#705 Är erfarenhet lika med bromskloss?
2013-03-30 - Det finns ett ordspråk ”Lika barn leka bäst” . Ibland undrar jag om det gamla ordspråket fortfarande lever kvar bland rekryterare och chefer. Det är rätt ofta tyvärr som man springer på chefer i höga positioner som glatt meddelar att man rekryterar till sin ledning på magkänsla. Man skapar därmed en väldigt homogen lite grupp och är väl en av de stora anledningarna att det är förhållandevis så få kvinnor och invandrare som sitter i styrelser och koncernledningar.
Sverige är näst sämst i Europa att anställa invandrare, enbart Spanien är sämre när det gäller att anställa män och Frankrike när det gäller kvinnor. http://arbetet.se/2012/11/19/sverige-nast-samst-i-europa-pa-integration/
Sedan så har vi ett annat ordspråk som borde ha gått ur tiden. ”Du kan inte lära gamla hundar sitta” Men det verkar ha bitit sig fast hos många rekryterare och rekryterande chefer.. Visste ni att den övervägande majoriteten av de som är +55 kan tänka sig att byta arbete. Här har vi även i ett Europa perspektiv en vanärande näst sista placering.
Endast Polen är sämre än oss på att ta hand om den äldre arbetskraften. http://www.motivation.se/hr/rekrytera/sverige-samst-pa-rekrytering-av-seniorer
Själv tycker jag ”blandat är bäst”. Finns inget så trevligt som att umgås och byta erfarenhet över åldersgränserna. Att vara nyfiken på vad ungdomarna ser och tänker, likväl som äldres erfarenhet och kunskap.
Varför har vi då så svårt med detta, är det inte en ytterligare #Tankefälla som gäckar oss?
Är det så att rekryterare ser ålder och erfarenhet som stoppklossar och att brist på erfarenhet ger en ökad förändringsbenägenhet?
Jag är rätt säker på att det inte stämmer och att det är rent vansinnigt att generalisera på detta sätt. Vi kastar bort en hel del kunskap och möjligheter och febrilt söker kandidater i åldern 32-42 år som mitt i familjebindning förväntas arbeta nästan ihjäl sig på arbetsplatserna, medan de yngre och äldre ämnas utanför. Helt vansinnigt tycker jag, det finns några undantag, men det rör sig väldigt långsamt, för långsamt för att vara nyttigt.
Nuvarande synsätt med att köra väldigt homogena organisationer och blanda så lite som möjligt är skadligt både för företagen som samhället. Det hindrar innovation och utveckling och ger enbart stagnation. Är det vad vi eftersträvar?
Följ mig gärna och gå in och gilla på min fb sida så missar du inga bloggar eller diskussioner. http://www.facebook.com/HRakuten
Kommentarer
Bloggkommentarer är en omodererad tjänst på HRsociety. HRsociety ansvarar inte för innehållet, det gör varje skribent själv.
|