Efterfrågan på auktoritära chefer
2008-03-27 - Jag har uttryckt i artiklar och i bloggen några gånger att den auktoritära chefen är tillbaka. Nu ser jag att jag får stöd av forskning där Chicago Graduate School of Buisiness konstaterar att snabba, aggresiva och envisa vd-kandidater har större chans att bli anställd än deras mer lyssnande kollegor enligt hjärnkoll i tidningen chef. Rekryterarna vill hellre ha en tuff och tydlig typ än en mer diskret, här gör man analysen att det hänger samman med att ledarskapet förskjuts från resultat till fokus på processer. Jag tror dock att det hänger samman. Resultaten blir alltmer viktiga i och med all kvartalsrapportering och processerna hänger väldigt nära samman med Taylorismen med det ledarskapet som utövar kontroll. Men visst det handlar väldigt mycket av att x Weber och Taylor har fått ny grogrund. Något som förkastades mer eller mindre för 100 år sedan används på nytt. Kanske passar det nu? Eller vad säger HR och hur rimmar det med Human Relations eran överhuvudtaget.
Kommentarer
Bloggkommentarer är en omodererad tjänst på HRsociety. HRsociety ansvarar inte för innehållet, det gör varje skribent själv.
Postat av: Anna
2008-04-02 10:12:33 -
Auktoritära chefer skapar den trygghet och tydlighet som behövs när handlingsalternativen blir för många och vi tvingas välja utan att förstå vilka effekter handlingsalternativen i arbetslivet har. Eller vad syftet är i mitt arbete. Och vem vågar välja i en värld med oklara riktlinjer? Chefen tar vid där organisationens grundprinciper för styrning brister. När vi själva får bestämma vad som förväntas av oss eftersom kraven på befattningen är luddiga törstar åtminstone jag efter lite auktoritet. Eller åtminstone efter NÅGON som vågar ta ett beslut så att jag vet att jag gör rätt. Efterfrågan på auktoritära chefer är kanske ett uttryck för feghet högre upp i organisationsstrukturen.
Postat av: Magnus Dalsvall
2008-04-03 14:25:54 -
Hej Anna Men behöver det andra mjukare ledarskapet innebära att de inte vågar fatta beslut?
|