|
Hur gör Danskarna`?
2008-10-10 - Var finns arbetsglädjen I alla fall visar en undersökning att svenskar är det minst arbetsglada folket i Norden. Störst arbetsglädje vinns i Danmark. 75 % av de svenska arbetstagarna har inte hittat rätt balans mellan arbete och fritid visar en undersökning där 22000 personer intervjuats om sin arbetsglädje. Det här är väl en utmaning för HR att ta tag i, och vad gör man i Danmark som vi inte gör i Sverige då de har en mycket större arbetsglädje än vad vi har. Jag hittade ett begrepp som kommer från Fredrik Wetterlund på Kraft Food, "Proud People Perform" som jag tycker låter jättebra och jag tror stämmer. Men finns ingen arbetsglädje tror jag inte man är speciellt stolt. Proud People Perform kan väl bli ett "stridsrop" för att få ett större genomslag för HR.
övrigt rekommenderar jag att du också anmäler dig som abonnent på nodens kostnadsfria trendspaningsbrev "Veckan trender & Tecken" som utkommer varje fredag. Anmäl dig här! http://www.noden.se/vtt
Kommentarer
Bloggkommentarer är en omodererad tjänst på HRsociety. HRsociety ansvarar inte för innehållet, det gör varje skribent själv.
Postat av: Lars G
2008-10-11 07:21:59 -
Detta måste bero på vem du frågar och hur du frågar. Jag vill inte tro/veta att så många mår så dåligt på jobbet. Jag och mina kollegor trivs ypperligt på vårt jobb, man ska kunna gå till jobbet en morgon med ett leende och även fortsätta vara nöjd när klockan är 11, 15 eller 19 även en måndag...vi har jobbat med detta och det känns som det fungerar.
Postat av: Magnus Dalsvall
2008-10-11 15:22:17 -
Hej Lars
Det är ju jättebra att ni har jobbat med det och det fungerar, tyvärr verkar det inte som att majoriteten av arbetsplatserna i den här undersökningen har gjort det. så var stolta, ni är ett föredömme här. sen är det inte jag som har frågat utan jag har hämtat uppgifterna från en undersökning publicerad i tidningar.
Postat av: Jeanette Christine Hemmingsson
2008-10-13 14:40:22 -
Yrkesstoltheten existerar nog inte längre, vad jag vet i alla fall. Förr fanns det hantverkare som tillhörde ett skrå eller en kår de var jättestolta att tillhöra oavsett vad de gjorde, sotare t.ex var en otroligt stolt yrkeskår, bara för att ta ett exempel.
Varför arbetsglädjen inte finns så markant i Sverige kan man väl inte veta vad det beror på, men jag skulle kunna tänka mig att just det där med yrkesstoltheten verkligen ÄR en orsak.
Det är viktigt för alla att känna att man är duktig på något och att man även får bekräftelse för det man kan och gör.
Kan det vara så att man i Danmark från personalledningen är duktigare på att entusiasmera personalen och ge rosor och beröm, kan inte det bidra till att man även känner sig mer stolt i det man gör och med det man kan.
Personligen kan jag inte nåt område jättemycket...eller jo kan´ske...men det är inget jag nu jobbar med.... och är väl inte direkt stolt över det jag gör...men har ändå en enorm arbetsglädje i det jag gör nu, det är bara underbart att gå till jobbet på måndag morgon.
Eller så är det så att jag ändå är lite stolt över mina nuvarande arbetsuppgifter :-)
Kan nog hålla med att det kan vara så.
Jeanette
Postat av: Jenny
2008-10-14 10:29:23 -
Jag tror att stolthet kommer nog med ansvar. Eftersom vi i mjäkiga Sverige gömmer oss bakom varandra och i en grupp är det svårt att ta ansvar för något som 15 man varit med och gjort. Och då är det också svårt att vara äkta stolt.
