|
Är HR illa ute?
2008-01-16 - Det finns en samhällstrend nu att vi ska skapa mer heterogena organisationer för att förhindra "groupthink", slentriantänkande och en bevarandekultur och bejaka utveckling, förändring , dynamik och arbetsglädje. HR som i sin strävan med bland annat rekryteringsprocesserna försöker uppnå homogena organisationer, där alla passar samman och pratar "samma språk". HR som oftast har en roll (självpåtagen eller förväntad) att gjuta olja på vågorna och skapa lugn och ro i organisationen, vad händer då? Hur blir det då med rollen att hantera organisationer där diskussionerna går höga, man ifrågasätter och vill diskutera beslut och vill pröva på sådant som man sedan gammalt inte tror på. Konsensustänkandet får sig en törn och mer fritänkare får utrymme att synas och höras. Det lär bli jobbigt och tufft, eller gör man som vanligt hoppas att allt blåser över snart?
Kommentarer
Bloggkommentarer är en omodererad tjänst på HRsociety. HRsociety ansvarar inte för innehållet, det gör varje skribent själv.
Postat av: Björn L
2008-01-18 11:30:04 -
Jag håller inte alls med om att vi i vår organisation arbetar för att skapa en homogen grupp där det alltid är lugn och ro. Givetvis ska samarbetet fungera på ett bra sätt men det innebär inte att grupperna ska vara homogena och konfliktfria.
Jag ser tvärt om att det är ett betydande framsteg att man äntligen inser på en bredare front att vi behöver heterogena organisationer. Detta är en stor och intressant utmaning och möjlighet för oss i vårt arbete där vi inom HR verkligen kan tillföra ett extra värde till organisationerna vi verkar inom.
Postat av: Magnus Dalsvall
2008-01-19 18:38:53 -
Hej Björn L naturligtvis ser det inte likadant ut överallt. Men forskning har visat att vi rekryterar i regel dem som liknar en själv. Invandrare med mera har svårare att komma fram än vi andra och vi har en hel del fördomar, både medvetna och (o)medvetna som styr våra val. Det visar sig även att vi har ett bristfokus när vi rekryterar istället för att titta på vad personen kan tillföra. Och handen på hjärtat slutligen, vem anställer en person som misslyckats i sitt förra jobb. Vi har en tendens att aldrig glömma misstag, istället för att se att personen har vågat göra något och förmodligen lärt sig något av detta.
Postat av: Jenny
2008-01-19 20:15:24 -
Har läst båda inläggen och måste säga att Magnus inte alls svarar på Björns inlägg, utan kommenterar något helt annat. I mitt arbete inom HR arbetar jag just nu med mångfaldsfrågan på heltid, detta för att få organisationen förstå värdet av att ha en heterogen organisation. De flesta jag kommer i kontakt med i mitt arbete är rörande överens om att heterogena organisationer i längden är mer effektiva och lönsamma än homogena. Min roll inom HR är sannerligen inte att skapa homogena organisationer. Min absolut viktigaste uppgift anser jag vara att förmedla budskapet om mångfaldens värde ut i hela organisationen och förhindra att rekryterare rekryterar likasinnade, utan i alla fall alltid går efter kompetens och tar in den person som kan kompletera gruppen, dvs. bidrar med något som gruppen inte redan har.
Postat av: Magnus Dalsvall
2008-01-19 22:09:49 -
Hej Jenny Vad jag menar är att i den strävan som oftast finns i att skapa homogena organisationer blir det väldigt lite mångfald. Sedan vore det inga problem i världen om det alltid var som du beskriver det. Verkligheten från aktuell forskning visar tyvärr något annat. När forskarna Magnus Carlsson och Dan-Olof Rooth skickat 1600 identiska ansökningshandlingar, den ena hälften untertecknade med ett svenskt klingande namn och den andra med ett arabiskt klingande namn. Det var 50% större chans att bli kallad till intervju om du hade ett svenskt klingande namn. Nej så det behövs fler sådana som du Jenny och en företagsledning som inser vikten av det. Sedan så anser jag nog fortfarande att det i många HR-jobb går ut på att "gjuta olja på vågorna", det är sällan som man ser HR-personer på barrikaderna och uttala sig.
|
|
|
|
Magnus HR-blogg |
|
|
|
|
Namn: Magnus Dalsvall
Ålder: 54 år
Jobb: HR-trendspanare, debattör i HR och partner i HR-akuten.
Snabbcv: Personalman Volvo Aero Engine, Personalchef/direktör på SAS Sverige,
BP Sweden, Telia Data, FMV och Solna stad
På gång: 2008 års HR-visionär, driver en tankesmedja och har startat ett
nätverk: Fenix- HR ut ur askan.
Privat: En son Douglas 18 år, hundägare till Ozzi en Bearded Collie
|
|
|
|