Gästbloggare Uggelberg om "pampsot och falska pudlar"
2009-04-08 - ![](https://cdn2.cdnme.se/cdn/7-2/270521/images/2009/uggelberg_34703420_thumb.jpg)
I dag har jag bjudit in HR-veteranen Georg Uggelberg som gästbloggare. Han har under snart 60 år varit verksam inom personalområdet som personalchef, författare och konsult. Mycket vatten har runnit under broarna och många skandaler inom näringslivet har avslöjats. Med vårvinterns debatt om bonusar med åtföljande "pudlar" vill Georg relansera sitt gamla begrepp "pampsot" och nylansera uttrycket " falsk pudel".
...........................
När det som händer händer minns jag begreppet "Pampsot" som jag lanserade för några år sedan. Dags att ta upp det igen i tre avseenden:
1. Vad är det som sker när respekterade och bra medborgare sucessivt drabbas av "Pampsot" (- en personlighetsförändring som leder till missbruk av makt för egen vinnings skull). Förändras deras värderingar och hur sker det? Kan ett test varna för bristande immunförsvar för maktens frestelser.
2. Hur förbereds blivande makthavare för att möta de frestelser som makt, kameraderi, mutor, korruption, fusk och "falska pudlar" leder till. (En falsk pudel är en bortförklaring förklädd till ursäkt.)
3. Vad tjänar ledarutbildningar, etikseminarier och värdegrundsprojekt till? Alla som nu är i blåsvädret har gått flera ledarutbildningar, varit resurspersoner vid etikseminarier och syns nu aktiva i värdegrundsprojekt. Vore det inte på sin plats med en pudel från våra ledarinstitut, etikforskare och värdegrundskonsulter.
Kommentarer
Bloggkommentarer är en omodererad tjänst på HRsociety. HRsociety ansvarar inte för innehållet, det gör varje skribent själv.
Postat av: Ann Fagraeus
2009-04-08 23:11:00 -
Bra blogg. Kul med gästbloggare!
Postat av: Stefan Vallerius
(http://www.vallerius.se)
2009-04-15 10:58:04 -
Klockrent Georg! Det ligger mycket i det du skriver. Varför är det så tyst från etikutbildarna nu? Dessutom trodde i alla fall jag att vi skulle ha lärt oss något efter debatten kring ABB och Barnevik. Men tydligen är minnet väldigt kort.
|