#646. Övervikt ger sämre lön!
2011-07-27 - Tidskriften Ekonomisk debatt har gjort en undersökning som DN har publicerat. Den visar att män som var överviktiga vid 18 års ålder tjänar 20% mindre än de som var normalviktiga.
Undersökningen visade ju också något som även annan forskning visat att arbetsgivaren väljer bort att kalla överviktiga till intervju i högre grad. Normalviktiga i den här studien blev kallad 4 gånger av 10, medans överviktiga 3 ggr av 10.
Det verkar finnas en tro hos många arbetsgivare att överviktiga är slöare än andra. Man kan i och för sig fråga sig om de sätter lön efter BMI istället för efter prestation.
Läs gärna artikeln här. http://www.dn.se/ekonomi/fet-som-ung-ger-samre-lon
Vill du följa mig på Twitter? @MDalsvall
#645. Förstör kvinnorna gemenskapen?
2011-07-22 - Läste i DN om att det på en del brandstationer var männen rädda för att gemenskapen skulle förstöras om det kom in kvinnor som brandmän!
Då undrar jag förstås vilken gemenskap som de är rädda för. Vi vet ju att har man blandade arbetsgrupper så blir gemenskapen och trivseln mycket bättre.
Är det möjligen att de känner att de måste uppträda på ett mer civiliserat sätt och inte rapa och fisa öppet eller vadå?
Läs gärna artikeln här http://www.dn.se/nyheter/sverige/kvinnliga-brandman-hotar-gemenskapen
Följ mig gärna på Twitter http://twitter.com/#!/MDalsvall
#644. HRunkonf ett bättre alternativ!
2011-07-20 - Ett nytt grepp för att diskutera HR-frågor, sprida kunskap och delaktighet. Hrunkonference. Så här skriver dom ”Om #HRunconf
Konferensen där HR-diskussioner, HR-geeks och HR-ideér står i centrum. Vårt syfte är att dela med oss av kunskap, erfarenheter och idéer och ha riktigt kul under tiden. #HRunconf byggs på engagemang, glädje och kunskapstörst”.
Det här måste jag bara gå på, har ju sedan länge slutat att gå på HR-dagar och liknande då det i regel bara innehåller ”gammal” skåpmat framförda av den ”inre kretsen” och inget spännande nytänkande och framåtanda.
Här tror jag att man kan få träffa riktiga och engagerade HR-människor som brinner och har kunskap. Dessutom så är det ju billigt i jämförelse. Här jämfört med andra HR-konferenser har jag sparat 3000 kr att göra annat för.
Det hela går av stapeln den 26-28 augusti i Västerås och är du intresserad så läs mer här. http://www.hrunconf.se/
#643. intranätchatt, twitter och bloggar för samhörighet.
2011-07-15 - Datalagringsföretaget Proact har flyttat in fikabordssnacket i datorn enligt en artikel i DN. Företaget har en medveten strategi för sitt intranät chatt, bloggar och twitter, allt för att skapa en samhörighet bland företagets alla olika kontor. Målet är att all information som sprids via mejl, korridorsnack och telefon ska flytta in på intranätet för att alla ska känna en delaktighet.
Var och en av de anställda har sin egen sida med bild, information om arbetsuppgifter, kunskaper och intressen. Där kan alla blogga om arbetet, ladda upp bilder, filmer och länkar. Allt ger lite av en atmosfär av snack kring kaffeautomaten, om allt som är på gång inom företaget, vilket är viktigt för den gemensamma företagskulturen, vilket naturligtvis är bra för den som är mycket på resande fot.
I och för sig så har forskning visat att fikarasterna är en viktig ”institution” för samanhållning och även för produktiviteten i företaget, men det här synsättet tror jag också bidrar till att få ett helhetstänkande och samhörighet i ett företag.
Med det här i tankarna kan man undra på de företag, kommuner och landsting som i sin policy förbjuder användandet alla former av sociala medier på arbetstid. Hamnar de inte långt efter i den framtida kampen om talangerna?
Läs gärna artikeln i DN http://www.dn.se/ekonomi/jobb/fikabordssnacket-flyttar-in-i-datorn
#642. Las föreslås ändras, vad säger HR om det?
2011-07-14 - Las-ändring kan ge fast jobb.
En statlig utredning slår fast att las bör ändras för att hindra arbetsgivare att missbruka reglerna om vikariat och provanställningar. Utredningens förslag ska det skrivas ut tydligt i lagen att arbetstagare kan få hjälp av domstol att omvandla sina anställningsförhållanden till fast anställning.
Förslaget ska nu ut på remiss och träda i kraft om ett år.
Verkar enligt mig som utredningen utgår från att arbetsgivaren är en elak person som försöker utnyttja lagen så mycket som möjligt, vilket inte är min uppfattning. De allra flesta arbetsgivare försöker så gott de kan att följa lagen och las är en skyddslag som är mer anpassad till offentlig verksamhet och stora organisationer.
Nu har vi ju Sveriges HR-förening som är en yrkesförening för HR-frågor. Las är väl den lag som vi arbetar mest med eller mot. Jag tycker att vår yrkesförening borde vara en naturlig remissinstans i en sådan här fråga. Men jag misstänker att utredarna inte vet om dess existens och att Sveriges HR-förening inte är intresserade att svara på remisser inom vårat yrkesområde. Har jag fel?
#641. Arbetskraft efterfrågas pga dålig planering!
