Dags att njuta - inte bara jobba
2008-03-20 - I P&L senaste numret relaterades under "i korthet" att Generation Y vill njuta - inte bara jobba. Generation Y är alltså 80-talisterna som har varit uppe några gånger på bloggen, vill ha betalt efter vad de uträttar, inte efter hur lång tid de är på jobbet. Ni som kan er HRM vet att det är en av huvudspåren. Harvard Business Review framhöll företaget Best Buy som ett gott exempel, där 60% av de anställda bara bedöms efter reslutat och inte efter hur lång tid de är på jobbet. Resultatet blev att de var mer lojala mot företaget, fick mer fokus och energi samt fick bättre relation med familj och vänner. Då tänker jag åter på den diskussion som finns att införa stämpelklocka som jag möter så ofta. Främst från den offentliga sektorn (till exempel Stockholm som varit uppe tidigare i bloggen) och jag hoppas att personalavdelningarna om de inte har läst Harvard Business Review, läser P&L och tänker till en gång till. Glad Påsk på er alla läsare. Men fortsätt gärna att läsa bloggen under påsken.
Kommentarer
Bloggkommentarer är en omodererad tjänst på HRsociety. HRsociety ansvarar inte för innehållet, det gör varje skribent själv.
Postat av: Lennart
2008-03-20 09:49:40 -
En bakomliggande orsak till att vilja återinföra stämpelklocka kan vara att i alltför många företag och verksamheter varken kan, vågar eller vill cheferna sätta mål och följa upp resultat, dvs hålla koll på leveranserna från medarbetarna. Då riskerar man nämligen att få ta itu med folk som inte når sina mål och inte levererar - och där kommer den utbredda konflikträdslan in i bilden. Den är fortfarande kvar, nu syns den i samband med årlig lönerevision och allt tjat från många - både från chefer och fack - om att få upp alla över "skyddsnätsgränsen" så man slipper säga till någon att resultatet förra året inte möter förväntningarna och därför blir det "bara X %". Då kan man nöja sig med att säga "det har gått hyfsat så du får i alla fall snittet" och då slipper man också prata detaljer. Längre har vi inte kommit sen vi började prata HR i slutet av 80-talet och haft s.k. individuell lönesättning nästan lika länge. En gåta är hur vi i Sverige ständigt ökar produktiviteten ändå! Så hur 80-talisterna ska finna sig tillrätta i en svensk "normalverksamhet" begriper jag faktiskt inte. Men, det kanske inte är värre än när tidigare ungdomsgenerationer mötte sin far/morföräldrageneration på jobbet? Glad Påsk på dig med!
Postat av: Magnus Dalsvall
2008-03-20 10:33:25 -
Hej lennart Jag tror (tyvärr) att du har helt rätt i din kommentar. Det finns en rädsla att göra markeringar och lönerevisionen är inget undantag. Så det kanske stämmer som jag bloggade tidigare "80-talisterna platsar inte i våra organisationer. Men vet vi om problemen för cheferna att göra markeringar och följa upp medarbetara borde vi kunna göra något istället som du helt rätt påpekar har diskuterat frågan sedan 80-talet.
|