#729. Chefer nästa bristyrke?
48 chefer kommer att gå i pension varje dag under de närmaste tio åren skriver ledarna i en rapport. På ett annat ställe läser jag en förvånansvärd låg siffra som att endast 5 % av respondenterna på Folkuniversitetets ”Mitt i karriären-barometer” ser ”uppnå chefsskap eller ledande befattning” som en av sina huvudsakliga drivkrafter i yrkeslivet.
Att allt färre vill bli chefer är ingen nyhet, men med den rådande pensionsbomb av chefer och allt färre som vill aspirera till chefsbefattningar så får vi problem.
I boken ”Bortom Tankefällan” beskrivs hur chefsrollen under de senaste tjugo åren havererat. Det har blivit alltmer tid för administration och kontroll och mindre tid för coachning och utveckling av medarbetare och avdelning. Så det är ju inte underligt att fler och fler drar sig för att bli en i många fall både föraktad och illa omtyckt chef som till den största delen får administrera, följa strikt olika processmanualer och kontrollera istället för att leda och utveckla sina medarbetare och enhet.
Det andra stora problemet är att den ”platta hierarkin” har medfört att åtminstone i den offentliga sektorn har cheferna alldeles för stora arbetsgrupper med kanske 40-100 direkt underställda. Klart det inte kan fungera optimalt att vara en ledare i en sådan situation.
Våra stora artister skickar ut en ”rider” innan de ska komma och uppträda på en plats. I ridern står vilka förutsättningar som måste finnas på plats för att de ska göra en optimal spelning. Vi skulle behöva något liknande när det gäller chefer. En uppgift som om inte annars HR borde kunna ta på sig för att skapa realistiska chefs och ledarroller och inte bara överösa cheferna med nya uppgifter, komplicerade kompetensdatabassystem med mera.
Det finns en ljusning i sikte och det är kvinnorna som kommer in som ledare idag. Det visade sig tidigare under året i en undersökning att 50% av kvinnorna kunde tänka sig en ledarroll under förutsättning av att det fanns rätt förutsättningar. En utveckling som jag tycker pekar åt rätt håll, men vilket håll pekar HR? Är man beredd på att slåss för att införa fler chefsnivåer och att ge administrativ hjälp som den stödfunktion man egentligen är. Låt 2014 präglas av att HR blir chefens bästa vän och hjälper till att skapa bra förutsättningar och bannlys uttrycket jag alltför ofta får höra. ”Det kan chefen göra det har hen betalt för”
Följ mig gärna på min gilla sida på fb. https://www.facebook.com/HRakuten