2011-07-13 - Det råder ökad efterfrågan på arbetskraft kan vi läsa i DN. Värst är bristen på högskoleutbildade personer. Främst läkare vidareutbildade sjuksköterskor, ingenjörer och industriarbetare. Bristen kommer att vara långvarig säger arbetsförmedlingen då generationsväxlingen också ställer till det. De konstaterar också att det finns en ökad efterfrågan på chefer. Vilket glädjer mig, kan det vara så att det börjar bli slut med de anorektiska och platta organisationerna där chefen kunde ha ibland mer än 50 direkt underställda.
Bland akademiker var arbetslösheten nästan obefintlig, i alla fall om vi räknar bland svenskarna. Bland invandrare var den sex gånger så hög, vilket jag tycker är ofattbart. Verkar inte bättre än att vi rekryterar efter nationalitet snarare än efter kompetens och vad personen kan bidra med.
Servicebranschen ökar också konstaterar man vilket kan vara bra så att ungdomar och invandrare kan komma in och få sin arbetslivserfarenhet allt enligt af. Fast blir det rätt egentligen? Ska en ingenjör från Irak sitta i receptionen eller städa på ett hotell istället för att kunna använda sina kunskaper inom sitt specialområde? Är alla ungdomar lämpliga att arbeta på ett äldreboende eller stå i en butik och sälja? Blir serviceyrkena då ett lågstatusområde ett slags andra klassens jobb i väntan att de ska ta sig in på den andra arbetsmarknaden. Och hur bra är det? Fast visst är det bättre att de har ett jobb att gå till än att känna sig värdelös och sitta hemma och ingen som efterfrågar en. Att det överhuvudtaget finns olika bristområden idag tror jag till stor del bottnar i en dålig planering och satsningar på utbildningar inom dessa områden.
Men hur går det för kommunerna som många har en rätt åldersstigen teknisk avdelning med ingenjörer. Blir det så lätt att rekrytera ingenjörer i kamp med de stora ingenjörsbyråerna som åf med mera? Jag vet en del personalchefer ute som negligerar helt problemet med sin generationsväxling och det kan stå den kommunen dyrt i en förängning. För ordningens skull så finns de flera också som har planer på olika former av strategier för att klara av generationsväxlingen. Hur står det till i din kommun?
Eller tror man att den stora kommunala trenden med lean kommer att lösa alla problem?
Läs gärna artikeln i DN http://www.dn.se/ekonomi/fler-jobb-i-hela-landet
#640. Fega personalutskott ställer till mer problem.
2011-07-07 - Två undersköterskor på ett äldreboende trakasserade de boende med tillmälen samt genom att nypa dom. Vid ett tillfälle tryckte de tillbaka spyorna i halsen på en av de boende. De två undersköterskorna anmäldes till personalutskottet av en kollega, stängdes av arbetet men är nu tillbaka. Det var inte skäl nog för uppsägning eller avsked och tydligen heller inte omplacering.
Min fundering här är att hur känner sig nu den kollega som anmälde dom? Kommer hon/han att stanna kvar? Samt det kommer med all sannolikhet att skapa en tyst och rädd organisation. Jag skulle aldrig placera någon anhörig där står ju helt klart för mig.
Det här är väl resultatet av ett personalutskott som är fegt och inte har rätt kompetens. De ställer till mer problem än vad de hjälper upp situationen.
Läs gärna artikeln här. http://www.dn.se/nyheter/sverige/plagoandar-tillbaka-pa-aldreboende
#639. Rekryteringsförebilder.
2011-07-05 - Det händer saker inom rekryteringsvärlden.
I UNT kunde man läsa att nu söker företagen personer som var 50+. Man vill nämligen ha erfarenhet, någon som kan komma in och jobba direkt. http://www.unt.se/ekonomi/alder-och-erfarenhet-ett-plus-1391003.aspx#kommentaranchor
Undrar då hur det går med mångfald och de andra diskrimineringsgrunderna? För att inte tala om att det kan tolkas som om de företagen mer söker stabilitet och bevarande av hur det ser ut nu än att få en förändring.
I SvD idag kan man läsa om att du får lägre lön om du har dubbel examina. Här tror man att det kan bero på att företagen är rädda att de personerna har svårt att samarbeta eller har andra problem med sin sociala förmåga. Snacka om fördomar!
Här kan du läsa SvD:s artikel. http://www.svd.se/nyheter/inrikes/lagre-lon-med-dubbla-examina_6294222.svd
Så i kompetensbristens Sverige ska du inte ha dubbel examen och vara 50+
Snacka om att utelämna stora grupper.
#638. Den tysta yrkesföreningen?
2011-07-02 - Svenskt Näringsliv föreslår i en rapport sänkt studiebidrag för humaniorastudenter. svenskt Näringsliv anser att de är utbildningarna är lågproduktiva samt att det är slöstudier.
Andemeningen måste vara att de vill enbart befolka företagen med ekonomer och Ingenjörer och hur bra skulle det vara på en skala? Det behövs mångfald även på det här planet i företagen. Det behövs kompetens inom det ”mellanmänskliga” området och den uppfattningen viker jag inte en tum ifrån., det behövs kompetens inom förhandlingsteknik, kompetensutveckling, organisationsutveckling etc.
Vad tycker våran yrkesförening om Svenskt Näringslivs utspel? Kommer HR-föreningen att yttra sig till humanioras försvar, eller kommer de att vara tysta och kandidera till titeln Sveriges tystaste yrkesförening. Tycker att det är på plats med en kraftfull markering mot rapporten.
|