Jag tror om vi skulle vara mer ansvariga skulle nog fler blomma upp och verkligen få till bra resultat. När man sen bygger in karriär och har 3-4 saker varje år som händer yrkesmässigt som man är stolt över (få in den där långsiktiga kunden, starta den där avdelningen, organisera den där mässan..) blir man nog mer nöjd på jobbet och, underbart nog, gör ett bättre jobb.
Postat av: Linus Larsson
2008-10-16 10:51:58 -
Hej!
Ett perspektiv på att arbetsglädjen är så hög i Danmark kanske går att finna i att det under de senaste fem åren har en Lean våg sköljt in i Danmarks offentliga och privata tjänsteföretag. Mer än hälften av alla tillverkande företag i Danmark praktiserar Lean. Många Danska företag har kunnat öka sin produktivitet i de administrativa processerna genom att föra in principerna för Lean Administration. Ett gediget arbete har bedrivits i stat, regioner och kommuner med halverade handläggningstider och väntetider som resultat. Det har resulterat i upp till 50 procents ökning av produktiviteten för många organisationer samt mindre upplevd stress ibland medarbetarna som ytterligare en positiv effekt. Danmark ligger idag långt fram i arbetet med Lean inom den offentliga sektorn.
Den danska statsmakten uppmanar idag alla sina ledare att använda Lean konceptet för att stärka och effektivisera det tjänstebaserat arbete inom den offentliga sektorn. Cirka 70 procent av alla Danska kommuner praktiserar Lean. I de företag och organisationer i Danmark där Lean praktiseras har 85 procent ökat medarbetarnas trivsel, 65 procent har förbättrat arbetsplatsens fysiska utformning och mer än 80 procent har förbättrat chefer och medarbetares förståelse för verksamheten och affären. Utav alla de initiativ och förbättringsprogram som anses ha ökat produktiviteten mest kommer praktiserandet av Lean överst, långt före allmänt hållen kompetensutveckling, outsourcing och allmän organisationsutveckling.
Den danska industrin ökade sin produktivitet fyra gånger mer än övriga Europa under lågkonjunkturen mellan åren 2001 och 2003 visar statistik från både EU-kommissionen och OECD. Under år 2005 och år 2006 hade Danmark klättrat upp till plats nummer fyra respektive fem i Europa mätt i köpkraft. Varje dansk hade år 2006 en köpkraft på 21 521 euro jämfört med Sveriges 17 217 euro. Mina kollegor från vårt kontor i Köpenhamn har genom åren framgångsrikt hjälpt ett flertal danska kommuner, polismyndigheter, universitet samt ett stort antal företag med att införa Lean i deras respektive verksamheter. Många svenska företag och organisationer försöker nu ta del av de danska erfarenheterna och resultaten av att införa och arbeta med ständiga förbättringar.
Ingen kan väl trivas med att utföra dubbelarbete, rätta fel, känna ett svagt bemyndigande från sina chefer etc?
/Linus
Postat av: Magnus Dalsvall
2008-10-16 22:50:16 -
Hej Linus
Intressant, men ursäkta att jag är lite tveksam. jag har själv läst att när det gäller produktivitetsökning ligger Sverige i framkant i europa trots att vi inte har en Lean produktion av den omfattning som Danmark har. Sedan skiljer det sig rätt radikalt mellan kulturenrna i Sverige och Danmark och dess syn på arbete. Man ska inte lura sig att tro att vi är lika bara för att vi är grannländer.
|
|
|
|
Magnus HR-blogg |
|
|
|
|
Namn: Magnus Dalsvall
Ålder: 54 år
Jobb: HR-trendspanare, debattör i HR och partner i HR-akuten.
Snabbcv: Personalman Volvo Aero Engine, Personalchef/direktör på SAS Sverige,
BP Sweden, Telia Data, FMV och Solna stad
På gång: 2008 års HR-visionär, driver en tankesmedja och har startat ett
nätverk: Fenix- HR ut ur askan.
Privat: En son Douglas 18 år, hundägare till Ozzi en Bearded Collie
|
|
|
|