Ny lönesättningsstrategi behövs
2008-06-03 - Enligt en artikel i SvD i söndags anser endast hälften av cheferna att de kan påverka sin lön. Fungerar det inte för cheferna lär det heller inte fungera för de medarbetarna. Individuell och differentierad lönesättning har länge varit ett stridsrop inom HR. Nu har vi haft det i många år, men vad har vi uppnått egentligen. Det fungerar bra när det finns gott om pengar i löneutrymmet, men när utrymmet ligger på mellan 2-3% och det kanske finns en garantinivå som ska tas från utrymmet också så finns det inte mycket kvar till den individuella lönesättningen. Skillnaden på en topprestation där alla mål har uppnåtts jämfört med en medelmåttig insats kanske ger ett par hundralappar. Skapar det inte enbart en massa frustration och missnöje, för att inte tala om den enorma arbetstid det tar att genomföra ett lönerevisionsarbete. Lönen är helt klart det viktigaste motivations och belöningsfaktorn på arbetsplatsen, men fungerar den när utrymmet är starkt begränsat, då spelar det ingen roll att vissa arbetstagarorganisationer inte sätter tak på höjningarna, taket finns där i alla fall. Kanske lika bra i dessa fall att införa tariffer igen, tråkigare men mer arbetsbesparande och enklare kryddat med bonus till de som gjort exceptionella insatser. Jag vet många personalchefer som med glädje skulle avvara lönerevisionsarbetet om det gick. Undersökningen av att 50% av cheferna anser att de kan påverka sin lön visar väl att den individuella och differentierade lönesättningen inte fungerar i åtminstone hälften av fallen. Finns det andra alternativ, var finns de nya innovationerna inom detta område
Vågar du sticka ut hakan i HR-frågor - ansök om medlemsskap i nätverket "Fenix - HR ut ur askan". kostnadsfritt på www.hrsociety.se.
I övrigt rekommenderar jag att du också anmäler dig som abonnent på nodens kostnadsfria trendspaningsbrev "Veckan trender & Tecken" som utkommer varje fredag. Anmäl dig här!
http://www.noden.se/vtt
Kommentarer
Bloggkommentarer är en omodererad tjänst på HRsociety. HRsociety ansvarar inte för innehållet, det gör varje skribent själv.
|