Feltänk att ISO-certifiera urvalsprocessen?
2007-12-16 - Som om inte rekryteringsprocesserna och urvalsprocesserna tar lång tid och kan vara lite knepiga ibland, om det nu blir så att processen ska ISO.certifieras så lär ännu mer tid gå åt administration och kontroll än på intervju och interaktion med den sökande. Ett av de största problemen i dag vid rekrytering är att vi bygger upp alldeles för homogena organisationer som inte ger utrymme för mångfald eller förändringar och dynamik. En ISO-certifiering innebär då att vi alltid ska göra allt precis lika vid en rekrytering och det främjar snarare homogena organisationer än något annat. Är det inte då risk att vi alltid anställer samma typ av människor och utestänger andra? Se över rekryteringsprocessen ja - så den inte fördummar organisationen, men passa er för att certifiera den för då är risken stor att processen mer fördummar än berikar. I övrigt rekommenderar jag att du också anmäler dig som abonnent på nodens kostnadsfria trendspaningsbrev "Veckan som Gick" som utkommer varje fredag. Anmäl dig här!
http://www.noden.se/articles.aspx?page=8
Kommentarer
Bloggkommentarer är en omodererad tjänst på HRsociety. HRsociety ansvarar inte för innehållet, det gör varje skribent själv.
Postat av: Hans Gordon
(http://hansgordon.wordpress.com)
2007-12-16 17:52:59 -
Hej Magnus, jag håller verkligen med dig. De sociala ingenjörsteknikerna försöker alltid bryta mark, nu även på det här området. Människor ska mätas på längden och på tvären i enlighet med den gamla devisen att "Allt som finns går att mäta. Det som inte går att mäta finns följaktligen inte." Man ska testa och få poäng och siffror på människor och man ska skapa exakta processer och rutiner så att alla gör lika. Som om det skulle garantera någon förbättring och höjd kvalitet. Tyvärr håller många bara på att rusa in i dåliga återvändsgränder. Jag vill understryka tre begrepp av största betydelse, vilka du använder i din blogg: Interaktion, Dynamik och Förändring. Dessa processer kräver kreativ fantasi och idérikedom. Bort med psykoingenjörerna från människornas samordningssträvan och skapande processer! Ställ dem åtminstone i bakgrunden och inte i förgrunden! Vänliga hälsningar / Hans G
Postat av: Magnus Dalsvall
2007-12-17 00:28:41 -
Hej Hans Ja det är tyvärr som gjort för att det ska kunna gå hur snett som hellst. Samt att det lär kosta en del.
Postat av: Gisela
(http://hrsocietystudent.blogg.se)
2007-12-17 12:06:12 -
Finns det nånstans där man kan läsa mer om hur certifieringen faktiskt kommer att se ut? Det känns ju väldigt osmart om kraven är så specifika att samma sorts person alltid blir vald om man följer dem, men det känns väl otroligt, eller?
Men jag håller med om att man borde värna rätten att till exempel använda olika rekryteringsmetoder för olika sorters jobb. En programmerare och en barnskötare kanske testas på olika sätt och så vidare.
Postat av: Magnus Dalsvall
2007-12-17 18:25:38 -
Hej Gisela Nej jag har inte sett hur "direktiven" ser ut. Men efter att ha arbetat med ISO-certifiering så tycker i alla fall jag att det blir väldigt trögstyrt och stelt samt svårföränderligt. Sedan kanman fråga sig om alla barnskötare eller programmerare ska se ut på ett speciellt sätt? Behövs även mångfald där och vi bör skapa mer heterogena organisationer för att öka kreativiteten och inte homogena organisationer som mer vill bevara allt som det är.
Postat av: Daniel
(http://www.deji.se)
2009-09-22 10:26:38 -
Hej!
Gammalt inlägg, men ack så fel ni har ;-). Styrning av verksamheten, som senare kan leda till en ISO-Certifiering, betyder inte monotona eller enkelriktade processer. Tvärtom så skall man definiera de faktiska processer man har, man skall beskriva hur dom fungerar och sedan aktivt jobba för att förättra dom. Har man olika infallsvinklar eller specifika behov i processerna så styr man utefter det. ISO9001 ställer krav på vad som skall göras, men inte hur det skall göras - Det är med andra ord upp till den egna organisationen att avgöra... Jag tror snarare att ni har drabbats av mindre kvalitativa konsulter (hehe) vilket tyvärr svärtar ner ISO som helhet.
Själv är jag ISO-konsult och jobbar alltid utifrån den enskilda kundens förutsättningar och förväntningar.
|