Rädslan för det okända
2008-03-08 - I en debattartikel i Expressen i fredags tog Sara Lund och Anna Rosengren upp att Pingskyrkan stoppade att de skulle prata om människovärde på kvinnodagen. De menade att "man får inte gå emot våra grundvärderingar" . Anledningen var att en av talarna var transvestit. Bland Pingstkyrkans etiska regler framhåller de att det i deras lokaler inte får förekomma "sådant som strider mot eller ifrågasätter grundläggande demokratiska rättigheter" Det får inte heller förekoma inslag som diskriminerar enskilda eller grupper av religiösa, etniska, politiska eller liknande skäl. Tänk att vi ska vara så trångsynta och oförstående till de som inte är som alla andra. Det finns ett jättebra citat i artikeln "Genom att låta rädslan för det ovana styra, så att vi fortsätter att mäta varandra mot en viss norm, kommer vi till sist att rensa befolkningen från allt som sticker ut" Läs gärna artikeln HÄR Hur bra blir då det? Vi kommer att få ett rätt tamt och fantasilöst och grått samhälle där ingen vågar skilja sig från mängden. Vi har tyvärr samma problem i företag och organisationer och jag tror tyvärr att Pingstkyrkan i detta fall inte är något undantag, de här fördomarna och inskränktheten springer man på varje dag överallt. Ibland tror jag det vore bra att stanna upp och reflektera över sina egna reaktioner.
Kommentarer
Bloggkommentarer är en omodererad tjänst på HRsociety. HRsociety ansvarar inte för innehållet, det gör varje skribent själv.
Postat av: Hans Gordon
(http://hansgordon.wordpress.com)
2008-03-08 12:00:36 -
Det gråa ligger redan sen länge över landet. De flesta är idag rädda för att ta sig ton, att sticka ut, att ta konflikter. Genom att vi alla varit med om att driva fram en sådan kultur blir det så att uppstickarna, de som vill något nytt och annorlunda antingen måste spöka ut sig (piercing, svart hår och tatueringar) eller fantasilöst bara spela ut mot normerna genom att tex sätta upp skorna på sätet mitt emot i T-banan (vanligt även bland vuxna), eller börja odla något som Freud skulle diagnosticera som en perversion. Men det är få som vågar utmana makthavare i öppna debatter eller ens att sätta sig in i frågor som berör (se bara i P&L:s diskussionsforum; jag hittar nästan aldrig någon som ifrågasätter något, i synnerhet inte om sådant som Hrsociety tycks backa upp).
Postat av: Magnus Dalsvall
2008-03-09 15:12:27 -
Hej Hans Är det vår strävan i att skapa homogena grupper, undvika konflikter som vi inom HR är så dåliga på att synas. Det kanske är så att "jantelagen" råder rätt hårt inom vårt skrå. Man håller med men knyter näven i fickan
Postat av: Hej igen
2008-03-09 15:15:50 -
Jag vill också säga att HRsociety aldrig överhuvudtaget lagt sig i vad jag skriver,´positivt som negativt. För en del bloggar kan vara känsliga mot andra medlemmar utan tvärom uppmuntrar dom mig att fortsätta skriva bloggar.
Postat av: Hans Gordon
2008-03-09 16:01:17 -
Jag tror inte att det bara handlar om att skapa homogena grupper. Det är snarare en effekt av att vi under lång tid byggt en kultur, där de flesta uppfattar sig som sköra och sårbara. Vi vet innerst inne att vi alla är utbytbara. Ingen är oersättlig. Värdet av det vi för fram och åstadkommer mäts hela tiden i ekonomiska termer. Du ligger löst till om du inte är lönsam... På Diskussionsforum diskuteras nästan aldrig något. Man frågar om råd och efter tips, men man tar sällan spjärn och ifrågasätter eller för fram avvikande meningar. Jag tror inte att man vågar. Det kan ju hota dem som makten haver. Vi har slipat ner våra hörntänder och nöjer oss med att le...
|