Vem vill ha en chef utan makt?
2008-02-19 - Jag läste en undersökning som nyligen publicerades om att var femte chef säger att de inte har någon makt! Dessutom visade det sig att 51 % av cheferna inte vill ha mer makt och inflytande! Betraktas inte makt som ett lite fult ord i Sverige, man vill inte skylta med att man har makt och inflytande för det kan tolkas som att man tror "man är något". Nej grått, trist och tyst verkar ibland vara bäst, att vara en i mängden. Träffade nyligen en chef som uttalade att han ville vara chef för han gillade makten och inflytandet. Han berättade vidare att han betraktas med stor skepsis av sina kollegor när han säger det, men varför ska man hymla om det. Det är väl glasklart att vare sig du vill eller inte har du makt som chef, det ligger i rollen. Eller är det så att det har blivit en maktförskjutning till ekonomer, planer och processer och chefen har inget att säga till om? Att 51 % inte vill ha mer makt och inflytande undrar jag vad det står för? Är dom rädda att deras förmåga inte räcker till, eller rädda för de sanktioner som kan komma om man inte uppnår sina mål? Är det så att vi har skapat ett organisationsklimat som består av rädda människor? För vem vill egentligen ha en chef utan makt. övrigt rekommenderar jag att du också anmäler dig som abonnent på nodens kostnadsfria trendspaningsbrev "Veckan trender & Tecken" som utkommer varje fredag. Anmäl dig här!
http://www.noden.se/articles.aspx?page=8
Kommentarer
Bloggkommentarer är en omodererad tjänst på HRsociety. HRsociety ansvarar inte för innehållet, det gör varje skribent själv.
Postat av: Markus Amanto
(http://www.uglkurser.se/)
2008-07-06 09:36:00 -
Till att börja med tack för mycket bra blogg. Har läst igenom flera av inläggen och uppskattar innehållet. Jag fastnade för detta inlägg om makt då det är intressant ord tycker jag.
Jag tror att det handlar oändligt mycket om hur vi definierar ordet makt och vad vi lägger i det.
Jag skulle säga att som chef kan du skaffa dig makt som inte långsiktigt hållbar och ömsesidigt utvecklande. Med andra ord är makt en illusion.
Som ledare kan du få makt av de personer du leder, vilket är själva förutsättningen för att vara en ledare, det vill säga att du har makt eller påverkan om man så vill.
Som chef kan du använda till exempel vapenskrammel, management by fear, för att skapa illusionen av makt. Som ledare behöver du vara en relationsbyggare för att skapa och få den typ av makt som ett ledarskap innebär.
Notera att jag i detta resonemang går enligt tesen att chefskap är en position och ledarskap en relation. Jag gillar makt, jag tycker att alla ledare som är stolta över sig själva och det dom åstadkommer borde ha en skylt med "jag har makt, tack!" på bröstet. Kombinationen makt som jag får av andra som ledare och en sund tacksamhet inför tillvaron är svårslagbar i mina ögon.
Utövandet av sund makt är en nödvändighet för personlig utveckling, utveckling av organisationer och världen i sin helhet.
Postat av: Magnus Dalsvall
2008-07-07 09:12:23 -
Hej Markus
Tack för din respons och din analys av makt. Jag håller helt med dig och utövande av sund makt ska man kunna vara stolt över och inte behöva skyla undan.
|