#680. Korttidsarbete en möjlighet för HR?
2012-02-15 - Regeringen tillsammans med facken lär idag den 15 feb. komma med ett förslag om sk ”korttidsarbete” som skall användas vid lågkonjunkturer. En efterlängtad reform då vi kanske ska kunna slippa dessa varsel som står som spön i backen så fort en lågkonjunktur eventuellt kan skymtas i horisonten. Nu kan vi förhoppningsvis kanske konkurrera med ett flertal länder i Europa som har olika former av ”permiteringslön” och behålla personal och tänka långsiktigt, istället för som idag agera kortsiktigt och oroa ute i organisationerna genom snabba varsel.
Fast visst finns det fallgropar. Det gäller att inte det blir subventionering av olönsamma sektorer, eller för krångliga och tidskrävande system att hantera.
För företagen gäller det att skifta perspektiv från det vanliga kortsiktiga ekonomiska tänkandet och tänka mer strategiskt långsiktigt.
Hur klarar HR den resan? I alla fall de HR-avdelningar som alltid snabbt agerat med en ryggmärgsreflex att utlysa varsel så fort det knorrats från ekonomihåll? Eller har använt lågkonjunktur och varsel som ett sätt att bli av med obekväma personer. De kanske inte är lika glada, men det här beslutet kan betyda en bra grund för ett långsiktigt värdeskapande arbete för HR ute i företag och organisationer.
Läs gärna debattartikeln i DN http://www.dn.se/debatt/vi-ar-overens-om-att-infora-korttidsarbeten-i-sverige
Följ mig gärna på facebook http://www.facebook.com/HRakuten
Kommentarer
Bloggkommentarer är en omodererad tjänst på HRsociety. HRsociety ansvarar inte för innehållet, det gör varje skribent själv.
Postat av: Lennart Stenberg
2012-02-20 21:31:44 -
Magnus - i de företag där jag verkat som HR-chef och lagt varsel - vilket faktiskt blivit 13 gånger -har HR-avdelningen eller HR-chefen aldrig lagt varsel på egen hand. Det har alltid varit ett ledningsgruppbeslut föregånget av en eller flera geomgångar av situationen som föranledde anpassning av organisationen.
Postat av: Magnus Dalsvall
2012-02-21 08:24:42 -
Hej Lennart
Jag hoppas och tror att en HR-chef inte helt på egen hand varslar, då missförstod du nog bloggposten. Vad jag menar är att varselbeslut ibland fattas för snabbt i ledningsgrupperna. Här borde HR ibland kunna visa på andra alternativ. T ex nu med korttidsarbete än att blint buga och bocka och gå ut och lägga ett varsel. De flesta varsel verkställ i verkligheten heller inte och det vet både du och jag att ett varsel skapar oro i organisationen. Vad är det för mening med det då.
Nu kan det komma ett annat verktyg som jag tror kan spela väl in för ett långsiktigt HR-arbete och jag tror att det är bra.
Postat av: proofreading services
(http://editingwritingservices.org/proofreading.php)
2012-03-15 15:40:13 -
Human Resource nowadays can go through changes and transformations!
|