bostad.
Jag har själv sett fall där syndikalisterna vill ha skyhöga skadestånd för någon tveksamhet och att de inte skyr några medel för att påverka kunder, anställda med mera.
Här jämför man Syndikalisternas aktion som utpressning och då jag vet att fler inom HR-området har dom nära sig om ni håller med att ”Samverkansrådet för organiserad brottslighet” ska utreda syndikalisternas agerande. Vilka framtida konsekvenser kan det ge? Var går skiljelinjen mellan fackliga krav och utpressning?
Jag tror faktiskt det vore bra att utreda detta och få lite mer ordning här. För som det är nu så står man som arbetsgivare rätt handfallen för syndikalisternas metoder många gånger och det är inte bra varken för det ”normala” fackliga arbetet och för arbetsmarknadens parter.
Läs gärna artikeln HÄR
Kommentarer
Bloggkommentarer är en omodererad tjänst på HRsociety. HRsociety ansvarar inte för innehållet, det gör varje skribent själv.
Postat av: Krasse
(http://https://www.sac.se/Aktuellt/Nyheter/Serenetta-Monti-bem%C3%B6ter-Hanne-Kj%C3%B6llers-ledare)
2010-07-28 22:51:50 -
"Serenetta Monti är medlem i Agende Rosse som kämpar mot Cosa Nostra i Italien och även i USI-AIT, SAC:s syster-organisation. Tillsammans med andra europeiska fackliga företrädare deltog hon vid fredagens blockad av Berns salonger och hon bemöter här Hanne Kjöllers två ledare i DN där Kjöller liknat SAC vid italiensk maffia.
"Hanne Kjöller skriver i DN om SAC och striden mot Berns. Genomgående liknas SAC vid italieninspirerad maffia.
Jag är medlem i Agende Rosse som bildades till minne av domaren Paolo Barsellino som mördades av Cosa Nostra 1992. Vi motverkar maffian och främjar politiska satsningar på ekonomi och förbättrade arbetsvillkor i Italien. Jag är också medlem i USI-AIT som är SAC:s systerorganisation i Italien. De två organisationerna är samarbetspartners.
Hanne Kjöller har missförstått maffiabegreppet. Definitionen av maffia är att den besitter kontroll över den ekonomiska och politiska maktutövningen. Maffian har inget ansikte, ingen talesperson och ingen legalitet. Den verkar fördolt genom näringsliv, politiker och kända personer.
Med sina uttalanden om att SAC:s metoder liknar maffia spelar Hanne Kjöller organiserad brottslighet i händerna. I Italien har maffian idag ökat spelrum genom expansionen av bemanningsföretag och underleverantörer. Via dessa ges maffian ökat tillträde till det etablerade näringslivet. Kriminella arbetsvillkor främjar maffian och ansvarsförskjutningar främjar kriminella arbetsvillkor.
Italienska maffian mördar därför syndikalister eftersom de bekämpar denna utveckling, ofta med blockader som metod. SAC:s kamp mot Berns skulle i Italien utan tvekan vara ett hot mot maffian och den är med största säkerhet ett symboliskt hot mot organiserad brottslighet också i Sverige. Det är destruktivt att Kjöller ges utrymme att vända på begreppen i en
stor dagstidning.
Kjöller verkar inte heller veta vad syndikalism är när hon framför en granskning av en enskild person som bevis för organisationen SAC:s natur. Syndikalistiska organisationer styrs inte av representanter utan av lokal basdemokrati.
Jag flög till Stockholm i fredags för att delta i ett internationellt fackligt möte bland annat om Bernskonflikten. Som medlem i USI-AIT deltog jag också i blockaden utanför Berns. Jag kommer föra frågan om en internationell kampanj mot London Regional med mig hem. "
/ Serenetta Monti, Agende Rosse och USI-AIT"
- https://www.sac.se/Aktuellt/Nyheter/Serenetta-Monti-bem%C3%B6ter-Hanne-Kj%C3%B6llers-ledare
Postat av: Anton
(http://stockholm.suf.cc)
2010-08-04 10:46:15 -
Men du verkar ju inte förstå hur facklig verksamhet fungerar i Sverige, där vi har en modell med så litet statlig inblandning som möjligt. Det finns väldigt lite som regleras via lag när det gäller arbetsmarknaden, därför kan fackföreningar kräva i princip vad som helst av företag. Företag kan t ex också betala vilka löner de vill eller ha långa arbetsdagar etc utan att det är olagligt. Förhållandena på arbetsmarknaden regleras främst genom avtal med fackföreningar.
Huvudkravet är INTE att Berns ska betala pengar. Huvudkravet är att alla sju städare ska bli återanställda. Arbetsköparna har infört en lag i Sverige som gör det möjligt att göra sig av med personal av vilka skäl som helst, men måste då betala den anställde pengar (som förhandlas fram). Det är vad som vanligtvis kallas utköp. SAC:s 1,4 miljoner är ett utgångsbud in i förhandlingar (Berns vägrar förhandla, därför vidtar man stridsåtgärder nu) som mycket väl kan ändras. Summan är också mycket lägre än vad som är vanligt på arbetsmarknaden. Det är sju städare konflikten handlar om och utköpssumman är lägre än vad som är vanligt.
Postat av: Etienne Capelle
2010-09-10 08:51:39 -
Nio av tio börsbolag har brottslingar i styrelsen!
Det visar nya forskningsresultat från Henrik Nilsson, forskare på programmet Sustainable Investment Research Platform och Umeå universitet.
Henrik Nilsson har kontrollerat 4 064 styrelseledamöter i 382 bolag mot Brottsförebyggande rådets lagföringsregister.
Han hittade 901 personer, drygt 22 procent av alla undersökta, dämda för brott. Företag med liten andel brottsdömda styrelseledamöter är lönsammare än företag med hög andel brottsdömda. Brottsdömda är sämre på att styra och kontrollera bolagens ledning, fattar ofta strategiska beslut med hög risk och har sämre kvalitet på företagets redovisning, skriver Henrik Nilsson i sin rapport. Han menar att företag skulle tjäna på att ha fler kvinnor i styrelsen.
Hade fler kvinnor ingått i styrelserna hade statistiken sett bättre ut eftersom kvinnor är mindre brottsbenägna än män, säger Henrik Nilsson.
|