Lisa bloggar om Ett år med ny åldersdiskrimineringslag i Storbritannien
2007-10-09 - LISA GÄSTBLOGGAR
Jag hakar på Magnus blogg från 28 september kring åldersdiskriminering. Här i England firade lagen precis ettårs jubileum och det är nyttigt att titta tillbaka på vad som har hänt, eller kanske inte hänt.
Bland mina HR kollegor på Skanska har vi under året haft många diskussioner och farhågor. "Vi kan vi inte använda broschyrerna kring the Global Trainee Program - programmet vänder sig ju uttryckligen till personer med max x antal års erfarenhet efter utbildning och är därför diskriminerande!". Även anställda har gjort sin röst hörd och jag har haft fall där eventuell åldersdiskriminering har tagits upp i förhandlingarna. Rekryteringsföretag skickar mig CV's utan födelsedetaljer och jag har slutat specificera antal års arbetslivserfarenhet i platsannonser. Förmåner som är relaterade till anställningslängd har ändrats eller tagits bort. The Employment Tribunal har tagit emot ca 2000 anmälningar i år, och vi väntar med spänning på Europadomstolens dom i Heydayfallet, relaterat till tvingad pensionsgång vid åldern 65 och Palacio, relaterat till direkt åldersdiskriminering. Lagen kommer fortsätta ha gråzoner och vara otydlig tills rättspraxis har utvecklats. Har attityderna kring ålder ändrats? Det tror jag tar längre tid än ett år. Läs relaterad artikel på http://www.hrzone.co.uk/ Och Sverige då? Min mamma är 62 och söker arbete i Sverige. Hon blev uppringd av en rekryterare för ett par veckor sedan som berättade att hon var kvalificerad och hade perfekt erfarenhet för rollen hon sökt, men att hon var för gammal och inte blev kallad till intervju pga av att organisationen uttryckligen sagt att hennes ålder var ett problem. Hoppsan
Snabbpresentation av Lisa som har arbetat med HR i London sedan feb 05 och är nu på Skanska sedan maj 06.
Namn: Lisa Hallén Ålder: 33 år Jobb: HR Manager Skanska, London Snabbcv: HR Advisor Amnesty & South Thames College London, Personalutvecklare Bauhaus, Stockholm På gång: Skriva MA uppsats kring hur vi kan utvärdera self-management utveckling för seniora chefer på Skanska Privat: Sambo med Henrik i minimal tvåa i Notting Hill
Kommentarer
Bloggkommentarer är en omodererad tjänst på HRsociety. HRsociety ansvarar inte för innehållet, det gör varje skribent själv.
Postat av: Magnus Dalsvall
2007-10-09 10:17:45 -
Hej Lisa Du pekar på flera saker som väntar oss i Sverige nästa år och jag är rädd att vi får ännu fler problem. Intressant även med fallet om personen som "tvingas" till pension vid 65 års ålder som ligger på Europadomstolen. När det gäller exemplet och din mamma i Sverige så tycker jag att det kanske är dags att vi tar åldersdiskrimineringen på allvar och då särskilt riktat till bemanningsbranschen som slår sig för bröstet ibland.
Postat av: Tommy Viklund
(http://www.aurorab.se)
2007-10-09 16:25:02 -
Spännande!
Hur kan man anse att förmåner som bygger på anställningstid är diskriminerande? Inom det avtalsområde jag är verksam i regleras årssemestern utifrån ålder. Dvs har man fyllt 40 får man ett visst antal dagar. Den regleringen skulle kunna ses som diskriminerande.
Men om man relaterar antal semesterdagar till anställningstid så kan den inte anses vara diskriminerande (i mitt tycke). Då får en nyanställd 20 åring och en 50 åring samma årssemester.
En annan fråga är om lagen haft som intention att skydda äldre? Har fått uppfattningen att så är fallet i Sverige. Eller har det kommit som en effekt att yngre då börjar kräva samma rättvisa behandling.
|