|
Är vi där vi måste vara eller där vi vill vara?
2007-07-21 - Bo Norvell sa en gång att: "Skillnaden mellan elever och studenter är att eleverna är där de måste vara medan studenter är där de vill vara". Det betyder att eleverna behöver motiveras medan studenterna rimligen är motiverade.
Om man översätter detta på arbetslivet så kan man ställa sig frågan. Är vi där vi måste vara eller där vi vill vara? Som arbetsgivare är det en avgörande skillnad. Om medarbetarna är där för att de måste och ser arbetet mer som ett sätt att försörja sig, behöver man göra stora kraftansträngningar i att motivera medarbetarna. För egentligen vill de vara någon annan stans än hos dig. Är medarbetarna däremot där för att de vill vara där är de förmodligen redan motiverade.
Träffar ofta på företag som resonerar som om alla medarbetare redan är motiverade, det vill säga att de som tycker som dom stannar kvar och de som inte tycker likadant får sluta.Vad tror ni långsiktigt är bäst. Att se till att få "alla" medarbetarna motiverade eller enbart samla på sig motiverade medarbetare och avveckla de som inte passar in. När det gäller alla "rädda organisationer" (och de är tyvärr många) är det helt klart att de pekar med hela handen och säger hur det ska vara och passar det inte kan man sluta. Alltså bygger det på att de "tror" att alla medarbetare är motiverade när de i själva verket är rädda.Själv kan man då fundera på "Är jag där jag vill vara eller där jag måste"
Kommentarer
Bloggkommentarer är en omodererad tjänst på HRsociety. HRsociety ansvarar inte för innehållet, det gör varje skribent själv.
Postat av: Kjell
2007-07-22 08:24:35 -
Hej Magnus
Tror att du är inne på en viktig fråga.
Märkligt nog tror jag att det har med synen på konflikt och motsättningar i allmänhet att göra, men också också med fackets försvagade position.
Organisationer har ju tidigare varit uttalade rätt "politiska" system - med motsättningar mellan fack och arbetsgivare som vardagsmat.
Nu har ju en mer harmoniserad syn brett ut sig, vilket har lett till att inte bara motsättningar utan också andra perspektiv blivit att betrakta som besvärliga och effektivitetsminskande.
Det leder en mängd besvärande konsekvenser som jag ska återkomma till när jag druckit kaffe!
Postat av: anita
2007-07-22 10:44:18 -
Hej,
Jag har nyligen haft förmånen att genomföra en mindre undersökning av en yrkesgrupp på en arbetsplats. Mer än 50% av gruppen skulle vilja byta arbete, men såg sig inte ha någon möjlighet att göra detta. I gruppen fanns stor lojalitet och ambition att göra ett bra arbete.
Anita
Postat av: Magnus Dalsvall
2007-07-24 10:14:45 -
Hej Kjell. Menar du att konsensus tänkandet och de samverkansavtal som finns idag mellan (vissa) arbetsgivare och fack kan orsaka "rädda organisationer". I alla fall en intressant vinkling- Återkom gärna efter kaffet.
Postat av: Magnus Dalsvall
2007-07-24 10:17:19 -
Hej Anita. Vilken spännande undersökning. Men det verkar ju inte klokt att 50% av arbetsstyrkan vill sluta. Då har de ju tankanrna och drömmen om att få ett annat jobb mer i fokus. Tar arbetsgivaren någon åtgärd av undersökningen?
|
|
|
|
Magnus HR-blogg |
|
|
|
|
Namn: Magnus Dalsvall
Ålder: 54 år
Jobb: HR-trendspanare, debattör i HR och partner i HR-akuten.
Snabbcv: Personalman Volvo Aero Engine, Personalchef/direktör på SAS Sverige,
BP Sweden, Telia Data, FMV och Solna stad
På gång: 2008 års HR-visionär, driver en tankesmedja och har startat ett
nätverk: Fenix- HR ut ur askan.
Privat: En son Douglas 18 år, hundägare till Ozzi en Bearded Collie
|
|
|
|