#697. Vi älskar administration men hatar administratörer?
2012-11-30 - Efter åratal av nedskärningar av administratörer och där varje chef förväntas klara av sin egen administration, gärna med ”hjälp” av en djungel av IT-stödsystem, undrar jag om vi inte har nått vägs ände. Kraven på rapporter och olika kontrolluppgifter har växt lavinartat, medan själva stödet har minimerats eller snarare eliminerats.
Träffade nyligen personer på ett landsting som berättade att det fanns läkare hos dom som enbart hann med patienter på endast 20 % av arbetstiden, sen satt de fast i administration. Stödet för dom var ju borta som t ex läkarsekreterare. Men att få gehör av att anställa administratörer eller läkarsekreterare istället för att fylla på med ytterligare läkare fick man inget förståelse för. Tyvärr är den här situationen inte unik. Vi ser det överallt där chefer sorterar papper,skriver rapporter, kopierar, bokar resor med mera. Vi håller på att utveckla en situation där vi får väldigt dyra administratörer som får lov att sköta hanteringen själva på bekostnad av patientid, tid för medarbetare och utveckling. Är det så smart egentligen.
Vi ska nog inte tillbaka till tiden på 60 -70 talet när varje chef hade sin sekreterare, men nu har vi väldigt ofta hamnat i en anorektisk organisation där effektiviteten och utvecklingen hämmas på grund av någon egendomligt ”Head Account” tänkande.
Det är inte underligt att intresset för chefsyrket minskar då det innebär att jag inte hinner arbeta med det som egentligen var syftet och hur funderar läkaren som gått en lång läkarutbildning ser patientköerna växa men hinner enbart med att möta dom ca 2 tim om dagen..
Borde inte fler reagera och HR som oftast håller i neddragningar börjar att bromsa utvecklingen. För är det så att vi älskar administration men hatar administratörer och resultatet blir att vi får rekorddyra administratörer? Anställ med andra ord fler assistenter och administratörer.
Följ mig gärna på facebook. Gå in och gilla http://www.facebook.com/HRakuten
Kommentarer
Bloggkommentarer är en omodererad tjänst på HRsociety. HRsociety ansvarar inte för innehållet, det gör varje skribent själv.
Postat av: kerstin i. m. holm
(http://kunskapsvetenskap.se)
2012-12-07 10:01:40 -
Du tar upp en ödesfråga för vårt yrke. Jag har på min blogg den 5 december 2012 www.kunskapsvetenskap.se kommenterat samma fråga, men som Hanna Bladh, vice ordförande för Personalvetarstuderandes Riksförbund tar upp problemet i P&L 11/2012.
Kerstin I. M. Holm
Kunskapsanalytiker
Postat av: kerstin i. m. holm
(http://kunskapsvetenskap.se)
2012-12-07 10:01:40 -
Du tar upp en ödesfråga för vårt yrke. Jag har på min blogg den 5 december 2012 www.kunskapsvetenskap.se kommenterat samma fråga, men som Hanna Bladh, vice ordförande för Personalvetarstuderandes Riksförbund tar upp problemet i P&L 11/2012.
Kerstin I. M. Holm
Kunskapsanalytiker
Postat av: Helena Ström
(http://blogg.kultivera.com)
2012-12-13 14:33:28 -
Träffar på det här å många ställen. Senast bland omsorgschefer som förväntas lägga ner stor enegi på att lära sig adminitrativa system och sedan ska de användas så att de som ska följa upp har material att följa upp. Materialet som sedan har följts upp och kommit ut som rapporter som förhoppningsvis någon läser. Men upplevelsen är att ingen bryr sig om rapporterna. En resa och en journal ska nog användas av någon men all uppföljning som visar på saker som behöver åtgärdas - men inte rättas till - då undrar jag verkligen om inte en ledare istället gjorde mer nytta som just ledare och slapp administrera så mycket.
|