Värdegrund för 101,2 milj skattekronor
2008-11-03 - Bikupans arbete med Försvarets värdegrund för i alla fall för mig ofattbara prislapp i dagsläget på 101,2 skattemiljoner, förhandlas nu om en fortsättning så tydligen har inte resultatet blivit som de förutsatt. Värdegrunden sammanfattas i tre nyckelbegrepp, öppenhet, resultat och ansvar. Att personalen i försvarsmakten utvecklas åt det hållet mäts genom medarbetarundersökningar varje år. De kommentarer som jag har hört från försvaret är att man inte är speciellt imponerande, i alla fall på gräsrotsnivå. Men det som glädjer mig är att personalavdelningen inte var inblandad, vad jag förstår, i den här upphandlingen. Jag är helt övertygad att om så vore faktum så skulle prislappen vara både billigare och resultatet bättre. Tänk vad man kunde göra för 100 milj kr! Om försvaret ändå hade haft insikten av att nyttja sin egen kompetens, då hade man verkligen kunnat spara pengar och uppnå ett resultat som kommer och utvecklats från dem själva.
Kommentarer
Bloggkommentarer är en omodererad tjänst på HRsociety. HRsociety ansvarar inte för innehållet, det gör varje skribent själv.
Postat av: Raymond
2008-11-09 10:00:50 -
Hej Magnus!
Av olika anledningar var det ett tag sedan jag var inne och kommenterade dina inlägg, men nu är det dags, och detta inlägg om försvarsmakten får mig att gå igång.
I fredags läste jag en artikel i DN om att våra stamanställda officerare inte vill jobba med kärnverksamheten. Fokus ligger i stället på vad som gynnar den egna karriären som att ofta byta jobb, gå mycket kurser m.m. Men man måste se till att aldrig bli riktigt bra på något för då är risken stor att man stannar i karriären. Underlaget för artikeln är en forskningsrapport som Mats Alvesson har skrivit.
Det känns som om försvarsmakten helt har tappat fotfästet. Att anlita någon för ett värdegrundsarbete till en kostnad av 101,2 miljoner när det helt enkelt handlar om att sätta sig ned och ställa frågan:"Vad är vårt uppdrag? Vilken värdegrund ska vi ha?" ÖB kan börja med att läsa regleringsbrevet som styr vad Försvarsmakten ska göra och sedan kanske det är dags att "Våga vara chef".
Det beklagliga är att det inte enbart handlar om försvarsmakten, utan jag ser denna utveckling på flera håll inom offentliga sektorn: en avsaknad av analys innan beslut, oansvarigt hanterande av skattemedel, man är inte på jobbet för att jobba m.m. I denna utveckling finns också en risk att man inte använder sig av t ex personalavdelning, utan i stället kör man på och i ett senare skede när det har gått åt pipan så kopplar man in personalavdelningen.
Frågan jag ställer mig är vad denna utveckling beror på? Eller är det jag som har en alldeles för cynisk bild?
Postat av: Magnus Dalsvall
2008-11-10 19:11:01 -
Hej Raymond
Kul att du skriver i bloggen, jag vet inte heller vad det beror på för jag kan till stora delar hålla med dig i din analys. Dock måste jag medge att i kommuner som jag har sett så kör man en snålare linje än vad som är fallet inom staten. Kan det bero att de finns närmare skattebetalarna?
Sådana här beslut som värdegrundsarbetet inom staten, kan upphandlingen (om den förekom) präglats av någon statusjakt att bränna pengar?
|