|
Hur står det "still" med medarbetarskapet?
2008-02-20 - Det satsas 100 tals miljoner på utbildning av ledare och dess förhållningssätt till sina medarbetare. Men vad får medarbetarna för motsvarande utbildning? Om man ska ta fasta på de samtal och reaktioner från chefer när man är ute så verkar det finnas ett stort behov. Är det så att i den organisatoriska omvälvande tiden vi lever i nu samt globaliseringens påverkan att även medarbetare behöver utbildning för att hitta sina roller och vilka förväntningar som ställs på dom? Eller räknar vi kallt med att kontrollsystem och processer styr dem rätt?
Kommentarer
Bloggkommentarer är en omodererad tjänst på HRsociety. HRsociety ansvarar inte för innehållet, det gör varje skribent själv.
Postat av: Bibbi Sirén
2008-02-22 08:52:07 -
I vårt landsting (Värmland) står det inte "still" med medarbetarskapet. Jag med flera jobbar aktivt med att utveckla medarbetarskapet i vår organisation. Vi har ett medarbetarprogram som finns parallellt med ledarskapsprogram. I programmet lägger vi stor vikt på rollen som medarbetare idag i relation till hur det såg ut för 10-15 år sedan. Medarbetarskap måste ses i relation till ledarskapet och där har vi kommunikationen som främsta verktyg för att skapa positiva relationer. I programmet belyser vi olika typer av samtal alltifrån medarbetarsamtal till problemlösningssamtal. Som medarbetare idag har du ett delansvar att vara din egen problemlösare. Detta med en hel del till erbjuder vi till våra medarbetare. Vi tycker att vi kommit igång men har en lång resa kvar men det finns ett sug i organisationen att utveckla medarbetarskapet, behovet har givit sig till känna att vi inte bara kan utveckla våra chefer utan vi måste erbjuda medarbetarna motsvarande. Lite om medarbetarskap från Bibbi Sirén, organisationskonsult, Landstinget Värmland
Postat av: Magnus Dalsvall
2008-02-22 10:37:01 -
Hej Bibbi. Vad föredömligt bra arbetat tycker jag. Jag märker nämligen själv suget efter utbidldning i det här området när jag pratar med folk ute i verksamheten.
Postat av: Pernilla Svensson
2008-02-23 21:22:11 -
Utveckling av medarbetarskap är bra dock betyder inte det att vi kan vila gällande utveckling av ledning och dess ledarskap. För behovet finns och kvarstår, det är alls inte "överutvecklat" på den fronetn, även om vi i dag gärna vill lägga allt mer ansvar på den enskilde medarbetaren. Jag säger Ja Tack till mer ledarskapsutvekling, eller ska jag kanske säga inveckling...? Jag tror nämligen att vi ofta behöver titta väldigt mycket närmre på innehållet och att det vi behöver lägga mer krut på är att hjälpa våra chefer och ledare till introspektion och reflektion... hjälpa dem både att göra, vilja och våga. Att vända rörelsen från en övervikt på det utåtgående till ett större inåtblickande, vilket kommer att ge alldeles vädligt mycket större både inblick
och överblick över organisationen. Alldeles för många har i grunden inte koll på vad som i realiteten ligger bakom en hel del beslut. Faktum är att alldeles för många beslut är i dag ångestdrivna... eller snarare beslut som tas för att "putta" ångesten framför sig... men vi är inte ens medvetna om det utan har hakat på den "attraktiva" bilden av den aktive, starke ledaren som inte är rädd för snabba beslut. Detta gäller naturligtvis inte bara ledning utan på alla nivåer. Dock är det vanligen så många fler som berörs av omededvetenhet på ledningsnivå varför. Det är så lockande och bekvämt att hoppa över men "att göra det omedvetna medvetet" borde ständigt stå som första punkt på agendan.
|
|
|
|
Magnus HR-blogg |
|
|
|
|
Namn: Magnus Dalsvall
Ålder: 54 år
Jobb: HR-trendspanare, debattör i HR och partner i HR-akuten.
Snabbcv: Personalman Volvo Aero Engine, Personalchef/direktör på SAS Sverige,
BP Sweden, Telia Data, FMV och Solna stad
På gång: 2008 års HR-visionär, driver en tankesmedja och har startat ett
nätverk: Fenix- HR ut ur askan.
Privat: En son Douglas 18 år, hundägare till Ozzi en Bearded Collie
|
|
|
|